- تعریف زبان بدن
-
اشتباه زبان بدن در محیط کار
- 1- اجتناب از ارتباط چشمی
- 2- داشتن ارتباط چشمیطولانی
- 3- گردش چشم
- 4- دست به سینه بودن
- 5- نگاه کردن به ساعت
- 6- ژست بد
- 7- ضعیف و شل دست دادن
- 8- استفاده از ژست های کنترل نشده
- 9- مواجه نشدن با مردم
- 10- حالات صورت اغراق آمیز
- 11- بی قراری
- 12- نگاه کردن به ناخن ها
- 13- عبوس بودن
- 14- نزدیکی بیش از حد
- 15- نگه داشتن جسمیجلویتان
- 16- کندن پرز لباس
- 17- نوازش چانه
- 18- باریک کردن چشم ها
- 19- داشتن لبخند ساختگی
- 20- خاراندن سر
- 21- راحتی در لباس
- 22- بیش از اندازه پلک زدن
- 23- نشستن روی لبه صندلی
- 24- گام برداشتن به عقب
- 25- لبخند نزدن
در این مقاله از مدیرنو؛ در ادامه سلسله مطالب مرتبط به حوزه زبان بدن، ابتدا به تعریف کاربرد و فواید دانش زبان بدن در محیط کار پرداخته و به 25 اشتباه در زبان بدن در محیط کار اشاره خواهیم کرد.
معمولا اولین سوالی که با شنیدن این عبارت به ذهن میرسد اینست که زبان بدن چه فایدهای دارد؟ احتمالا پس از پاسخ به این سؤالات، به این فکر میکنید که چرا باید با تکنیکهای مرتبط با آن آشنایی داشته باشیم و چطور باید از این مهارتها به درستی استفاده کنیم؟ پس با ما همراه باشید.
پیشنهاد مطالعه :
تعریف زبان بدن
اصطلاح زبان بدن نوعی از مکالمات غیرشفاهی و درواقع روشهای غیرکلامی در ارتباط افراد با یکدیگر است و شامل حالات صورت، حالت بدن و سایر علائم حرکتی است. منظور از ارتباط غیرکلامی در واقع هر پیامی است که افراد بدون استفاده از کلمات منتقل میکنند.
وقتی دست به سینه میشوید چه پیامیمنتقل میکنید؟ وقتی رو به جلو متمایل میشوید چطور؟ اشتباه زبان بدن میتواند در ادراک افراد در محیط کسب و کار تاثیرگذار باشد. وقتی با افراد ارتباط برقرار میکنیم، ذهن ما به مراتب به سیگنالهایی بیشتر از چیزی که درباره آن صحبت میشود توجه میکند. ذهن ما بررسی های ادراکی خود را از فرد مخاطب انجام داده و تفسیر پیامهای غیرکلامی، بخشی از این فرآیند خواهد بود.
به همین ترتیب، حرکاتی که انجام میدهید به طور خودکار توسط مخاطب بررسی شده و میتواند تاثیر زیادی در برداشت دیگران از ما داشته باشد. ممکن است تمرین کرده باشید که وقتی در برابر افراد هستید حرکات غیرارادی خود را کنترل کنید، اما این حرکات میتوانند نتایج منفی به همراه داشته باشند.
پیشنهاد مطالعه :
دلایل کاربرد زبان بدن در محیط کار
در زیر تأثیرات و کاربرد زبان بدن در محیط کار بررسی شده است:
- بهبود ارتباطات: زبان بدن میتواند بهبود موثری در ارتباطات بین همکاران داشته باشد. استفاده از حرکات دستی، اشارهها و انعطافات بدنی میتواند پیامهای اضافی را به همکاران منتقل کند و فرآیند ارتباط را بهبود بخشد.
- تأثیر بر میزان اعتماد: زبان بدن میتواند تأثیر مستقیمی بر میزان اعتماد میان همکاران داشته باشد. استفاده از حرکات و انعطافهای بدنی مناسب میتواند نشانهای از اعتماد و اطمینان به همکاران باشد.
- مدیریت کنترل احساسات: در محیط کار، اغلب با موقعیتهایی روبرو میشویم که نیاز به کنترل احساسات داریم. زبان بدن میتواند به ما کمک کند تا احساسات خود را به طور موثری مدیریت کنیم و از بروز موقعیتهای ناخواسته جلوگیری کنیم.
