در این مقاله از مدیرنو درباره روش های مدیریت تضاد و اختلاف نظر بین فردی و سازمانی صحبت خواهیم کرد. در فضای کار عادی است که افراد تضادها را تجربه کنند، اما رهبران الهام بخش نمی توانند اجازه دهند این اختلالات محیط کار، بهره وری و مهمتر از همه، روحیه کارکنان را مختل کند.
مواقعی وجود دارد که مدیران باید وارد عمل شده و مسئولیت نضادهای موجود را بر عهده بگیرند. به عبارت دیگر، رهبران باید در این امر ماهر باشند. در غیر این صورت، برخی از تضادهای محل کار ممکن است از کنترل خارج شوند و زیان بالایی به کسب و کارها از طریق هدررفت زمان، پول و منابع با ارزش منجر شود.
تضاد و اختلاف کاری چیست؟
به زبان ساده، تضاد و اختلاف نظر کاری، اختلاف بین کارکنان در مورد مسائل مربوط به کار است که میتواند منجر به مشاجره و از دست دادن زمان و بهره وری شود.
توجه به این نکته مهم است که 49 درصد از درگیریهای محل کار به دلیل درگیریهای شخصیتی و منیت است.
در حالی که برخی از درگیری ها کوچک هستند و می توان آنها را به سرعت حل کرد، سایر اختلافات در محل کار می توانند به چیزی بزرگتر تبدیل شوند. هیچ سازمانی از اختلاف نظر در محل کار مصون نیست.
اما همه تضادها به کسب و کارها صدمه نمی زند. برخی از تعارضات می تواند به ایجاد تغییرات مثبت در محل کار کمک کند، که در نهایت میتواند منجر به بهبود عملکرد کارکنان، افزایش بهره وری و افزایش درآمد شود.
پیشنهاد مطالعه :راهکارهای افزایش بهره وری نیروی انسانی
روش های مدیریت تضاد و اختلاف نظر سازمانی
رهبر بودن به این معنا نیست که فقط به خاطر پایان دادن به یک درگیری، تصمیمات بیطرفانه بگیرید. کارمندان یک سازمان باید در شرایط سخت به رهبر خود نگاه کنند. رهبران نباید تصمیمات عجولانه و مغرضانه بگیرند. آنها باید خونسردی و تفکر منطقی مثال زدنی از خود نشان دهند.
باید بپذیریم که همه مدیران در مدیریت تضاد و اختلاف بین فردی و سازمانی نظر خوب نیستند.
چگونه رهبران می توانند تضادهای محل کار را حل کنند؟
بیایید به چند نکته با ارزش و اثبات شده نگاه کنیم که رهبران می توانند هنگام هدایت درگیری های محل کار از آنها استفاده کنند:
1. ریشه مشکل را شناسایی کنید
رهبران باید قبل از اقدام بیشتر، ابتدا علت اصلی درگیری را دریابند. آنها باید علت و شدت درگیری را درک کنند تا راه حلی موثر پیدا کنند. مواقعی وجود خواهد داشت که افراد درگیر سعی خواهند کرد که علت را دستکاری کنند تا خود را به خوبی نشان دهند.
این زمانی است که یک رهبر مسئول باید رفتار افراد را به دقت بخواند و حقایق را به درستی درک کند. به سخنان هر دو طرف گوش دهید و روایت آنها را از درگیری جذب کنید. بگذارید هر دو طرف احساس کنند که شنیده شده اند. به آنها فضای کافی بدهید تا جنبههای داستانی خود را به شما بگویند.
2. تفاوت عقیده را بشناسید
مدیران، تیمی از افرادی را رهبری می کنند که سبک های مختلف کار و فرآیندهای فکری متفاوتی دارند. آنها باید این را تشخیص داده و سعی کنند دیدگاه های مختلف را درک کنند، که به آنها کمک میکند تا علت تعارض را بهتر درک کنند و راه حل مناسبی بیابند. این روزها با افزایش شکاف بین نسلی و فرهنگی در محل کار، حل تعارض از پیچیدگی های زیادی برخوردار است.
3. میانجی بی طرفی باشید
همانطور که قبلا ذکر شد، مدیر در هنگام مدیریت تعارضها ممکن است به افرادی که با آنها ارتباط بهتری دارد یا عملکرذد بهتری دارند، وزن بیشتری بدهد. برخی از رهبران متهم به اتخاذ تصمیمات جانبدارانه هستند، فقط به این دلیل که رابطه به ظاهر سالمی با چند کارمند دارند. با این حال، مدیریت تعارض تماماً در مورد تصمیم گیری های قابل قبول برای هر دو طرف است، اما در مواردی که یک فرد کاملاً مقصر است صدق نمیکند.
هیچ یک از افراد نباید احساس کنند که با آنها ناعادلانه رفتار شده است. مدیر باید پلی بین کارمندان باشد و به آنها کمک کند تا زمینه های مشترک را پیدا کنند. اگرچه هر دو طرف مخالف هستند، اما هدف این است که آنها را برای دستیابی به اهداف مشترک متحد کنید.
4. ارتباط دو طرفه سالم برقرار کنید
ارتباطات ضعیف یکی از دلایل اصلی درگیری در محل کار است. یک رهبر خوب این واقعیت را درک میکند و یک فرهنگ ارتباطی سالم و دو طرفه را در سازمان ایجاد می کند. کارکنان باید تشویق شوند تا ایده ها، نگرانی ها و پیشنهادات خود را بدون ممانعت به رهبری شرکت بیان کنند. برای تحقق این امر، رهبران باید اعتماد نیروی کار خود را جلب کنند.
