مرکز تخصصی مشاوره و آموزش کسب‌وکار

18 دلیل و علت ترک کار کارکنان

وبینار آموزشی
شروع از 22 مهر

وبینار مهارت های ارتباطی و مذاکره

از اختلاف تا تعامل سازنده
روز
ساعت‌
دقیقه
ثانیه
تخفیف به پایان رسید.
پرسش 24 خدمتی رایگان

سطح:

تخصصی

ویدئو:

ندارد

پادکست:

ندارد
16 دلیل و علت ترک کار توسط کارکنان

در این مقاله و پادکست از مدیرنو؛ به علت ترک کار و 18 دلیل ترک کار توسط کارکنان می پردازیم. آیا می‌دانید دلایل ترک کار کارکنان از سازمان یا علت های ترک کار توسط کارکنان، پرسنل و کارمندان چیست؟ چرا کارکنان سازمان را ترک می‌کنند؟ وقتی نیروی انسانی با کیفیت به یکی از چالشهای اصلی کسب و کارها تبدیل میشود، قاعدتا باید به فکر علاج آن بود. که یکی از راهکارها اطلاع از دلایل ترک کار پرسنل از سازمان هاست. برای جایگزینی یک نیرو حداقل یک الی دو ماه زمان برای جذب و 3 الی 6 ماه زمان برای راه افتادن آن نیاز است. پس حفظ نیروهای با کیفیت قدیمی یک الزام است نه عاملی برای زینت سازمان.

بنر میان مقاله منابع انسانی

بر اساس مطالعه‌ای که توسط انجمن مدیریت منابع انسانی (SHRM) انجام شده است، وقتی یک کارمند ترک کار می‌کند، به طور متوسط 6 تا 9 ماه از حقوق کارمند سابق شما برای یافتن و جایگزینی او هزینه دارد.

چرا کارکنان سازمان را ترک می‌کنند ؟

حتی وفادارترین اعضای تیم شما نقاط شکستی دارند که آنها را به دنبال شغل جدید وادار می‌کند. نه تنها در این صورت یک کارمند عالی را از دست می‌دهید، بلکه هزینه آن را نیز می پردازید. بر اساس مطالعه‌ای که توسط انجمن مدیریت منابع انسانی (SHRM) انجام شده است، وقتی یک کارمند ترک می‌کند، به طور متوسط 6 تا 9 ماه از حقوق کارمند سابق شما برای یافتن و جایگزینی او هزینه دارد.

اما این فقط یک کارمند است. بدتر از همه، زمانی که یک کارمند ترک کار می‌کند، اغلب تعدادی دیگر از کارکنان هم مانند موجی سازمان را ترک می‌کنند. به این معناست که شما بیش از یک فرد خوب را در یک زمان از دست میدهید. کارمندان مدیران بد را ترک می کنند، نه شرکت ها، یعنی به عنوان یک مدیر، شما این قدرت را دارید که از بسیاری از این ضررها به تیم خود جلوگیری کنید. وقتی دلایل خروج کارکنان را بدانید و از علت ترک کار و دلیل ترک کار کارمندان با خبر باشید، قاعدتا میتوانید نیروهای با کیفیت را حفظ کنید. از طرفی میتوانید نیروی جدید با کیفیت هم جذب کنید. در ادامه ، 16 دلیل متداول ترک کار توسط کارکنان و پرسنل از شغل خودشان را بیان می‌کنیم.

علت ها و دلایل متداول ترک کار کارکنان از شغل خود

1. حقوق و مزایای بیشتر

هیچکس برای رضای خدا کار نمیکند. پس وقتی نیرو به این ذهنیت برسد که میزان تلاشش با میزان دریافتی همخوانی ندارد، قاعدتا به فکر ترک کار از سازمان می‌افتد. قبل از بهبود هر المانی باید به فکر متعادل سازی دریافتی در مقابل پرداختی پرسنل باشید. تا حداقل پرسنلتان را برای حقوق و مزایای بیشتر از دست ندید. یادتان باشد که پرسنل خودش را با هم سن و سالهای نزدیک خودش و همینطور افرادی با سطح توانمندی و جایگاه یکسان خودش در مجموعه های دیگه مقایسه میکند و اگه نتیجه این مقایسه خیلی مساعد نباشد، اگر امروز از شما جدا نشود اما قاعدتا فردا یا روزهای آتی اینکار را خواهد کرد.

