ورود/ثبت نام

تماس با ما
مرکز تخصصی مشاوره و آموزش کسب‌وکار

7 گام برای تقویت مهارت گوش دادن

در این مقاله میخوانید

سطح:

تخصصی

ویدئو:

ندارد

پادکست:

7 گام برای تقویت مهارت گوش دادن چیست

در این مقاله پادکست از مدیرنو به گام‌های تقویت مهارت گوش دادن می‌پردازیم. راه های تقویت مهارت گوش دادن فعال و موثر و هنر و مهارت خوب شنیدن چیست ؟ امروزه با توجه به تغییرات پی در پی و پر سرعت در دنیا و بالا رفتن سطح استرس و فشار در جوامع مختلف، برقراری ارتباط با کیفیت از اهمیت بالاتری برخوردار شده. با این حال به نظر می‌رسد افراد زمان‌های به‌مراتب کمتری را برای گوش دادن فعال و موثر به یکدیگر اختصاص می‌دهند.

این مهارت به یک عنصر نادر در ارتباطات تبدیل شده و بهبود آن به ایجاد روابط با کیفیت‌تر، حل راحت‌تر مشکلات، اطمینان بیشتر از درک متقابل و بهبود تمرکز در ارتباط کمک می‌کند.

نتیجه تقویت مهارت گوش دادن فعال و موثر در محل کار، خطاهای کمتر و اتلاف وقت کمتر است.

 

راه های تقویت مهارت گوش دادن فعال و موثر

مرحله 1: تماس چشمی خود را حفظ کنید.

صحبت کردن با کسی که اتاق را اسکن می‌کند، صفحه کامپیوتر یا موبایل خود را چک می‌کند، یا به بیرون از پنجره خیره می‌شود، مانند تلاش برای ضربه زدن به یک هدف متحرک است.

تماس چشمی به‌عنوان یک عنصر اساسی ارتباط مؤثر در نظر گرفته می‌شود. پس وقتی با کسی صحبت می‌کنید باید به چشمان هم نگاه کنید.

این بدان معنا نیست که نمی‌توانید مکالمه را از اتاق دیگری ادامه دهید. اما اگر همین مکالمه برای مدت طولانی ادامه یابد، شما (یا شخص مقابل) بلند می‌شوید و به سمت هم حرکت می‌کنید. تنها چیزی که باعث این جابجایی مکانی می‌شود، میل به ارتباط بهتر در شماست.

در حین تعامل، کاغذها، کتاب‌ها، تلفن و سایر مواردی که حواس شما را پرت می‌کند را از خود دور کنید. اثر مثبت برقراری ارتباط چشمی تا حدی است که پیشنهاد می‌شود حتی اگر مخاطب از برقراری ارتباط چشمی سرباز می‌زند، شما با حفظ چهارچوب‌های ارتباطی به مخاطب نگاه کنید.

شایع‌ترین دلایلی که باعث عدم برقراری ارتباط چشمی می‌شود، شامل: کمرویی، عدم اطمینان و اعتمادبه‌نفس، شرم و گناه، یا سایر احساسات، همراه با تابوهای فرهنگی است.

برقراری ارتباط چشمی به معنی خیره شدن به طرف مقابل نیست. در حین ارتباط می‌توانید هرازگاهی به اطراف نگاه کنید و مجدد به ارتباط چشمی خود ادامه دهید.

مرحله 2: هنر و مهارت خوب شنیدن

ذهنی باز داشته باشید و بدون قضاوت کردن طرف مقابل یا انتقاد ذهنی از چیزهایی که به شما می‌گوید گوش کنید.

اگر مطالب بیان‌شده توسط مخاطب شمارا نگران می‌کند، احساس نگرانی‌تان را کنترل کنید. تا زمان مطلوب از قطع کردن کلام فرد مقابل صبر داشته باشید. به‌محض این‌که دچار سردرگمی‌های قضاوتی و گفتگوهای درونی آن می‌شوید، کارایی خود را به‌عنوان یک شنونده به خطر انداخته‌اید.

یکی دیگر از آفت‌های ارتباطی، نتیجه‌گیری سریع در ارتباط است.

به یاد داشته باشید که گوینده از زبان کلامی برای نشان دادن افکار و احساسات درون مغز خود استفاده می‌کند. شما نمی‌دانید مخاطب دقیقاً چه افکار و احساساتی دارد. تنها راه برای متوجه شدن، داشتن هنر و مهارت خوب شنیدن فرد مقابل است.

 

مرحله 3: سعی کنید آنچه را که گوینده می‌گوید به تصویر بکشید.

یکی دیگر از راههای افزایش مهارت گوش دادن اینست که، به افکار خود اجازه دهید یک مدل ذهنی از اطلاعات در حال انتقال ایجاد کند. این مدل ذهنی می‌تواند خواه یک تصویر تحت‌اللفظی یا چیدمانی از مفاهیم انتزاعی که مغز شمارا متمرکز می‌کند، باشد. در مکالمات طولانی، روی کلمات و عبارات کلیدی تمرکز کنید و چنین عباراتی را به خاطر بسپارید یا یادداشت کنید.

در حین گوش‌دادن به مخاطب، وقت خود را صرف برنامه‌ریزی برای مطالب خود نکنید.

