در این مقاله از مدیرنو؛ به ویژگی سازمان های چابک و روش های چابک سازی سازمان میپردازیم. و به 10 ویژگی شرکت ها و سازمان های بسیار چابک و مولفه های چابکی سازمانی اشاره خواهیم کرد. در ادامه به بیان توضیحاتی در مورد انواع معیار های چابکی سازمانی خواهیم پرداخت.
هایلایت مطالب:
- شرکت های آلمانی در زمینه چابکی گام های بلندی برداشته اند
- ده ویژگی سنگ بنای فرهنگ شرکتها و سازمان های چالاک و موفق است
در میان همه اخبار بد، اخیراً به این موضوع مثبت پی بردیم که: گویا سازمان ها و شرکت های آلمانی بسیار چابک تر شده اند.
تعریف چابکی سازمانی
توانایی سازمان برای تجدید خود، انطباق، تغییر سریع و موفقیت در یک محیط به سرعت در حال تغییر، مبهم و آشفته است. پویایی به معنی بیثباتی نیست. اجرای پویایی در اکثر شرکتها، نیازمند ثبات است.
پویایی به دو چیز نیاز دارد. یکی قابلیت پویا بودن، یعنی توانایی حرکت سریع و پاسخگویی و دومی ثبات در چیزهایی که تغییر نمیکنند. وجود چنین ستون فقرات پایداری است که به سکوی پرشی برای شرکت تبدیل شده و باغث اجرای مطلوب تغییر پارامترهای ضروری میشود.
در واقع معیار چابکی سازمانی گالوپ، در بین کارکنان آلمانی که کاملاً قبول دارند “شرکت آنها دارای طرز فکر ، ابزار و فرایندهای مناسب برای پاسخگویی سریع به نیازهای تجاریست”، افزایش هشت درصدی را نشان میدهد. از 9 درصد در سال 2019 به 17 درصد در سال 2020.
گرایش فرهنگ چابکی در آلمان
تحقیقات گالوپ نشان میدهد که وقتی کارگران فرهنگ خود را چابک میدانند، به احتمال زیاد این نظر را دارند که شرکت آنها از رقبا جلوتر است ، آینده مالی شرکت امن است و کارفرمای آنها موفق و در حال رشد است.
دلایل خوبی برای خوش بینی کارکنان چنین شرکتهایی وجود دارد. به گفته موسسه مدیریت پروژه ، شرکتهای بسیار چالاک، عملکرد مالی بسیار بهتری نسبت به شرکتها و سازمانهایی که از اصول چالاکی محدودی برخوردار هستند، نشان میدهند و از هر 10 مدیر ، 9 نفر میگویند چالاکی برای موفقیت در تجارت بسیار ضروری است.
کارمندانی که شرکت و سازمان خودشان را چابک میدانند، به احتمال زیاد به موفقیت های فعلی و آینده شرکت خود اطمینان دارند.
سرمایه گذاری در پویایی مجموعه
کارکنانی که چابکی سازمان را گزارش میدهند، به شرکت خود و آینده آن سیگنال اطمینان میدهند.
که این امر خبر مهمی برای رهبران آنهاست. کارکنان میدانند که همهچیز در کجا متوقف میشود، در کجا تصمیمات خیلی آهسته میآیند، کجا درگیری به وجود میآید، کجا اصطکاک همکاری را از بین میبرد و کجا عدم توانمندی باعث عدم تعامل میشود، یا درست برعکس. درواقع کارکنانی که کاملاً متفقالقولاند که مجموعهشان، ابزارها، فرایندها و طرز فکر چابکی را دارد، معمولاً موافقاند که شرکت و سازمان آنها هشت معیار فرهنگی که از فرهنگ چابکی مشتق میشود را دارد.
اگر تصور کارکنان از هر یک از” هشت معیار چابکی سازمان” منفی باشد ، رهبران میدانند از کجا فرصت هایی برای بهینه سازی پیدا کنند.
پاسخ های منفی اطلاعات عملی و جامعی را ارائه میدهد. اما پاسخ های مثبت به هشت معیار چالاکی نشان دهنده اصول فرهنگی مهم و قابل ارزش گذاری است که میتواند زمینه ساز پویایی باشد. گالوپ در مطالعات خود بر روی شرکت ها و سازمان های بسیار چابک این مفاهیم را کشف کرد.
