ورود/ثبت نام

تماس با ما
مرکز تخصصی مشاوره و آموزش کسب‌وکار

نقش مدیر منابع انسانی در موفقیت اهداف سازمان

در این مقاله میخوانید

سطح:

تخصصی

ویدئو:

ندارد

پادکست:

ندارد
نقش مهارت های مدیر منابع انسانی و تاثیر آن در موفقیت اهداف سازمان

در این مقاله و پادکست از مدیرنو به نقش مدیریت منابع انسانی می‌پردازیم. نقش مدیریت منابع انسانی و تاثیر آن در موفقیت اهداف سازمان چیست. در مقاله قبلی به موضوع مقدمه‌ای بر مدیریت منابع انسانی در سازمان پرداختیم. هر تغییری در سازمان از مجرای منابع انسانی می‌گذرد. یعنی هیچ تغییری در کسب و کار شما حاصل نمی‌شود مگر با همکاری و همراهی منابع انسانی‌تان.

اهمیت منابع انسانی در قرن حاضر و شرکت‌های پیشرو به اندازه ای است که در بیانیه‌ها و چشم‌اندازهای سازمانی گنجانده‌ می شود. در این‌ بین و با توجه به تمام تفاسیر بالا، به نظر می‌رسد منابع انسانی در بین کسب و کارهای ایران، خصوصاً مدیران ایرانی به جایگاه موردنظر خود دست نیافته و همچنان نگاه ابزاری و ماشینی صِرف به منابع انسانی وجود دارد.

 

نقش مدیریت منابع انسانی و تاثیر آن در موفقیت اهداف سازمان

از منابع انسانی به‌عنوان اصلی‌ترین سرمایه کسب و کار یاد می‌شود و می‌تواند تنها مزیتی باشد که در بازار قابل کپی‌برداری نبوده و می‌توان به‌عنوان مزیت رقابتی پایدار در سازمان از آن یاد کرد. عملکرد مطلوب واحدها و کل سازمان در گرو این ست که اقدامات منابع انسانی به نحو احسن عملی شود و رضایت کارکنان و مشتریان حاصل گردد. از طرفی نوآوری و خلاقیت موجب بهره‌وری بیشتر و درنهایت موفقیت سازمان و کسب شهرت و آوازه بالاتر در جامعه می شود.

یکی از راه های مهم موفقیت سازمان نسبت به رقبا، ارائه خدمات مناسب در زمان مناسب است که این مهم تنها از طریق جذب، پرورش و ارتقاء منابع انسانی در کسب و کار رخ می‌دهد که خود وابسته به اجرا شدن هرچه کامل تر نقش مدیریت منابع انسانی می باشد.

یکی از اصلی‌ترین دلایل مشکلات منابع انسانی در کسب و کارهای ایرانی، عدم وجود نقش مدیریت منابع انسانی است. یعنی در بیشتر سازمان‌ها واحد منابع انسانی به بررسی و اجرای امور اداری مشغول است و هیچ برنامه استراتژیک بلند مدتی برای پیشبرد اهداف کسب و کار تدارک نمی‌بیند. از طرفی هنوز مدیر منابع انسانی به جایگاه خود در شرکت‌ها از نظر قدرت و نفوذ در اجرای برنامه ها دست نیافته و به همین دلیل امور مربوطه را فقط اجرا می‌کند و در تصمیم‌گیری کلان و استراتژیک کسب و کار از نفوذ خوبی برخوردار نیست.

مدیران منابع انسانی بر مهمترین مؤلفه یک کسب و کار یعنی نیروی کار مولد و موفق نظارت می کنند. این امر مستلزم در نظر گرفتن افراد به عنوان دارایی های انسانی سازمان است و نه هزینه های اضافی برای آن. مانند هر دارایی دیگری، نیروی کار با استعداد می تواند به صورت استراتژیک باعث افزایش ارزش سازمان شود.

 

مهارت های نقش مدیریت منابع انسانی در سازمان

درصورتی‌که بخواهیم نقش مدیر منابع انسانی را به‌طور مختصر عنوان کنیم، به شرح زیر خواهد بود.

1- شریک استراتژیک و قهرمان تغییر

همان‌طور که پیش‌تر نیز عنوان شد، هر تغییری در سازمان با مشارکت منابع انسانی و به‌ تبع آن با برنامه‌ریزی و اجرای اصولی نقش مدیریت منابع انسانی رخ می‌دهد. از طرفی مدیر منابع انسانی باید نسبت به اهداف استراتژیک سازمان آگاه بوده تا بتواند در اهداف و برنامه‌های اجرایی خود به بازویی قدرتمند برای حصول هرچه بهتر اهداف تبدیل شود.

