چرا مدیریت زمان مهم است؟ چرا به مدیریت زمان نیاز داریم؟

وبینار آموزشی
شروع از 22 مهر

وبینار مهارت های ارتباطی و مذاکره

از اختلاف تا تعامل سازنده
روز
ساعت‌
دقیقه
ثانیه
تخفیف به پایان رسید.
پرسش 24 خدمتی رایگان

سطح:

تخصصی

ویدئو:

ندارد

پادکست:

ندارد
اصول و تکنیک های مدیریت زمان چیست ؟ چرا به مهارت مدیریت زمان نیاز داریم

برای خیلی‌ها پیش‌ امده با تمام مشغله‌ای که دارند و کارهایی که انجام دادند، در پایان شب می‌بینند که هنوز کاری انجام ندادند! دلیل این اتفاق این است که کنترل درستی بر روی وقتشان ندارند.

آیا می‌دانید چرا مدیریت زمان مهم است؟ چرا به مدیریت زمان نیاز داریم؟ چطور با روش ماتریس آیزنهاور ، از آن جلو بزنیم؟ در این مقاله از مدیرنو به چگونگی بهبود این مهارت ها با استفاده از تکنیک های مدیریت زمان می‌پردازیم. 

 

مدیریت زمان چیست؟

این امر توانایی استفاده موثر و کارآمد از وقت است. همچنین می توانید آن را هنر داشتن وقت برای انجام هر کاری که نیاز دارید، بدون احساس استرس در نظر بگیرید. ساده به نظر می رسد، اما در عمل بسیار سخت است.
هنگامی که شما بجای سخت کار کردن، هوشمندانه تر کار می کنید، در مدت زمان کوتاه تری با تلاش کمتر به نتیجه مطلوب تری می رسید. هوشمندانه کار کردن به افراد قدرت انجام کارهای بیشتری را داده و این امکان را فراهم می‌کند که، در مدت زمان کمتری به هدف های خود برسند.

مهارت مدیریت زمان چیست؟

مهارت مدیریت زمان به معنای بکارگیری اصول و تکنیک هایی است که وقت خودرا بر روی چیزهایی که برای شما اهمیت بیشتری دارند، گذاشته و وقت کمتری را برای چیز های اضافی تلف کنید.
مهارت های ضروری مدیریت زمان شامل اولویت بندی، تعیین هدف و تفویض اختیار است.

چرا به مدیریت زمان نیاز داریم؟

  •  استرس کمتر
  • تعادل کار و زندگی بهتر
  • آزادی زمان بیشتر
  • تمرکز و دقت بالاتر
  • سطوح بالاتر بهره وری
  • تعلل کمتر
  • ساده تر و راحت تر شدن همه چیز
  • حواس پرتی کمتر
  • افزایش انرژی
  • زمان بیشتر برای فکر کردن

تکنیک های مدیریت زمان

چرا مدیریت زمان مهم است؟

این مهارت ضروری است زیرا تعداد کمی از ما وقت کافی برای انجام هر کاری که باید انجام دهیم، داریم و اینگونه تعریف می شود که از وقت خود به طور مولد و کارآمد استفاده کنید. (اما وقتی تا حد امکان بهره ور کار می کنید و هنوز نمی توانید همه کارها را انجام دهید چطور؟)
شاید بهتر باشد به امور خود به عنوان ترکیبی از کار مولد و اولویت بندی وقت خود فکر کنید.
به عبارت دیگر، افرادی که مهارت مدیریت زمان دارند، در انجام کارها خوب هستند. با این حال، آنها همچنین در اولویت‌بندی، و یافتن کارهایی که واقعاً نیاز به انجام دارد، بهتر عمل می‌کنند.

آنها تفاوت بین فوری و مهم را درک می کنند:

  • وظایف “فوری” توجه فوری شما را می طلبد، اما آیا واقعاً مهم هستند یا نه.
  • وظایف “مهم” اهمیت دارند و انجام ندادن آنها ممکن است عواقب جدی برای شما یا دیگران داشته باشد.