پیشنهاد مطالعه :
انواع معیار های چابکی سازمانی
مفاهیم زیر معیارها و مولفه های پویایی سازمانی را پایه گذاری میکند:
- چشم انداز یکپارچه در سراسر سازمان
- فرهنگ های مشتری محور و عملکرد محور.
- استعدادهای متنوعی که در محیطی با تغییرات سریع بهتر شدند.
- رهبران و مدیرانی که برای مربیگری و توانمندسازی رشد یافته اند.
- تیم های پویا، ساختار یافته و شبکه بندی شده اند تا بر اولویت های کلیدی تمرکز کنند.
- رهبرانی که تصمیمات به موقع و با کیفیت میگیرند.
- ارتباط هدفمند، معقول و به موقع.
- فرآیندهای عملیاتی اصلی پایدار و بسیار سازگار
- طرز فکر دنبال کردن سادگی و پیشرفت در پیچیدگی.
- فناوری که به طور هدفمند تجربیات مشتریان و کارکنان را افزایش میدهد.
بررسی مولفه های چابکی سازمانی در یک فرهنگ، به رهبران اطلاعات اولیه در مورد توانایی کسب و کار برای موفقیت در معیار چابکی سازمانی میدهد، یا دلیل شکست آن را توضیح میدهد.
پیشنهاد مطالعه :
چرایی چابک سازی سازمان
چابکی هرچه زودتر ، بهتر.
بسیاری از رهبران در ارزیابی فرهنگ و چابکی سازمانی خود نتایج مثبتی دریافت میکنند. اما عموما، چابک نیستند. آنها اهمیت چابکی سازمانی را نمیدانند و اغلب سود، بهره وری و مشارکت کارکنان را از دست میدهند.
کمیسیون اروپا پیش بینی میکند که اقتصاد منطقه یورو تا سال 2022 به دلیل افزایش شدید هزینه های مصرف کننده 3.8 درصد رشد کند.
با این که این رشد مورد استقبال کسب و کارها قرار میگیرد، اما چنین هزینههایی بر کسب و کارهایی با کمبود نیروی کار و کمبود عرضه، فشار وارد خواهد کرد. چابک نبودن و عدم آگاهی از اهمیت چابکی سازمانی، مشتری مداری را به خطر میاندازد.
پیشنهاد مطالعه :
روش های چابک سازی در تمام سازمان
واضح است که شرکت های چابک نسبت به سازمان و شرکت های غیر چابک دارای مزیت رقابتی هستند.
اما سازمان ها میتوانند با ابزارهای اندازه گیری علمی معتبر، ابزارهای جذب، آموزش و مربیگری پرسنلی ، تجدید ساختار برای اصلاح تیم ها و مشاغل ، بهینه سازی فرایندها و استراتژی های برند سازی و ارتباطات داخلی با تأکید بر علوم رفتاری و رویکردهای جامع فاصله را کاهش دهند. این درست که چنین تغییراتی از بالای سازمان شروع میشوند، اما دستیابی به چالاکی اینچنین نیست و شامل تمام قسمتهای یک سازمان است.
به همین دلیل است که وقتی پروژه ها سریعتر پیش میروند، تصمیمات درون واحدی گرفته میشوند و نیازهای مشتریان واضح است، کارمندان میتوانند چابکی را احساس کنند. در چنین شرایطی کارمندان، احساس می کنند که شرکتشان از رقبای خود جلوترست.
بنابراین این که تعداد زیادی از کارکنان یک مجموعه تایید میکنند که شرکت آنها ویژگی سازمان های چابک را دارد و دارای ابزار، فرایندها و فرهنگ و مولفه های چابکی سازمانی است، خبر خوبیست. اگر مابقی کارکنان هم اینگونه فکر کنند، خبر بسیار بهتری خواهد بود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در این رابطه به صفحه ارزیابی سازمانی و ارزیابی عملکرد کارکنان و آموزش درون سازمانی مدیرنو مراجعه فرمایید. با ما در ارتباط باشید.
منابع: gallup ، mckinsey ، هیئت تحریریه مدیرنو
کلیدواژه ها: روش های چابک سازی سازمان – ویژگی های سازمان چابک – چابک سازی سازمان – مولفه های چابکی سازمانی – انواع چابکی سازمانی