 

2- حامی کارکنان

محیطی که پرسنل در آن مشغول به‌کارند از اهمیت بالایی برخوردار می‌باشد. چرا که پرسنل بیشتر از زمانی را که با خانواده خود سپری می‌کنند، در شرکت و سازمان خود به سر می‌برند. به همین دلیل مدیر منابع انسانی باید محیطی همراه با آرامش و امنیت برای افزایش انگیزه و لذت بردن از کار را برایشان فراهم آورد.

 

3-نقش توسعه دهنده سرمایه انسانی

از جمله اصلی‌ترین و مهم‌ترین نقش‌ مدیریت منابع انسانی در سازمان ” توسعه پرسنل ” می‌باشد. این نقش، در پیشرفت و توسعه سازمان از اهمیت بسزایی برخوردار است و باعث همسو شدن کارکنان در سازمان با اهداف کلی آن می شود.

 

4- نقش مدیریت منابع انسانی و متخصص آن

امور تخصصی در این حیطه شامل انتخاب، آموزش، کارمند یابی و ارزیابی عملکرد بوده که از وظایف تخصصی نقش مدیریت منابع انسانی در سازمان می‌باشد. منابع انسانی اصلی‌ترین سرمایه هر کسب و کاری است و هر کسب و کاری در مسیر تحقق مأموریت و اهداف و همچنین اجرای استراتژی‌های خود باید اقداماتی را در زمینه مدیریت منابع انسانی انجام دهد.

در تمام سطوح سازمان، نقش مدیریت منابع انسانی این است که باعث همکاری تمام اعضای مجموعه شوند تا مهارت های کارکنان را توسعه دهند. به عنوان مثال، متخصصان منابع انسانی به مدیران و سرپرستان توصیه می کنند که چگونه کارکنان را در نقش های مختلف در سازمان بکار گیرند و از این طریق به سازمان کمک می کنند تا با محیط خود سازگاری موفقیت آمیزی داشته باشند. در یک سازمان منعطف، کارمندان بر اساس اولویت‌های تجاری و ترجیحات کارکنان به سمت کارکردهای مختلف تجاری سوق داده می‌شوند.

چالش‌های پیش روی مدیران منابع انسانی

1- تنوع

تغییر در جنسیت نیروی کار یکی از چالش‌های هر مدیر منابع انسانی است. با ورود بیش‌ از پیش زنان به بازار کار، روندهای استخدامی دستخوش تغییراتی گشته که مدیر منابع انسانی باید نسبت به این تغییرات آگاه بوده و بتواند اقدامات لازم را در نظر بگیرد.

 

2- سن و سال

وجود نسل‌های مختلف در یک برهه از زمان می‌تواند کار را برای تمامی مدیران خصوصاً مدیران منابع انسانی سخت و پیچیده کند. برای مثال سازوکارهای نسل جدید در حوزه‌های انگیزشی و همچنین مهارت‌هایی که این نسل برای رسیدن به آن تلاش می‌کنند با نسل‌های قبلی خود متفاوت است. نوع نگاه نسل جدید باعث شده تا نرخ ترک خدمت در نسل جدید بسیار بیشتر از نسل قبلی بوده و میزان وفاداری آنها به سازمان کمتر باشد.

 

3- اهمیت دانش و استعداد کاری

در قرن 20ام تقسیم امور در کسب و کارها به این طریق بود که مدیران فکر و پرسنل کار می‌کردند و همه به این تقسیم‌بندی پایبند بودند. اما در قرن 21 رفته‌رفته مدل قدیمی به مدل مشارکت هرچه بیشتر کارکنان تبدیل شد و دیگر پرسنل فقط اجراکننده و یا فرمان‌بردار صرف نیستند. بلکه در تصمیم‌گیری و هدف‌گذاری‌ها مشارکت فعالانه دارند. از طرفی مدیریت استعدادها در کسب و کار از چالش‌های اساسی مدیران بوده. این مهم به دلیل ارتباط تنگاتنگی که بین عملکرد مالی و عملکرد استعدادها وجود دارد از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

4- مهارت‌های جدید

مهارت‌های رایانه‌ای، علوم رفتاری و ارتباطی، توانایی‌های ذهنی، مهارت‌های انسانی و کار تیمی روزبه‌روز ضروری‌تر می‌شوند. همین امر باعث می‌شود تا در انتخاب و پرورش منابع انسانی به جنبه‌های مختلفی بپردازیم و به اهمیت نقش مدیریت منابع انسانی بیشتر از پیش پی ببریم.