- نشانهگذاری از رهبری: در محیط کار، حرکات فیزیکی و انعطافهای بدنی میتوانند نشانههایی از قدرت فردی و رهبری رفتاری فرد باشند. استفاده از این حرکات میتواند به فرد کمک کند تا اعتماد به نفس بیشتری به دیگران القا کرده و بر سایرین تأثیرگذارتر باشد.
- تأثیر بر انگیزه و روحیه: زبان بدن میتواند تأثیر مستقیمی بر انگیزه و روحیه همکاران داشته باشد. حرکات فیزیکی مثبت و انرژیبخش میتوانند به همکاران احساس انگیزه و روحیه بیشتری بدهند.
- اصالت و اعتبار: زبان بدن میتواند نشانهای از اصالت و اعتبار فرد در محیط کار باشد. استفاده از حرکات فیزیکی صادقانه و متناسب با موقعیتهای مختلف میتواند اطمینان بیشتری به همکاران و مدیران القا کند.
- تعاملات میان فرهنگی: در محیطهای کاری چندفرهنگی، زبان بدن میتواند نقش مهمی در تسهیل تعاملات میان فرهنگی داشته باشد. شناخت و استفاده از حرکات و اشارههایی که در فرهنگهای مختلف معنی خاصی دارند، میتواند به فهم بهتر و احترام به فرهنگهای دیگران کمک کند.
- رهایی از تبعیض: استفاده درست از زبان بدن میتواند به فرد کمک کند تا از تبعیضهای ناخواسته موجود در محیط کار رها شود. استفاده از حرکات فیزیکی متناسب با فرهنگ محیط کار، میتواند احساس شناخته شدن و ارزشمند بودن را برای همه فراهم کند.
- مدیریت کنترل استرس: در محیط کار، استرس و فشارهای روزمره ممکن است اثرات منفی بر کارایی و روابط ما داشته باشند. مهارت بالا در استفاده از زبان بدن میتواند به فرد کمک کند تا استرس خود را کنترل کرده و در موقعیتهای سخت و استرسزا، توانمندی اطمینان بخشی به دیگران داشته باشد.
اشتباه زبان بدن در محیط کار
در اینجا 25 اشتباه زبان بدن اشاره میکنیم که ممکن است در محل کار خود مرتکب شوید:
1- اجتناب از ارتباط چشمی
در حوزه زبان بدن، عدم برقراری ارتباط چشمی میتواند تاثیر منفی در روابط داشته باشد. این حرکت ممکن است نشان از عدم اعتماد به نفس، صداقت یا دانش شما و یا رد موضوع مورد بحث باشد و کاملاً غیر حرفه ای محسوب میشود. ایجاد و حفظ تماس چشمیحداقل برای 3 ثانیه، میتواند ارتباط بهتری بین شما و مخاطبتان ایجاد کند.
2- داشتن ارتباط چشمیطولانی
همانطور که عدم ارتباط چشمیدر زبان بدن میتواند منفی تلقی شود، ارتباط ممتد چشمی هم القا کننده اینست که شما سعی میکنید آنها را کنترل کرده و یا حتی بترسانید. بعد از 3 ثانیه ارتباط چشمی، به اطراف سر مخاطب نگاه کنید (به پایین خیره نشوید).
3- گردش چشم
اگر شما به این کار عادت دارید، باید آن را متوقف کنید. ممکن است این طور برداشت شود که به چیزی که گفته میشود، اهمیتی نمیدهید و یا موافق آن نیستید، و این کار را به طریقی غیر حرفه ای و غیرمودبانه انجام داده اید.
4- دست به سینه بودن
این یک حرکت تدافعی بوده و میتواند بین شما و مخاطب شما حصاری ایجاد کند. ممکن است این طور برداشت شود که صادق نیستید. در نتیجه تعاملات شما را محدود کند.
5- نگاه کردن به ساعت
اگر عادت دارید که مدام به ساعتتان نگاه کنید، بهتر است ساعتتان را از دستتان درآورید. یا اگر نیاز است با لباستان آن را بپوشانید. این اشتباه زبان بدن ممکن است نشان از بی علاقگی، میل به ترک کردن مذاکره، بی ارزش شمردن افراد حاضر و بی توجهی به اتفاقی که در حال رخ دادن است، باشد.