فوریت و/یا اهمیت یک کار مطلق نیست. فقط شما می توانید تصمیم بگیرید که واقعا چه چیزی مهم یا فوری است.

مثلا:

  • جواب دادن به تلفن ضروری است. اگر این کار را انجام ندهید، تماس‌گیرنده زنگ می‌زند و نمی‌دانید چرا تماس گرفته‌ و ممکن است مهم باشد. اما از طرفی ممکن است پیام تبلیغاتی باشد.
  • رفتن منظم به دندانپزشک مهم است. اگر این کار را نکنید، ممکن است به بیماری لثه یا سایر مشکلات مبتلا شوید. اما با این حال فوری نیست و اگر آن را برای مدت طولانی رها کنید، ممکن است فوری شود زیرا ممکن است دندان درد بگیرید.
  • بیرون آوردن فرزندانتان از مدرسه هم ضروری و هم مهم است. اگر در وقت مناسب آنجا نباشید، آنها در زمین بازی یا کلاس درس منتظر خواهند بود. همچنین ممکن است معلمانی که با فرزندانتان منتظر رسیدن شما هستند را ناراحت کنید.
  • خواندن ایمیل های غیرکاری یا بررسی شبکه‌های اجتماعی نه فوری است و نه مهم. پس چرا این اولین کاری است که هر روز انجام می دهید؟

کلید اولویت بندی وقت و حجم کاری شما، همین تمایز بین فوری و مهم، چه در محل کار، چه خانه و چه هنگام مطالعه است. چنین اولویت بندی شما را قادر می‌سازد تا دریابید که ابتدا چه کاری را انجام داده، و چه کارهایی را می‌توان به بعد موکول کرد یا اصلاً انجام نداد.

به عنوان مثال، اگر یک کار فوری اما غیر مهم را ترک کنید، ممکن است متوجه شوید که آن کار غیر ضروری بود. استفاده از ماتریس اولویت آیزنهاور می‌تواند در مدیریت زمان به شما کمک کند تا وظایف خود را در دسته های مناسب سازماندهی کنید:ماتریس اولویت آیزنهاورمدیریت زمان با استفاده از ماتریس اولویت آیزنهاور

برای استفاده از ماتریس اولویت آیزنهاور ، بهتر است وظایف خود را به صورت روزانه مرور کنید. هر روز از خود بپرسید:
  • کدام یک از وظایف من باید ظرف 48 ساعت آینده انجام شود؟ اینها وظایف “فوری” هستند.
  • از میان کارهای فوری، کدام یک مهمتر هستند؟ این ایده خوبی است که وظایف خود را به ترتیب اهمیت فهرست کنید، نه اینکه به آنها تمایز مطلق «مهم/غیر مهم» بدهید.
  • از بین کارهای غیر فوری، کدام یک مهمتر هستند؟ مجدداً، بهتر است به جای تمایز مطلق، آنها را به ترتیب فهرست کنید.

نحوه پاسخ‌دهی

اکنون با پیروی از ماتریس آیزنهاور، از پاسخ به این سؤالات استفاده کنید تا وظایف خود را به کادرهای مناسبی اختصاص دهید:

  • هر جعبه نباید بیش از هفت یا هشت وظیفه داشته باشد.
  • با کادر «اکنون انجام دهید» شروع کنید.
  • مهمتر از همه، چیزهای فوری یا مهم را فقط به این دلیل که ناخوشایند هستند به تعویق نیندازید.
  • در مرحله بعد، به وظایف کمتر فوری اما همچنان مهم نگاه کنید. تصمیم بگیرید که قرار است در مورد آنها چه کاری انجام دهید، و سپس زمانی را برای انجام آنها در نظر بگیرید، یا به شخص دیگری واگذار کنید.
  • وظایف فوری اما آسانتر/کمتر مهم را محول کنید.
  • حالا کارهای غیر فوری و غیر مهم را حذف کنید.
  • در نهایت، شروع کنید به انجام دادن کارها.

