ورود/ثبت نام

تماس با ما
مرکز تخصصی مشاوره و آموزش کسب‌وکار

7 مهارت حل مسئله برای مدیریت اثربخش

در این مقاله میخوانید

سطح:

پیشرفته

ویدئو:

ندارد

پادکست:

ندارد
7 مهارت حل مسئله برای مدیریت اثربخش | مدیرنو

در این مقاله از مدیرنو به تشریح مهارت حل مسئله و تصمیم گیری چیست و اهمیت مهارت حل مسئله برای مدیران، خواهیم پرداخت. در این مقاله کمک می‌کنیم تا مراحل فرآیند حل مسئه را درک کرده و هفت مهارت کلیدی حل مسئله را به همراه مثال هایی برای مهارت حل مسئله هم تشریح خواهیم کرد.

مدیران بر عملیات روزانه یک بخش خاص و گاهی اوقات کل شرکت نظارت می‌کنند و مجبورند از مهارت های حل مسئله خود به طور منظم استفاده کنند. مدیرانی که از مهارت های حل مسئله خوبی برخوردارند، می‌توانند به عملکرد روانی کارکنان و شکوفایی شرکت کمک کنند.

اگر شما یک مدیر هستید یا در مسیر تبدیل شدن به یک مدیر هستید، این مقاله را تا انتها بخوانید تا بفهمید مهارت های حل مسئله چیست؟ و چرا داشتن آنها برای مدیران مهم است. در ادامه مراحل مختلف فرآیند حل مسئله را بیاموزید و هفت مهارت که می‌تواند به آسان تر و موثرتر کردن حل مسئله کمک کند را کشف کنید.

بنر میان مقاله فروش

مهارت حل مسئله چیست؟

حل مسئله هم یک توانایی است و هم یک فرآیند. به عنوان یک توانایی، حل مسئله می‌تواند به حل مسائلی که در محیط های مختلف مانند خانه، مدرسه و موقعیت‌های اجتماعی و غیره با آن مواجه است، کمک کند. به عنوان یک فرآیند، حل مسئله شامل یک سری مراحل برای یافتن راه حل برای سؤالات یا نگرانی‌هایی است که در طول زندگی ایجاد می‌شود.

اهمیت مهارت حل مسئله برای مدیران

مدیران به طور منظم با مشکلات مواجه‌اند، چه در حین نظارت بر دو پرسنل یا 100 پرسنل باشند. وقتی مدیران مشکلات را به سرعت و به طور مؤثر حل می‌کنند، شرکت می‌تواند از راه‌های مختلفی سود ببرد. شامل:

 

7 مهارت حل مسئله برای مدیران

شرکت‌ها به مدیرانی نیاز دارند که بتوانند مشکلات را ماهرانه حل کنند. اگرچه حل مسئله به خودی خود یک مهارت است، اما زیرمجموعه‌ای از هفت مهارت است که می‌تواند به فرآیند حل مسئله کمک کند. این 7 مهارت حل مسئله  شامل تجزیه و تحلیل، ارتباطات، هوش هیجانی، انعطاف پذیری، خلاقیت، سازگاری و کار گروهی است.

1. تجزیه و تحلیل

به عنوان یک مدیر، ابتدا باید با ارزیابی موقعیت به سراغ حل کردن هر مشکلی بروید. سپس از مهارت های تحلیلی برای تمایز بین راه حل‌های ناکارآمد و مؤثر استفاده کنید.

مقاله تجزیه و تحلیل ماتریس چیست ؟ را برای آشنایی بیشتر با این مهارت بخوانید .

2. ارتباطات

ارتباط موثر نقش مهمی در حل مسئله ایفا می‌کند، به ویژه زمانی که افراد زیادی درگیر آن هستند. برخی از مهارت هایی که می‌توانند به تقویت ارتباط در محل کار کمک کنند عبارتند از گوش دادن فعال، صحبت کردن با لحن و صدای مناسب و پشتیبانی از اطلاعات کلامی با ارتباطات نوشتاری با کیفیت.

3. هوش هیجانی

هوش هیجانی توانایی تشخیص و مدیریت احساسات در هر موقعیتی است. افراد دارای هوش هیجانی معمولاً مشکلات را با آرامش و سیستماتیک حل می‌کنند که اغلب نتایج بهتری به همراه دارد.

برای آشنایی بیشتر با هوش هیجانی در محیط کار و تاثیرات آن را بخوانید .

و یا با استفاده از تست هوش هیجانی ما نقاط قوت و ضعف خود را بیابید.

 

مهارت های حل مسئله اثربخش | مدیرنو

4. انعطاف پذیری

هوش عاطفی و تاب آوری ویژگی‌های نزدیک به هم هستند. تاب‌آوری توانایی کنار آمدن با موقعیت‌های دشوار و بازگشت سریع از آنهاست. کسانی که انعطاف پذیری دارند اغلب قادر به تفسیر دقیق افراد و موقعیت‌ها هستند که در صورت بروز مشکلات می‌تواند بسیار سودمند باشد.

5. خلاقیت

در مواجهه با مشکلات، خلاقیت می‌تواند به شما کمک کند تا خارج از چارچوب فکر کنید. استراتژی‌های حل مسئله را می‌توان با استفاده از تکنیک‌های خلاقانه افزایش داد. می‌توانید از خلاقیت برای موارد زیر استفاده کنید:

  • با مسائل از زوایای مختلف برخورد کنید.
  • روند حل مشکل خود را بهبود بخشید.
  • خلاقیت را در کارمندان و همسالان خود ایجاد کنید.