6- ژست بد
ژست بد میتواند معانی مختلفی داشته باشد که بیشترین برداشت آن منفی است. زمانی که میخواهید با کسی صحبت کنید، چه در حالت ایستاده چه در حالت نشسته، سرتان را مستقیم به سمت بالا بگیرید. بدنی خمیده (قوز) با گردن و شانه های افتاده میتواند نشان دهنده این باشد که یا شما اعتماد به نفس ندارید، خسته اید و یا تمایلی به برقراری ارتباط ندارید.
7- ضعیف و شل دست دادن
یکی از نشانههای اعتماد به نفس بالا، محکم دست دادن است. این حس را به طرف مقابلتان انتقال میدهد که شما آماده تعامل و برقراری ارتباط با فرد مقابل هستید. در حالی که دست دادن ضعیف و شل، نشان دهنده بی علاقگی، عدم اعتماد به نفس و عدم اشتیاق است.
8- استفاده از ژست های کنترل نشده
اگر شخصی هستید که در هنگام مکالمه دستانتان زیاد حرکت میکند، باید بدانید که دستانتان در مرکز توجه هستند. این حرکت در زبان بدن نشان دهنده این است که اوضاع آن طوری که به نظر میرسد، نیست. حرکات کنترل شده میتواند توجه را مستقیماً به جایی که باید باشد، جلب نماید و به سمت چیزی که شما در حال بیان آن هستید.
9- مواجه نشدن با مردم
با رو در رو نشدن با مردم، ممکن است این پیام را برایشان بفرستید که برایشان ارزشی قائل نیستید که این یعنی بی احترامی. با رو در رو شدن با افرادی که با آنها صحبت میکنید یا کسانی که با شما در حال مکالمه و گفتگو هستند، به آنها احترام میگذارید.
10- حالات صورت اغراق آمیز
حالت های اغراق آمیز صورت و تکان بیش از اندازه سر میتواند از سوی طرف مقابلتان بد برداشت شود. بهتر است برای موافقت و مخالفتتان از کلمات استفاده کنید. اگر میخواهید نکته ای را یادآوری کنید، بهتر است به جای اینکه سرتان را تکان دهید، دستانتان را حرکت دهید و یا شانه هایتان را بالا بیاندازید، با بیان جمله یا کلمات به طرف مقابل مقصودتان را برسانید.
11- بی قراری
با ضربه به پاها و انگشتانتان، بازی با موهایتان یا انجام حرکات تکراری که دلیلی برای آن ها وجود ندارد، حس اضطراب را منتقل میکنید. اینکار، نشان دهنده این است که یا شما نسبت به اتفاقی که در حال وقوع است احساس خوبی ندارید و یا برای خارج شدن از آنجا عجله دارید.
12- نگاه کردن به ناخن ها
این حرکت نشان دهنده این است که شما کسل هستید و به بودن در آنجا علاقه ای ندارید. دستانتان را روی پاهایتان قرار دهید یا در کنار بدنتان قرار دهید و توجه کاملتان را روی چیزی خارج از این ها معطوف کنید.
13- عبوس بودن
اخم صورت این پیام را میرساند که شما ناراضی، عصبانی و یا ناراحت هستید. ممکن است اخم حالت دائمیصورت شما نباشد و به طور مقطعی بر روی صورتتان نقش ببندد، اما اگر دیگران این را در رابطه با شما و شرایطی که ممکن است پیش آمده باشد، ندانند، ممکن است نسبت به شما به طور کلی قضاوت بدی کرده و به راحتی از شما صرف نظر کنند. به یاد داشته باشید لبخند میتواند حس مثبتی از شما به دیگران منتقل کند.
14- نزدیکی بیش از حد
این میتواند نقض حریم خصوصی افراد باشد. اگر فاصله تان از یک گام بزرگ کمتر باشد، باعث میشود تا دیگران احساس خوبی نسبت به شما و شرایط و فضای موجود نداشته باشند و میتواند به عنوان نشانه ی ترس یا تجاوز قلمداد گردد.