اگر وظیفه شما خوردن قورباغه است، بهتر است این کار را اول صبح انجام دهید. و اگر وظیفه شما خوردن دو قورباغه است، بهتر است اول بزرگترین قورباغه را بخورید. مارک تواین

به یاد داشته باشید که شما و سلامتی تان مهم هست.

فقط به این دلیل که کارهای زیادی برای انجام دادن دارید، به این معنی نیست که انجام برخی ورزش‌ها، پیاده‌روی 10 دقیقه‌ای یا وقت گذاشتن برای غذای سالم خوردن، مهم نباشد. شما نباید سلامت جسمی یا روانی خود را به نفع فعالیت های “فوری” تر نادیده بگیرید.

فوریت و/یا اهمیت یک وضعیت ثابت نیست. شما باید لیست وظایف خود را به طور منظم مرور کنید تا مطمئن شوید که هیچ چیز نباید به سمت بالای جدول منتقل شود.

اگر یک کار مهم به طور مداوم توسط کارهای فوری تر، اما همچنان مهم تر در لیست ماتریس آیزنهاور قرار می گیرد، چه کاری می توانید انجام دهید؟
اول، در نظر بگیرید که آیا واقعاً مهم است یا خیر. آیا واقعاً نیاز به انجام دادن دارد، یا فقط به خود می گویید که باید این کار را انجام دهید؟ اگر واقعاً مهم است، به تفویض آن فکر کنید. اگر مدیر هستید مقاله 6مرحله تفویض اختیار بخوانید.
مدیریت زمان

اصول و تکنیک های بیشتر در مدیریت زمان چیست؟

ماتریس اولویت آیزنهاور برای اولویت بندی حجم کاری شما کلیدی است. با این حال، اصول و تکنیک های مدیریت زمان چیزی فراتر از اولویت بندی است و به معنی توانایی انجام مولدتر کارهاست. راه‌های دیگری نیز وجود دارد که می‌توانید کارایی و بهره‌وری خود را افزایش دهید:

1) آراسته باشید

برای برخی از ما، بهم ریختگی می تواند هم موجب حواس پرتی شود و هم افسرده کننده. مرتب کردن می تواند عزت نفس و انگیزه را بهبود بخشد. همچنین اگر فضای کاری شما مرتب باشد راحت تر همه چیز را پیدا خواهید کرد. پس این مورد را در مهارت های مدیریت زمان دست کم نگیرید.

2) از فهرست «کارها» استفاده کنید

چه الکترونیکی و چه کاغذی، فهرست ها راه خوبی برای به خاطر سپردن کارهایی هستند که باید انجام دهید و در یک نگاه آنچه را که فراموش کرده اید مشاهده کنید. مهم‌ترین موارد را به نوعی برجسته کنید و به یاد داشته باشید که وقتی همه چیز کامل شد و/یا دیگر نیازی به انجام آنها نیست، آن‌ها را از فهرست خود حذف کنید.

3) لحظه طلایی خود را انتخاب کنید

همه ما اوقاتی از روز را بهتر کار می کنیم. بهتر است کارهای دشوار را برای آن مواقع برنامه ریزی کنید. با این حال، شما همچنین باید برای کارهایی که باید در اوقات خاصی انجام شوند مثل: جلسات یا رفتن به اداره پست یا بانک، برنامه‌ریزی کنید. گزینه مفید دیگر این است که فهرستی از کارهای کوچک مهم اما غیر فوری داشته باشید که می‌توان در ده دقیقه بین جلسات انجام داد.