یک مطالعه توسط مرکز تحقیقات پیو نشان داد که 63 درصد از کارمندان در سال 2021 شغل خود را به دلیل حقوق پایین ترک کردند.

2. نیاز به چالش بیشتر

وقتی نیرو برای مدتی در یک شغل کار کند، معمولا به همه جوانب کار خودش آگاه میشود و وظایف و مسئولیت های خودش رو حفظ میکند و کارش تبدیل به یک روتین یکنواخت خواهد شد. اگر فرهنگ سازمانی افراد را به چالش نکشد، این روتین شدن میتواند فرد را دلزده کرده و نهایتا دلیل ترک کار از سازمان شود . یادگیری مهارتهای جدید و مواجهه با چالشهایی متناسب با توانمندی ها میتواند باعث ماندگاری بیشتر چنین پرسنلی در سازمان شود.

کارمندان مدیران بد را ترک می‌کنند، نه شرکت ها را.

3. احساس عدم اشتیاق

عدم اشتیاق پرسنل میتواند دلایل زیادی داشته باشد. یکی از دلایلش انتخاب اشتباه فرد در پست مورد نظره. وقتی فردی برونگرا رو توی پست انبار یا حسابداری و یا اداری قرار میدید، نباید هم منتظر بقای زیاد این فرد توی اون پست باشید. وقتی شغل مورد علاقه فرد نباشه و با روحیاتش سازگار نیست، چطور میتونه باعث ایجاد و تداوم اشتیاق در اون فرد بشه. عدم اشتیاق هم یکی از علت ها و دلایل متداول ترک کارکنان از شغل خودشون هست.

 

4. جستجو برای ارزشمندی بیشتر

برای انتقال حس ارزشمندی پرسنل در تمامی سازمانها و تمامی بخشها باید برنامه مشخصی داشته باشید. اصلا منظور این نیست که راه بیوفتید در سازمان و به هر پرسنل ابراز نمایید که فردی مهم و در رسیدن به اهداف چقدر تاثیرگذار است. قبل از هر اقدامی باید این نگرش را در خودتان ایجاد کنید که همه بخش های سازمان مهم و اگر بخشی یا فردی در سازمان چنین حسی ندارد، قطعا جایی جمله یا رفتاری از شما سر زده است که ارزش مطلوبی را برای آن فرد یا آن پست قائل نبودید. در نتیجه این احساس بی اررزشی میتواند یک علت ترک کار پرسنل شما باشد.

 

5. کیفیت بهتر ارتباطی با مدیر

باید قبول کنید که مدیران هم مانند والدین به یک یا چند تن از پرسنل خود علاقه و توجه بیشتری دارند و این اتفاق کاملا طبیعیست و نمیتوانید آن را به صفر رسانده یا کتمانش کنید. در چنین شرایطی دو سناریو وجود دارد: یکی وقتی رابطه بین مدیر و پرسنل بعد از بزرگ شدن سازمان مثل سابق آن کیفیت لازم را ندارد ( این دوری و افت کیفیت رابطه را هم نمیشود حذف کرد). طبیعتا سازمان بزرگ شده و شما نمیتوانید همان میزان توجه را به پرسنل قدیمی داشته باشید. سناریو دوم زمانیکه، نیروی با کیفیت جدیدی وارد سازمان میشود که حرفتان را بهتر میفهمد و سریعتر پیگیر امور کاری خود و اتفاقا دلسوزتر است. در هر دو سناریو، اگه از روابطتان با پرسنل قدیمی مراقبت نکنید، آنها را از دست میدهید. یکی از دلایل و علت های ترک کار توسط کارکنان و پرسنل همین مورد هست.

علت ها و دلایل متداول ترک کار کارکنان از شغل خود

6. رشد و پیشرفت شغلی

یکی دیگر از علت ها و دلایل متداول ترک کار کارکنان از شغل خودشون، رشد و پیشرفت شغلی هست.