15- نگه داشتن جسمیجلویتان
حتی زمانی که وجود جسم یا شی مورد نظرتان، امری ضروری است، با این حال باید زمان مشخصی را برای در دست گرفتن، به میان آوردن و ارائه آن بگذارید و در طول مکالمه تان سعی کنید یا آن را پشت خودتان روی میزی بگذارید و یا اگر در دستانتان دارید، حتماً آن را در کنارتان نگه دارید. نگه داشتن اجسام در جلوی خودتان نشان دهنده این است که ناراحت و یا در حال پنهان کاری هستید.
16- کندن پرز لباس
کندن مستمر پرز لباس نشان دهنده بی تفاوتی و یا بی احترامی است. اگر این صرفاً یک عادت بد است و یا لباستان نیاز به تمیز شدن دارد، شما باید از این کار اجتناب کنید.
17- نوازش چانه
این حرکت از منظر زبان بدن، در اکثر مواقع نشان دهنده قضاوت کردن است. مجدداً عرض میکنم که سعی کنید دستانتان را از صورتتان بردارید و در کنار بدنتان نگه دارید.
18- باریک کردن چشم ها
ممکن است شما زمانی این حرکت را انجام دهید که در حال تمرکز کردن بر روی مسئله یا موضوعی باشید، اما ممکن است از طرف دیگران به عنوان حالت عصبانیت برداشت شود.
19- داشتن لبخند ساختگی
تشخیص یک لبخند اجباری که قصد فریب طرف مقابل را دارد کار ساده ایست. در حالی که لبخند به لب نداشتن خیلی بهتر از لبخند ساختگی و مصنوعی و یا اجباری است.
20- خاراندن سر
خاراندن سر در زبان بدن نشان دهنده شک و تردید است، به خصوص که اگر به همراه حرکات صورت باشد. باز تاکید میکنم که سعی کنید دستانتان را در کنارتان قرار دهید و کنترلشان کنید.
21- راحتی در لباس
قبل از خروجتان از منزل به سمت محل کار، حتماً مطمئن شوید که در لباسی که پوشیده اید راحت هستید یا نه. تنظیم کردن یقه یا لباستان به طور مداوم نشان دهنده عصبی بودن و ناراحتی است.
22- بیش از اندازه پلک زدن
پلک زدن بیش از حد در زبان بدن نشانه اضطراب و عصبانیت است. از آنجایی که تماس چشمی بخش مهمی از ارتباطات موثر است، لذا میتواند توجه را جلب و یا منحرف کند و به نوبه خود میتواند شما را پریشان هم نشان دهد.
23- نشستن روی لبه صندلی
زمانی که روی صندلیتان مینشینید به طوری که تمام پشت شما را صندلی احاطه میکند، این نشان از اعتماد به نفس شماست در حالی که اگر روی لبه جلویی صندلی بنشینید، ممکن است نشان دهنده این باشد که شما احساس راحتی نمیکنید.
24- گام برداشتن به عقب
زمانی که منتظر یک تصمیم هستید اگر یکی از پاهایتان را به سمت عقب هدایت کنید، نشان دهنده این است که احساس شک و نا امنی میکنید. با ایستادن روی پاهایتان، نشان میدهید که نسبت به چیزی که بیان میکنید، اعتماد کامل دارید.
25- لبخند نزدن
ممکن است لبخند نزدن برای خیلی ها کار به ظاهر راحتی باشد. اما اگر کسی هستید که همیشه لبخند به لب دارید، در برخی مواقع و در بعضی شرایط که اوضاع مساعد نیست نباید لبخند بزنید و این لبخند ممکن است معانی مختلفی در مکان های مختلف داشته باشد.
سخن پایانی
به طور کلی، زبان بدن در محیط کار نقش مهمی در بهبود ارتباطات، ایجاد محیطی دوستانه و موثر، مدیریت احساسات، و افزایش بهرهوری و روحیه همکاران دارد. استفاده هوشمندانه از زبان بدن میتواند به بهبود کلی فرآیندهای کاری و کیفیت زندگی در محیط کار کمک کند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در این مورد به صفحه آموزش درون سازمانی مدیرنو مراجعه فرمایید.
با ما در ارتباط باشید.
منبع: americanexpress