به هر قیمتی باید از شایعات اداری اجتناب کرد، زیرا به گفتگوهای سازنده و مستقیم آسیب میرساند. گفتوگوهای انفرادی با کارمندان میتواند راهی عالی برای دریافت بازخورد کارکنان باشد، که همچنین به مدیریت ارشد اجازه میدهد تا با هر یک از کارمندان بیشتر آشنا شود.
پیشنهاد مطالعه :چگونه با رفع چالش های ارتباطات سازمانی به موفقیت نزدیک شویم؟
5. برای بهبود سلامت روانی کارکنان گام بردارید
سلامت روان می تواند به طور مستقیم با عملکرد و رفتار کارکنان در محیط کار مرتبط باشد. راه های متعددی وجود دارد که می توانید برای بهبود سلامت روانی کارکنان تلاش کنید:
- امکان دسترسی به خدمات روانشناسی و تراپیست.
- میزبانی رویدادهای سرگرم کننده در محل کار.
- اولویت دادن به تعادل بین کار و زندگی.
- ارائه مرخصی با حقوق یا مرخصی به کارمندان برای جوانسازی جسمی و روحی

روش های مدیریت تضاد بین فردی
مدیریت تضاد بین فردی یعنی مدیریت و رفع مواردی که در روابط بین افراد به وجود میآید.
این امر میتواند از تفاوتهای فردی، نظرات متفاوت، اختلافات در اهداف و ارزشها، یا هر چیز دیگری که میتواند باعث ایجاد تنش در روابط فردی شود، ناشی شود. برای مدیریت تضاد های بین فردی، میتوانید از روشهای مختلفی استفاده کنید:
1. ارتباط مؤثر:
برقراری ارتباط با فرد مورد نظر و بحث و گفتگو در مورد مسائل و ابهامات میتواند به درک بهتر از دیدگاههای هر دو طرف کمک کند.
پیشنهاد مطالعه :اصول برقراری ارتباط موثر در محیط کار
2. قبول و توجه به تفاوتها:
قبول این واقعیت که افراد با هم فرق دارند و ممکن است دیدگاهها و ارزشهای متفاوتی داشته باشند، میتواند به افزایش تحمل و تعاملات مثبت منجر شود.
3. تفکر مثبت:
تمرکز بر نقاط مشترک و پایههای مشترک میتواند به کاهش تضاد کمک کند.
4. توسعه مهارتهای ارتباطی:
بهبود مهارتهای ارتباطی میتواند به ایجاد روابط بهتر و کاهش تضاد کمک کند.
5. احترام و درک:
احترام به دیدگاه و حقوق دیگران و تلاش برای درک موقعیت آنها میتواند به ایجاد یک محیط صلحآمیز و کارآمد کمک کند.
6. استفاده از مشاور مستقل:
در مواردی که تضاد بسیاری وجود دارد و حل آنها دشوار است، استفاده از مشاور میتواند مفید باشد.
پیشنهاد مطالعه :مرکز مشاوره کسب و کار
7. پذیرش مسئولیت:
در صورتی که بخواهید مسئلهای را حل کنید، ابتدا باید مسئولیت بپذیرید و از این رو برای یافتن راهحلهای سازندهتر متعهد شوید.
8. آگاهی از احساسات:
بررسی و درک احساسات خود و احساسات دیگران میتواند به ایجاد ارتباطی عمیقتر و حل تضادات کمک کند.
9. استفاده از تکنیکهای حل تعارض:
تکنیکهایی مانند مذاکره، تعامل سازنده، کنترل احساسات، و حل بی طرفانه، مشکل را بهبود میبخشند.
10. انعطافپذیری:
توانایی تغییر نظر و تنظیم به شرایط جدید میتواند به حل تضادها کمک کند.
پیشنهاد مطالعه :انعطاف پذیری سازمانی چیست؟
11. پیشگیری از تضادها در آینده:
با ایجاد قوانین و رویههای مشخص برای مدیریت تضاد، میتوانید از ایجاد مشکلات بیشتر جلوگیری کنید.
12. مدیریت استرس:
مدیریت استرس و اضطراب میتواند به کاهش تضادها کمک کند، زیرا افراد در شرایط استرسی ممکن است به طور ناخواسته رفتارهای ناکارآمدی انجام دهند.
کلام آخر
تضادهای محل کار اجتناب ناپذیر هستند و مدیریت تضاد و اختلاف نظر بین فردی و سازمانی یک فرآیند مداوم برای هر مدیری است.
رهبران باید بدانند که کدام تعارض می تواند برای سازمان سازنده باشد. در عین حال، برداشتن گام هایی برای به حداقل رساندن تضادها و اختلاف نظرهای مخرب که می تواند پیشرفت سازمان را متوقف کند، مهم است.
به یاد داشته باشید که بهترین راه برای حل تضادها در محل کار، شناسایی علت اصلی، گوش دادن به صحبت های هر دو طرف و ارائه راه حلی است که هر دو طرف را راضی کند. کارکنان باید تشویق شوند تا ایده ها، نگرانی ها و پیشنهادات خود را به مدیران خود بیان کنند.
با بکارگیری مهارتها و روش های ذکر شده در این مقاله میتوانید در مدیریت تضاد های بین فردی و سازمانی موفق باشید و در روابط خود و دیگران بهبود حاصل کنید.
اگر در سازمان خود با چالش های مدیریت منابع انسانی روبه رو هستید و یا مدیر مجموعه یا سازمانی هستید و می خواهید مهارت های ارتباطی و مدیریت تضاد را بیامورید با کارشناسان ما همین الان تماس بگیرید .
منبع: هیئت تحریره مدیرنو ، trainingindustry