رشد بخش مهمی از احساس رضایت پرسنل در سازمان است. پرسنلی که وارد سازمان میشود حداقل باید هر سال رشد را تجربه کند. رشد دو نوع است: رشد تدریجی (یا همان تجربی) که بر اساس مدت زمان فعالیت فرد در یک پست به صورت خودکار حاصل میشود. رشد برنامه ریزی شده، که با هدف و برنامه مشخص رقم میخورد. اگر پرسنل بعد از مدتی دیگر هیچکدام از این دو نوع رشد رو تجربه نکند، طبیعتا برای رفع چنین دغدغه ای دنبال سازمان جدیدی میگردن که چالش زا و رشد دهنده باشد. که این مورد هم یک علت ترک کار رایج در سازمانها برای افراد باهوش و با مهارت بالا است.

*نکته: آموزش با هر روشی مثل: کارگاه ، سمینار، دوره و یا حتی بازپرداخت شهریه دوره های بیرون از سازمان میتونه توی گروه رشد برنامه ریزی شده قرار بگیره.

پیشنهاد مطالعه :

7. نیاز به بازخورد بیشتر

خواسته ها و نیازهای هر پرسنل با دیگری متفاوته و همین تفاوت هم باعث سختتر شدن رهبری نیروی انسانی میشه.

بعضی از پرسنل به فراخور تیپ شخصیتی نیاز به بازخورد عملکردی بیشتری دارند و برخی هم نیاز به باز بودن و انعطاف بیشتر. پس قبل از هر چیز باید شناخت درستی از نیازمندی هر یک از پرسنل داشته باشید. اما بازخورد عملکرد یکی از الزامهای سازمانی است که میتواند به نیرو انگیزه ادامه مسیر و رشد بیشتر را دهد. بازخورد منظم هم به نیرو و هم به مدیران ارشد و میانی سازمان کیفیت مسیری که در حال طی کردن هستند را نشان میدهد. در خیلی از سازمانها بازخوردی وجود ندارد و همین عدم ارائه بازخورد هم کیفیت عملکرد را پایین آورده و هم نیرو را بی انگیزه میکند.

برای اطلاعات بیشتر در مورد سیستم ارزیابی عملکرد و چگونگی اجرای آن وارد این لینک بشید. ارزیابی عمکلرد کارکنان

8. محیط کاری متفاوت

دیزاین داخلی یه شرکت هم میتواند یک دلیل دیگر از ترک کار پرسنل باشد. وقتی تعداد نیروی با کیفیت موجود کم میشود، سازمانها برای جذب بهتر اقدام به تغییراتی در شرایط کاری خودشان و حتی محیط فیزیکی کار میکنند. نحوه چیدمان میزها و فضای محیط کاری و چگونگی دیزاین اتاقها برای تجربه بهتر کارکنان در بلند مدت بسیار مهم هستند. پرسنل شما قرار است روزی حداقل 8 ساعت را در محیط کاری بگذراند. پس باید تجربه مناسبی از محیط کار خود داشته باشد. و دقیقا کیفیت همین تجربه پرسنلی (EX) روی کیفیت تجربه مشتری (CX) اثر مستقیمی دارد.

از دیزاین و فضای فیزیکی گفتیم. فرهنگ شرکت و کیفیت ارتباطات درون سازمانی هم برای ماندگاری یا خروج پرسنل مهم و حیاتیست. و باید برای اصلاح و بهینه سازی آنها در بلندمدت برنامه ریزی و اقدام کرد. موسسه گالوپ بر اساس تحقیقی مدعیست که تغییر و بهبود فرهنگ یک سازمان به زمانی حداقل 3 ساله نیاز دارد. گاهی با تغییرات کوچک و کم خرج میتوانید مانع علت ترک کار کارکنان خود شوید.

 

9. فاصله زیاد محل کار تا محل سکونت

لطفا به این نکته خوب دقت کنید که، ممکن است روز اول به دلیل خالی بودن پست سازمانی یا بیکار بودن فرد متقاضی، شخصی را استخدام کنید که فاصله بین محل کار تا محل زندگیش زیاد باشد. و این اتفاق در ابتدا برای نیرو چالشی به نظر نمی‌آید چون اشتیاق به کارش زیاد است ولی در بلندمدت ( شاید همان سه ماه اول شاید یک سال اول) باعث شود دنبال یک جای نزدیکتر برای کار کردن باشد.

