مرکز تخصصی مشاوره و آموزش کسب‌وکار

17 نکته مهم آداب معاشرت یا اتیکت در محیط کار

وبینار آموزشی
شروع از 22 مهر

وبینار مهارت های ارتباطی و مذاکره

از اختلاف تا تعامل سازنده
روز
ساعت‌
دقیقه
ثانیه
تخفیف به پایان رسید.
پرسش 24 خدمتی رایگان

سطح:

عمومی

ویدئو:

ندارد

پادکست:

ندارد
آداب معاشرت در محیط کار |مدیرنو

در این مقاله از مدیرنو به تشریح 17 نکته مهم اتیکت های رفتاری (etiquette) و آداب معاشرت در محیط کار، جلسات و ارتباطات کاری، همکاران و مدیران و همچنین بایدها و نبایدهای محیط کار خواهیم پرداخت. خیلی مهم نیست که، به تازگی اولین دوره کارآموزی خود را شروع کردید یا سال‌ها تجربه حرفه‌ای در کار خود دارید، باید نحوه تعامل حرفه‌ای با دیگران در محل کار را بیاموزید. تنظیم لحن حرفه‌ای برای ایجاد روابط جدید و اطمینان از داشتن یک تجربه مثبت و موفق در محل کار بسیار مهم است.

 

اتیکت های رفتاری یا اتیکت در محیط کار

17 نکته مهم در آداب معاشرت در محیط کار | مدیرنو

اتیکت های رفتاری چیست؟

اتیکت های رفتاری مجموعه‌ای از قوانین و اصول و باید و نباید های غیررسمی در محیط کار هستند که نحوه رفتار صحیح و مناسب را در موقعیت‌های مختلف اجتماعی و حرفه‌ای تعیین می‌کنند. این اصول به ایجاد تعاملات مثبت، احترام متقابل و برقراری ارتباط مؤثر کمک می‌کنند. اتیکت های رفتاری به ویژه در محیط‌های حرفه‌ای و اجتماعی اهمیت دارند و می‌توانند تأثیر زیادی بر نحوه پذیرش و تعامل شما با دیگران داشته باشند.

 

برخی از جنبه‌های مهم اتیکت های رفتاری در محیط کار شامل:

  1. احترام به دیگران: احترام به عقاید، احساسات و زمان دیگران.
  2.  ادب و نزاکت: استفاده از زبان محترمانه و مودبانه، و رعایت قوانین اجتماعی.
  3. شنونده خوب بودن: توجه به صحبت‌های دیگران و نشان دادن احترام به نظراتشان.
  4. آراستگی و نظم: حفظ نظافت شخصی و ارائه خود به صورت مناسب در محیط‌های مختلف.
  5. مدیریت زمان: رعایت وقت و به موقع حاضر شدن در قرارها و جلسات.
  6. موقعیت شناسی و رفتار در مکان‌های عمومی: رعایت قوانین و آداب مخصوص مکان‌های عمومی، مانند آرام صحبت کردن و عدم ایجاد مزاحمت برای دیگران.

 

برای داشتن اتیکت های رفتاری در محل کار چگونه اقدام کنیم؟

1. تاثیر اولیه خوبی داشته باشید

مردم اغلب در عرض چند ثانیه پس از ملاقات با دیگران تصوراتی را نسبت به دیگران خواهند داشت، بنابراین مهم است که خود را به عنوان یک حرفه‌ای معرفی کنید. از زبان بدن و نحوه برداشت دیگران از آن آگاه باشید. یک قانون خوب این است که صاف بایستید، تماس چشمی را حفظ کنید و لبخند بزنید! مطمئن شوید که ویژگی‌های لباس مناسب با محل کار و سیاست‌های اداری را از قبل می‌دانید. به موقع در جلسات حاضر شوید.

 

2. از شایعات پرهیز کنید

نحوه رفتار شما با دیگران چیزهای زیادی در موردتان می‌گوید. درباره اهمیت افراد در محل کار قضاوت نکنید و در مورد همکارانتان منفی صحبت نکنید. در مورد نحوه تعامل خود با مدیران، سرپرستان، همسالان و زیردستان نیز متفکر باشید. در این مقاله در مورد راهکارهای تعامل با کارکنان سمی بخوانید.  