 

5- توانمندسازی

سازمان ها به دلیل تعامل با مشتریانی آگاه و به روز نیازمند جذب و پرورش پرسنلی فعال هستند تا بتواند با تاکتیک‌هایی همچون تفویض اختیار، نیازهای مشتریان را مرتفع سازند. بنابراین در برنامه‌های آموزشی خود برای پرسنل باید دوره‌های حل مسئله و تصمیم‌گیری مؤثر را برای آنان فراهم کنند. توانمندسازی باعث می‌شود که تعهد سازمانی و عجین شدن با شغل افزایش یابد (مؤلفه ای که بسیاری از کسب و کارها با آن دست‌ به‌ گریبان هستند یعنی عدم وفاداری نیروی انسانی) و پیوند کارکنان هم با شغل و هم با سازمان قوی‌تر شود. متخصصان منابع انسانی نیز استراتژی هایی را برای افزایش تعهد کارکنان به سازمان پیشنهاد می کنند. این کار با استفاده از فرآیند استخدام یا تطبیق کارمندان با موقعیت های مناسب با توجه به صلاحیت آنها آغاز می شود. پس از استخدام، کارکنان باید به شغل خود متعهد باشند و در طول سال از سوی مدیر خود احساس چالش کنند.

 

6- کار تیمی

اهمیت کار تیمی به دلیل پیچیده‌تر شدن امور، مهارت‌های گوناگونی را طلب می‌کند. به همین دلیل تنوع مهارت‌ها، کار تیمی را اجتناب‌ناپذیر می‌کند. از مزایای کار تیمی می‌توان به افزایش انگیزه کارکنان و کاهش هزینه انجام کارها اشاره کرد.

پیشنهاد مطالعه :

7- کیفیت

وجود فشار رقابت کنونی راهی به‌جز ارائه محصولات باکیفیت بالا برای کسب و کارها باقی نگذاشته و می‌توان گفت پایه‌ای‌ترین اهرم بقای سازمان، پایبندی به اصول کیفیت و عمل به بهینه‌سازی خدمات و محصولات بر مبنای بازخوردهای دریافتی می‌باشد. به همین دلیل تولید و ارائه محصولات باکیفیت تنها از طریق انتخاب، آموزش و توسعه کارکنان توانمند و باکیفیت توسط مدیر منابع انسانی امکان‌پذیر است.

فرآیند استخدام و جذب منابع انسانی، یکی از اصلی‌ترین استراتژی‌های راهبردی هر کسب و کار است که وظیفه آن بر عهده ی فردی است که نقش مدیریت منابع انسانی را بر عمده دارد، که بی‌توجهی به آن می‌تواند حتی باعث ورشکستگی کسب و کار شما نیز شود. در مقاله ” چگونگی مدیریت منابع انسانی در هفته اول کاری ” از مدیرنو؛ با این موضوع آشنایی بیشتری می‌یابید. در تمامی موارد گفته‌ شده و اهمیت هریک در پیشبرد اهداف سازمان، باید مدنظر داشت که مدیران کسب و کارهای متوسط و کوچک به دلیل وجود محدودیت‌های بیشتر در حوزه منابع انسانی باید مجهز به دانش مدیریت منابع انسانی بیشتری باشند.

کلام آخر

نقش مدیریت منابع انسانی به برنامه ریزی استراتژیک نیاز دارد تا نه تنها نیازهای در حال تغییر یک کارفرما، بلکه بازار کار رقابتی که دائماً در حال تغییر است را نیز برطرف کند. چندکاره بودن و نیاز به مهارت‌های گوناگون این شرکت‌ها بیانگر راه دشواری است که نقش مدیریت منابع انسانی درسازمان دارد و می‌تواند در صورت نبود اطلاعات و دانش کافی، هر کسی را از میدان نبرد و حضور در رأس شرکت‌های خصوصی به در کند. یکی از اصلی‌ترین دلایل شکست مدیران شرکت‌های متوسط و کوچکی که عموماً نوپا نیز هستند (بازه عمر 3 الی 5 سال) عدم تجهیز به مهارت‌های تجارت، منابع انسانی، عملیات و پشتیبانی استراتژیک است. هر بخش از این مهارت‌ها شامل سرفصل‌ها و قابلیت‌های متفاوتی است. در مقالات بعدی به مباحث کلیدی و استراتژیک منابع انسانی خواهیم پرداخت.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در این مورد به صفحه آموزش درون سازمانی و آموزش مدیریت منابع انسانی مدیرنو مراجعه فرمایید.

با ما در ارتباط باشید.

برگرفته از: chron

کلیدواژه ها: نقش مدیریت منابع انسانی, نقش مدیریت منابع انسانی در سازمان, نقش مدیر در سازمان