شما نمی‌توانید همزمان هم تمرین آماده‌سازی محتوای خودتان را داشته باشید و هم گوش دهید. پس بهتر است فقط به آنچه طرف مقابل می‌گوید فکر کنید.

 

مرحله 4: صحبت را قطع نکنید و “راه حل‌های” خود را تحمیل نکنید.

قبلاً به بچه‌ها یاد می‌دادند که قطع کردن حرف مخاطب بی‌ادبی است. امروزه شاید دیگر چنین پیامی در حال انتقال نباشد. اما هرچه که هست قطع کردن حرف کسی پیام‌های مختلفی را منتقل می‌کند، مثل:

  • “من از تو مهم‌ترم.”
  • “حرف من جالب‌تر، دقیق‌تر یا مرتبط‌تر است.”
  • “من واقعاً برایم مهم نیست که شما چه فکر می‌کنید.”
  • “من برای نظر شما وقت ندارم.”
  • “این یک گفتگو نیست، یک مسابقه است و من برنده خواهم شد.”

هر آدمی با سرعت‌های متفاوتی فکر و صحبت می‌کند. اگر متفکری سریع و سخنوری چابک هستید، باید سرعت خود را در ارتباط با کسی که آرام‌تر و متفکرانه‌تر ارتباط برقرار می‌کند کاهش دهید.

در حین ارتباط و تعامل با کسی، از ارائه پیشنهاد راه‌حل تا جایی که امکان دارد خودداری کنید.

اکثر افراد در طی ارتباط به‌هرحال توصیه شمارا نمی‌خواهند یا اگر بخواهند تقاضا می‌کنند. بسیاری از افراد ترجیح می‌دهند که راه حل‌های خود را پیدا کنند. آدم‌ها در ارتباط به دنبال فردی هستند هنر و مهارت خوب شنیدن را دارد و به آنها گوش میدهد. پس در انجام این کار به آنها کمک کنید.

 

مرحله 5: منتظر بمانید تا گوینده برای پرسیدن سؤالات تحلیلی و روشنگرانه مکث کند.

وقتی چیزی را متوجه نشدید، باید از گوینده بخواهید که آن را برای شما توضیح دهد.

اما به‌جای قطع کردن صحبت فرد مقابل، صبر کنید تا صحبت‌هایش تمام شود. یا مکثی در مکالمه داشته باشد. سپس با گرفتن اجازه از فرد مقابل سؤال خود را بپرسید. به خاطر داشته باشید که سؤال شما گوینده را به بیراهه نکشاند. یعنی سوالتان باید در امتداد محتوای اصلی ارتباط باشد نه مباحث حاشیه‌ای.

 

مرحله 6: به گوینده بازخورد منظم بدهید.

اگر احساسات گوینده پنهان یا نامشخص است، گهگاه محتوای پیام را بازنویسی یا جمع بندی کنید.

با تکان دادن سر و استفاده از حالات صورت مناسب و گاها به‌کار بردن از اصوات تأیید کننده مثل “بله” یا “آها” به‌موقع نشان دهید که همچنان در ارتباط حضور دارید. هدف اینست که به گوینده مدرکی بدهید که شما در حال گوش‌دادن هستید و رشته افکار او را دنبال می‌کنید. نه اینکه درحالی‌که او با تمام توان صحبت می‌کند، در خیالات خود غرق شده‌اید.

 

مرحله 7: به نشانه‌های غیرکلامی توجه کنید.

اکثر ارتباطات مستقیم غیرکلامی هستند. که ما بدون گفتن یک کلمه اطلاعات زیادی در مورد یکدیگر جمع‌آوری می‌کنیم.

به منظور تقویت مهارت گوش دادن حتی از طریق تلفن، می‌توانید از لحن و آهنگ صدای یک شخص بیشتر از هر چیزی که او می‌گوید، در مورد او یاد بگیرید. در ارتباط چهره به چهره با یک فرد، می‌توانید با دنبال کردن نشانه‌های غیرکلامی شور و شوق، بی‌حوصلگی یا تحریک را خیلی سریع تشخیص دهید. نشانه‌های غیرکلامی سرنخ‌هایی هستند که نمی‌توانید آنها را نادیده بگیرید. هنگام گوش‌دادن، به یاد داشته باشید که کلمات تنها بخشی از پیام را منتقل می‌کنند.

تمرین مهارت گوش دادن فعال و موثر

جهت تقویت مهارت گوش دادن فعال و موثر حداقل به مدت یک هفته، در پایان هر مکالمه‌ای که در آن اطلاعات رد و بدل می‌شود، با یک بیانیه خلاصه به ارتباط پایان دهید. در گفتگوهایی که منجر به توافق در مورد تعهدات یا فعالیت‌های آتی می‌شود، خلاصه کردن نه تنها از پیگیری دقیق اطمینان حاصل می‌کند، بلکه کاملاً طبیعی و حرفه‌ای است.

منبع: forbes

مهارت راه های تقویت مهارت گوش دادن فعال و موثر چیست , مهارت خوب شنیدن , هنر خوب شنیدن , اصول خوب شنیدن

عضویت
اطلاع از
0 نظر
Inline Feedbacks
مشاهده همه نظرات