 

3. ارتباط کلیدی است

ارتباطات بخش مهمی از اتیکت و آداب معاشرت در محیط کار است. گاهی خیلی مهم نیست که چه می‌گویید، بلکه نحوه بیان آن مهم است، بنابراین مراقب نحوه برقراری ارتباط با همکاران و مدیران خود در جلسات و گفتگوهای فردی باشید. در رابطه با ایمیل، مطمئن شوید که مکاتبات شما در داخل و خارج از محل کارتان واضح و بدون غلط املایی نوشته شده باشد.

  • تماس‌های تلفنی و ایمیل‌ها را ظرف 24 ساعت پاسخ دهید، حتی اگر فقط بگویید که اطلاعات درخواستی را در تاریخ بعدی ارائه خواهید کرد.
  • قبل از قرار دادن مکالمه کسی روی بلندگو، حتما از وی سوال کنید.
  • هرگز با ایمیل یا پیام متنی چیزی را که رودررو به کسی نمی‌گویید، ارسال نکنید.
  • خط کشی، ایتالیک کردن، پررنگ کردن، رنگ آمیزی و تغییر اندازه فونت می‌تواند باعث شود یک پیام متنی ملایم بیش از حد تهاجمی به نظر برسد.

 

4. محیط کار خود را درک کنید

تشخیص ارزش‌ها، سیاست‌ها و رویه‌های محل کار در ابتدا دشوار است. اگر در یک سازمان بزرگتر با یک بخش منابع انسانی ساختاریافته هستید، ممکن است به مدیر منابع انسانی یا آموزش‌های داخلی دسترسی داشته باشید تا شما را از انتظارات سازمان مطلع کند. در محیط کاری کوچکتر، بخشی از این دانش ممکن است از مشاهده دیگران و پرسیدن سؤال از همکارانتان به دست آید. در نهایت، مشاهده اتمسفر و اقدامات دیگران می‌تواند به شما کمک کند تا بفهمید چه چیزی مناسب است و چه چیزی مناسب نیست، و چگونه در محل کار به بهترین شکل حرکت کنید و در عین حال ارتباط حرفه‌ای خود را حفظ کنید.

 

5. با شخصیت و در عین حال حرفه‌ای باشید

اینکه اطلاعات زندگی شخصی خود را به اشتراک بگذارید انتخاب شماست، اما در مورد آنچه به اشتراک می‌گذارید محتاط باشید. برخی از همکاران ممکن است بازتر از دیگران باشند و اطلاعات زندگی شخصی خود را بازگو کنند و برخی هم ممکن است زندگی شخصی خود را خصوصی نگه دارند.

به یاد داشته باشید که همکاران، شما و نحوه تعامل شما با آنها و دیگر همکاران را بازتابی از خود حرفه‌ای شما می‌دانند. در نهایت، همیشه به حریم خصوصی دیگران احترام بگذارید. در صورت نیاز به مکالمه حضوری با همکاران و مدیران تان، در بزنید یا حضور خود را اعلام کنید و همیشه برای مشغول یا آزاد بودنشان در آن لحظه سوال کنید و در صورت مشغول بودن، جلسه را برای بعد برنامه ریزی کنید.

 

6. ایجاد تاثیرات مثبت

در ادامه چند نکته مهم برای ایجاد یک تأثیر خوب را نام بردیم.

  • صاف بایستید، تماس چشمی برقرار کنید، هنگام صحبت کردن به سمت آنها بچرخید و صادقانه به مردم لبخند بزنید.
  • از لباس سازمانی و بایدها و نبایدهای آن پیروی کنید.
  • کیف یا ملزومات شخصی شما و چیزهایی که در آنها حمل می‌کنید، بازگو کننده شما هستند. بی نظمی ممکن است از تصویری که می‌خواهید ارائه کنید کم کند.
  • هنگامی که برای اولین بار با کسی ملاقات می‌کنید، حتماً با ملایمت و محکم دست بدهید.
  • خواب آلودگی در محل کار جلوه بدی دارد.
  • مهربانی، ادب به حساب می آید.
  • هر روز زودتر در محل کار خود حاضر شوید.