 

10. احساس تضاد با سیاست های محل کار

هر کسب و کاری و در سازمانهای کوچک بهتر است بگوییم هر مدیری، سیاست های کاری خاص خود را دارد و این سیاست ها در طی زمان باید دستخوش تغییر و بهبود شوند. سیاست چگونگی پرداخت و زمان آن، مرخصی ها و چگونگی استفاده از آنها و سیاست های کاری روزمره بخش مهمی از این سیاست ها هستند. نام دیگر این سیاست ها همان بایدها و نبایدهای محل کار است که هر کسب و کاری موارد خاص و یونیک خودش را دارد. وقتی نیرویی احساس تضاد با چنین سیاست هایی را با خواسته های شخصی خودش در بلندمدت داشته باشد، قاعدتا به دنبال فضایی همسوتر با تمایلات و خواسته های خودش خواهد بود. و این یکی از علت ها و دلایل ترک کار کارکنان و پرسنل از شغلشان است.

علت ها و دلایل متداول ترک کار کارکنان از شغل خود

11. تغییر در شرح وظایف و پست سازمانی

پس از رشد سازمان و تخصصی شدن بیشتر پستهای سازمانی، ممکن است بخشی از وظایف روتین، که تا پیش از آن تحت راهبری و اجرای یکنفر بوده است، جدا و به اشخاص دیگری سپرده شود. در صورتیکه توجیه این روند به خوبی شکل نگیرد، در گام اول با مقاومت نیروی قدیمی مواجه شده و در گام دوم خروج نیرو خیلی دور از ذهن نیست. سازمانهایی هم که دست به تعدیل نیروی انسانی میزنند ممکن است بعضی مشاغل را با هم ترکیب کنند و چنین ترکیب‌هایی، ریتم روتین کاری پرسنل موجود را دستخوش تغییر کند. که این مسئله هم میتواند یکی دیگر از علت ترک کار پرسنل از سازمان باشد.

 

12. نداشتن چشم انداز شفاف

قبل از اینکه چشم انداز سازمان برای پرسنل مشخص شود، مدیران و مالکان باید بدانند میخواهند به کجا برسند. چشم انداز همان هدف بلندمدتیست که سازمان در بازه ای بیشتر از یک سال میخواهد به آن برسد. وقتی سازمان نداند به کجا میخواهد برود، قطعا هزینه پرت میدهد، مرتکب اشتباهات زیادی میشود و این بین انگیزه کارکنان را از بین میبرد و پرسنل خوب هم سازمان بدون چشم انداز را ترک میکند.

13. نبود تعادل بین کار و زندگی

قبل از هرچیز این نکته را بپذیرید که نیروی انسانی هم یک انسان و مسلما هر انسانی نیازهای شخصی و چالشهای خاص خودش را دارد. اشتباهی که خیلی از مدیران ممکن است مرتکب شوند اینست که، خارج ساعت کاری با پرسنل خودشان در تعامل کاری هستند. گاها این کار تبدیل به روند همیشگی میشود و نه استثناء. حرفمان این نیست بعد از ساعت کاری نیرو نباید به کارش فکر کند. بلکه اگر اینطور باشد اصلا رشد نمیکند. اما بعد از ساعت کاری فرد درگیر اوامر و امور کاری متعدد نکنید لطفا.

 

14. نوسان ها و چالشهای متعدد و سنگین

مشکلات مالی، پرداخت نامنظم حقوق و مزایا، دستمزدهای کم، تنشهای بی مورد و حاشیه ای میتوانند در این بخش قرار گیرند. قاعدتا بازار اجازه آرامش طولانی مدت را به هیچ کسب و کاری نمیدهد، خصوصا در ایران. اما شما به عنوان مدیر موظفید سازمان را در بازه مناسبی از نوسان حفظ کنید تا پرسنل احساس امنیت و اطمینان خاطر حداقلی را داشته باشد. وجود نوسان در کار یکی از علت ها و دلایل مهم ترک کار کارکنان و پرسنل از شغل خودشون در سازمان هست.