6. سازگاری

سازگاری به معنی ظرفیت سازگاری با تغییرات است. وقتی راه حلی کار نمیکند، یک فرد سازگار میتواند نگرانیهای خود را بپذیرد و بدون ناامیدی، به راه حل دیگری بیاندیشد.

7. کار تیمی

یافتن راه حلهای مناسب برای مشکلات به طور منظم مستلزم کار تیمی است. کار تیمی خوب مستلزم راحتی کار با دیگران و همکاری با آنها است که میتواند به طور کلی منجر به حل بهتر مشکلات شود.

 

مراحل فرآیند حل مسئله

حل موثر مسئله شامل پنج مرحله اساسى است. یکی از راه های به خاطر سپردن آنها از طریق مدل IDEAL است که در سال 1984 توسط استادان روانشناسی جان دی. برانسفورد و بری اس. استین خلق شد.

مراحل حل مشکلات در این مدل عبارتند از: شناسایی مشکل فعلی، تعریف اهدافی که امیدوارید به آن دست یابید، بررسی راه حل‌های بالقوه، انتخاب راه حل و اقدام بر اساس آن و مشاهده (یا ارزیابی) نتیجه.

مهارت حل مسئله چیست ؟ | مدیرنو

1. تشخیص وجود مشکل و ریشه‌یابی علت آن.

برای حل یک مشکل، ابتدا باید بپذیرید که مشکل وجود دارد تا سپس علت اصلی آن را پیدا کنید. پیدا کردن علت مشکل ممکن است شامل پرسیدن سوالاتی مانند:

  • آیا میتوان مشکل را حل کرد؟
  • چقدر مشکل بزرگ است؟
  • چرا این مشکل ایجاد شده است؟
  • چه چیزهایی در مورد شرایط پیرامونی مشکل می‌دانم؟
  • چه افرادی در ایجاد این مشکل نقش داشته‌اند؟
  • آیا مواد یا فرآیندهایی وجود دارند که به مشکل کمک کرده باشند؟
  • آیا الگوهایی وجود دارد که بتوانم شناسایی کنم؟

2. اهدافی را که امیدوارید به آنها برسید تعریف کنید.

هر مشکلی متفاوت است. اهدافی که در هنگام حل مسئله امیدوارید به آنها برسید به دامنه و گستردگی مشکل بستگی دارد. چند نمونه از اهدافی که ممکن است تعیین کنید عبارتند از:

  • تا حد امکان اطلاعات واقعی جمع‌آوری کنید.
  • برای رسیدن به بهترین راهبردها، طوفان فکری راه بیاندازید.
  • هنگام در نظر گرفتن سایر دیدگاه‌ها انعطاف پذیر باشید.
  • اگر استراتژی انتخابی کار نکرد، روی استراتژی‌های دیگر پذیرا باشید.
  • در طول فرآیند مثبت بمانید.

3. راه‌حل‌های بالقوه را بررسی کنید.

هنگامی که اهدافی را که امیدوارید هنگام حل مسئله به آنها برسید مشخص کردید، زمان شروع فرآیند فرا رسیده است. این بخش شامل مراحلی است که اغلب شامل حقیقت‌یابی، طوفان فکری، اولویت‌بندی راه‌حل‌ها و ارزیابی هزینه راه‌حل‌های برتر از نظر زمان، کار و پول است.

4. راه حلی را انتخاب کنید و بر اساس آن عمل کنید.

مزایا و معایب هر راه حل بالقوه را ارزیابی کرده و یکی از راه‌حل‌های احتمالی را برای حل مشکل در بودجه، توانایی‌ها و منابع تعیین شده انتخاب کنید. هنگامی که راه حلی را انتخاب می‌کنید، مهم است که تعهد بدهید و آن را به پایان برسانید. یک برنامه عملی برای اجرا تهیه کنید و آن را به طور واضح و مؤثر، چه شفاهی و چه کتبی با همه طرف های درگیر به اشتراک بگذارید. مطمئن شوید که همه نقش خود را برای رسیدن به نتیجه‌ای واحد درک می‌کنند.

5. به نتیجه نگاه کنید (یا ارزیابی کنید).

ارزیابی می‌تواند بینش‌هایی در مورد وضعیت فعلی و حل مشکلات آینده شما ارائه دهد. هنگام ارزیابی نتیجه، از خود سؤالاتی بپرسید:

  • راه حل کار کرد؟
  • آیا این راه حل برای مشکلات دیگر هم جواب می‌دهد؟
  • چه تغییراتی باید ایجاد کنید؟
  • آیا راه‌حل دیگری وجود دارد که بهتر کار کند؟

کلام آخر در مهارت حل مسئله

به عنوان مدیر که به دنبال ایجاد مهارت های حل مسئله و تصمیم گیری بهتر هستید، استفاده از مشاوران کاربلد و ماهر برای برطرف کردن مشکلات سازمانی می‌تواند چرخه حل مسئله را در سازمان کوتاه‌تر کند. شما می‌توانید با توجه به اهمیت مهارت حل مسئله و تصمیم گیری به موقع و اثرات آن در سازمان، از طریق تماس با کارشناسان واحد مشاوره ما، به راهکارهای مناسب و منحصر به سازمان خود دست پیدا کنید.

 

منابع: coursera ، هیئت تحریریه مدیرنو

کلیدواژه ها :مهارت حل مسئله ، مثال مهارت حل مسئله و تصمیم گیری ، اهمیت مهارت حل مسئله

عضویت
اطلاع از
0 نظر
Inline Feedbacks
مشاهده همه نظرات