 

نباید های ادب در محیط کار که باید رعایت شوند |مدیرنو

باید و نباید های آداب معاشرت با افراد در محیط کار

نحوه رفتار شما با مردم چیزهای زیادی در مورد شما می‌گوید.

اسامی را به سرعت یاد بگیرید. یک نکته خوب برای به خاطر سپردن اسامی این است که در اولین مکالمه با آنها سه بار از نام یک شخص استفاده کنید. همچنین اسامی را یادداشت کنید و کارت ویزیت افراد را نگه دارید. وقتی اسم افراد را فراموش می‌کنید، ممکن است نشانه‌ای از اینکه برایشان ارزشی قائل نیستید تعبیر شود.
درباره افراد در محل کار قضاوت نکنید. ارتباط مناسبی با کارکنان تعمیر و نگهداری و افرادی که بسیاری از وظایف پشتیبانی اداری را انجام می‌دهند برقرار کنید. این افراد شایسته احترام هستند.

خودارزیابی:

به نحوه رفتار خود با سرپرست(ها)، همسالان و زیردستان خود فکر کنید. در روابط خود با سطوح مختلف چقدر متفاوت عمل می‌کنید؟ اگر در ارتباطی چنین عدم تعادلی وجود دارد، روند رابطه را مجدد بازیابی کنید.

 

آداب معاشرت در جلسات کاری

  • برای جلسه‌ای در دفتر شخصی، بیش از پنج دقیقه زودتر از موعد حاضر نشوید، زیرا ممکن است در حال آماده شدن برای جلسه شما، یا پایان جلسه دیگری یا تلاش برای انجام کارهای دیگر باشد. چنین کاری ممکن است آنها را ناراحت کرده و این راه خوبی برای شروع جلسه شما نباشد.
  • هرگز تاخیر نداشته باشید. اگر قرار است دیر بیایید، سعی کنید به کسی اطلاع دهید تا دیگران منتظر شما نباشند. فراموش نکنید که به موقع بودن برای جلسه به معنای 5 دقیقه زودتر آمدن است.
  • وقتی جلسه‌ای دیر شروع می‌شود و شما باید در جای دیگری حضور پیدا کنید، همیشه برای ترک محل توضیحات مناسبی ارائه کنید.
  • قبل از جلسه درباره موضوع جلسه مطالعه کرده و با آمادگی در جلسه حاضر شوید.
  • زمان پذیرایی در جلسه از خوردن و نوشیدن بیش از اندازه خودداری کنید.
  • به تلفن همراهتان نگاه نکنید و در حالت بی صدا قرار دهید. در صورتی که تماس اضطراری دارید حتما عذرخواهی کرده و از جلسه برای پاسخگوی به آن خارج شوید.
  • ابتدای جلسه خودتان را معرفی کرده و یا کارت ویزیت‌تان را به حاضرین ارائه کنید.
  • دستور جلسه را مشخص و برای هر کدام زمان تعیین کنید.
  • به ساعتتان مدام نگاه نکنید.

حرف مردم را قطع نکنید. این یک عادت بد است.

آداب معاشرت در محیط کار

شما احتمالا ساعات بیداری بیشتری را در محل کار خود میگذرانید تا در فضای خانه، بنابراین:

  • فضای کاری خود را حرفه‌ای و مرتب نگه دارید! مردم فضای کاری شما را می‌بینند و آن را بازتابی از شما می‌دانند.
  • به فضای کاری دیگران احترام بگذارید. در هنگام وارد شدن به اتاق یا محل کار کسی در بزنید و حضور خود را به آرامی اعلام کنید. تصدیق حضور خودتان را دعوت به نشستن فرض نکنید. صبر کنید تا از شما دعوت به انجام این کار شود.
  • صحبت تلفنی افراد را قطع نکنید و سعی نکنید با آنها به صورت کلامی یا با زبان اشاره ارتباط برقرار کنید. ممکن است به یک تماس تلفنی مهم آسیب وارد کنید.
  • تماس‌های شخصی را محدود کنید، به خصوص اگر در فضای کاری باز کار می کنید که فاقد در است.
  • زمان و مکان مناسب استفاده از تلفن همراه خود را در دفتر خود بیاموزید.
  • بو و سر و صدای غذا خوردن شما می‌تواند حواس دیگران را که سعی در کار کردن دارند پرت کند.