 

15. عدم وجود استقلال کاری

مدیریت ذره بینی، تنها دلیل چنین چالشی برای پرسنل سازمان و در نهایت یک دلیل ترک کار پرسنل است. مدیری که بخواهد در همه کارهای پرسنلش در همه بخش ها دخالت کند (بیشتر در سازمانهای کوچک) قبل از هر چیز سرعت سازمان را کاهش میدهد. از طرفی نیرو را تبدیل به بله قربان گو میکند. با این کار خلاقیت در آن سازمان خواهد مرد. مسئولیت پذیری هم معنای خودش را از دست میدهد. نهایتا این علت ترک کار میشود و نیروی با کیفیتی که به استقلال کاری برای عرض اندام بهتر و رشد نیاز دارد از سازمان خارج خواهد شد.

 

16. دیده نشدن و عدم قدردانی

یکی دیگر از دلایل خروج کارکنان و علت ترک کار کارکنان و پرسنل از شغل خودشان از سازمان، دیده نشدن و عدم قدردانی از آنهاست. دیدن کارهای خوب پرسنل و قدردانی لفظی گاها تاثیری به مراتب بیشتر از پاداشهای مالی خواهند داشت. ترس مدیران برای اصطلاحا “پر رو شدن” پرسنل، شایع ترین دلیل عدم ابراز چنین قدردانی ها و تشویق های لفظی ست. کارکنان نیاز دارند تا نقش خودشان در موفقیت سازمان را ببینند. این اهرم هزینه مالی برای شما ندارد، اما اثرگذاریش در بلندمدت چشمگیر و ماندگار است.

 

17. کار و استرس بیش از حد در محیط کار

در حالی که پاداش دادن به افراد موفق با مسئولیت‌های بیشتر منطقی است، مراقب باشید. کارمندانی که غرق در شغل خود هستند، ممکن است به مراتع سبزتر و سبک تر بروند. بر اساس گزارش وضعیت محیط کار جهانی 2022 گالوپ، استرس کارکنان در سطح جهانی در بالاترین حد خود قرار دارد. در میان تمام مناطق مورد بررسی، ایالات متحده و کانادا دارای دومین سطح استرس بالا هستند – 50 درصد از کارگران مورد بررسی گزارش دادند که استرس هر روز آنها را پر می کند. و با توجه به فشارهای اقتصادی و مالی استرس دلیل ترک کار خیلی از افراد است.

 

18. فرسودگی شغلی

فرسودگی شغلی برای کارمندان و کسب و کار شما خطرناک است. اعضای تیمی که فرسوده شده اند فاقد انرژی، اشتیاق و انگیزه برای انجام کار خود هستند. این کارمندان اغلب با اجرای یک رویکرد ترک بی سر و صدا، چه در پاسخ به فرسودگی شغلی و چه به عنوان یک اقدام پیشگیرانه در برابر فرسودگی شغلی در یک محیط کاری پر استرس، خود را رها می کنند. با این حال، برخی ممکن است به طور کلی ترک کار کنند. 

پیشنهاد مطالعه :

 

مواردی که در مقاله اصلی عنوان شده بود را در فضای ایران تشریح کردیم و بخش زیادی از آن براساس کسب و کارهای ایرانی و مدیران آنها تدوین شد.

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد حفظ بیشتر منابع انسانی به صفحه ارزیابی عملکرد کارکنان مدیرنو مراجعه فرمایید. 

با ما در ارتباط باشید.

 

منابع: indeed و هیئت تحریریه مدیرنو

کلیدواژه ها: دلیل ترک کار توسط کارکنان – علت ترک کار توسط کارکنان و پرسنل و کارمندان – دلایل خروج کارکنان از سازمان – عوامل ترک شغل – ترک سازمان

اشتراک گذاری با دوستان
در حال ثبت نام
عضویت
اطلاع از
0 نظر
جدیدترین
قدیمی ترین بیشترین رای
Inline Feedbacks
مشاهده همه نظرات
0
علاقمندیم نظراتتان را بشنویمx
وبینار مهارت های ارتباطی و مذاکره | از 22 مهر
پرسش 24

پرسش

24

خدمتی رایگان برای کارکنان