فرهنگ شرکتی را که در آن کار می‌کنید با هوشیاری رعایت کرده و آگاه باشید که تغییر و رشدتان اتفاق خواهد افتاد. چشم‌ها و گوش‌های شما بهترین منبع شما در فرآیند یادگیری هستند!

چگونه اتیکت های رفتاری را یاد بگیریم و اجرا کنیم؟

چگونه اتیکت های رفتاری را یاد بگیریم و اجرا کنیم؟

یادگیری و اجرای اتیکت‌های رفتاری می‌تواند به بهبود روابط و تعاملات اجتماعی و حرفه‌ای شما کمک کند. در اینجا چندین روش برای یادگیری و پیاده‌سازی این اصول آورده شده است:

  • آموزش و مطالعه: کتاب‌های متعددی درباره اتیکت‌های اجتماعی و حرفه‌ای وجود دارد که می‌توانند به شما کمک کنند. مطالعه این منابع می‌تواند اطلاعات مفیدی درباره قوانین و اصول مختلف فراهم کند. علاوه بر این میتوانید از انواع پادکست‌های رایگان مدیرنو برای یادگیری بیشتر در این زمینه استفاده کنید.
  • مشاهده و تقلید: توجه به رفتار افراد موفق و مودب می‌تواند الگوهای مناسبی برای شما فراهم کند. مشاهده نحوه تعامل دیگران در موقعیت‌های مختلف و تقلید از رفتارهای مناسب می‌تواند مفید باشد.
  • دوره‌های آموزشی و کارگاه‌ها: شرکت در دوره‌های آموزشی و کارگاه‌های مرتبط با اتیکت‌های اجتماعی و حرفه‌ای می‌تواند به شما کمک کند تا مهارت‌های خود را در این زمینه تقویت کنید. کارگاه آموزشی مهارت های نرم
  • تمرین مداوم: اجرای مداوم اصول اتیکت در موقعیت‌های واقعی به شما کمک می‌کند تا به عادت‌های مناسب عادت کنید. تمرین در تعاملات روزمره و بازخورد از دیگران می‌تواند به بهبود رفتار شما کمک کند.
  • مشاوره و بازخورد: درخواست بازخورد از دوستان، همکاران یا مشاوران درباره رفتار خود می‌تواند به شما کمک کند تا نقاط قوت و ضعف خود را شناسایی کنید و بر اساس آن بهبود یابید.
  • آشنایی با فرهنگ‌ها و محیط‌های مختلف: آشنایی با قوانین و آداب مختلف در فرهنگ‌ها و محیط‌های متفاوت به شما کمک می‌کند تا در موقعیت‌های مختلف رفتار مناسب‌تری داشته باشید.
  • استفاده از منابع آنلاین: وبسایت‌ها، ویدئوها و مقالات آنلاین می‌توانند منابع مفیدی برای یادگیری اصول اتیکت و رفتارهای مناسب باشند.

 

نتیجه گیری

به طور کلی، یادگیری و اجرای اتیکت های رفتاری در محیط کار نیاز به تمرین و توجه به جزئیات دارد، اما با تلاش و اراده، می‌توانید مهارت‌های لازم در زمینه آداب معاشرت و باید و نباید های محیط کار را کسب کنید و تعاملات خود را بهبود ببخشید.

 

اگر مایل هستید فرهنگ سازمانی خوبی در محیط کار شما ایجاد شود، میتوانید با ما تماس بگیرید و یا به صفحه مشاوره کسب و کار مراجعه نمایید.

 

منابع: careereducation ، هیئت تحریریه مدیرنو

 

اشتراک گذاری با دوستان
در حال ثبت نام
عضویت
اطلاع از
0 نظر
جدیدترین
قدیمی ترین بیشترین رای
Inline Feedbacks
مشاهده همه نظرات

برگزیده اخبار و مقالات

0
علاقمندیم نظراتتان را بشنویمx
وبینار مهارت های ارتباطی و مذاکره | از 22 مهر
پرسش 24

پرسش

24

خدمتی رایگان برای کارکنان