4) از خودتان بپرسید چرا انجامش نمی‌دهید

اگر کاری واقعاً فوری و مهم است، آن را انجام دهید. با این حال، اگر متوجه شدید که برای انجام ندادن کاری بهانه می آورید، از خود بپرسید چرا؟ آیا اصلاً باید کار مورد نظر را انجام دهید یا هنوز شک دارید. در صورتیکه چنین است، اگر در محل کار هستید در مورد آن با همکاران یا مدیرتان، و اگر مربوط به فضای شخصی شماست، با خانواده یا دوستانتان صحبت کنید و ببینید آیا جایگزینی برای آن وجود دارد؟

5) سعی نکنید چند کار را همزمان انجام دهید

به طور کلی، مردم در انجام چند کار خیلی خوب نیستند، زیرا تمرکز مجدد مغز ما وقت می برد. خیلی بهتر است یک کار را قبل از رفتن به کار دیگر تمام کنید. اگر مجبورید کارهای مختلف زیادی انجام دهید، سعی کنید آنها را با هم گروه بندی کرده و کارهای مشابه را پشت سر هم انجام دهید.

6) آرام باشید

احساس غرق شدن در وظایف می تواند بسیار استرس زا باشد. به یاد داشته باشید که، اگر نتوانید به آخرین وظیفه امروز خود برسید، احتمالاً دنیا به پایان نخواهد رسید، به خصوص اگر به طور معقولی اولویت بندی کرده باشید. رفتن به خانه و موکول کردن کارتان به فردا ممکن است گزینه بسیار بهتری نسبت به انجام یک ضرب الاجل خودخواسته یا خارجی باشد که حتی ممکن است آنقدرها هم مهم نباشد. لحظه ای مکث کنید و زندگی و اولویت های خود را در چشم انداز بلندمدت بررسی کنید. ممکن است متوجه شوید که دیدگاهتان کاملاً تغییر کرده!

7) صبح زود بیدار شدن

اولین پیشنهاد اینست که صبح زود از خواب بیدار شوید. راه حل صبح زود بیدار شدن هم کار پیچیده‌ای نیست، شب‌ها زودتر بخوابید. بدن ما بین ۶ تا ۸ ساعت خواب نیاز دارد. وقتیکه این میزان را خوابیده باشید انرژی بهتری برای انجام دادن کارهای روزانه دارید. پس بهترین راه زود بیدار شدن، زود خوابیدن است.

برای خیلی‌ها خواب سرصبح یکی از بهترین لذت‌هاست و حاضر نیستند با چیزی عوضش کنند. به این افراد پیشنهاد می‌کنیم درد را تبدیل به لذت کنند. فرض کنید به شما گفتند فردا ساعت چهار صبح برویم شمال ، خرجتان هم با آنها. بیشتر افراد رأس ساعت ۴ با ساکشان آماده رفتن هستند و هیچ بهانه‌ای هم ندارند.

 

8) همیشه برای انجام هر کاری باید چرایی داشته باشید

نیچه فیلسوف، شاعر، منتقد فرهنگی و آهنگساز آلمانی میگه: آن کسیکه «چرایی» برای زیستن دارد، با هر «چگونه‌ای» خواهد ساخت. با داشتن چرایی برای هرکاری، به راحتی کارهای بی اهمیت را کنار میگذارید.

 

9) داشتن هدف

پیشنهاد سوم اینست که برای کارهایی که انجام میدهید هدف داشته باشید. وقتیکه هدفمند به سرکار بروید نتیجه بهتری هم از کارتان می‌گیرید. چرایی می‌تواند همان هدف ما باشد.

اصول مدیریت زمان

سرصبح اگر به خیابان نگاه کنید مردمی را می‌بینید که باعجله به سمت محل کارشان میروند. اگر از آنها بپرسید هدف شما از اینکه سرکار می‌روید چیست، بیشترشان جواب میدهند برای کسب درآمد، برای اینکه اموراتم بچرخد یا خرج زندگیم را بدست بیاورم. دروغ هم نمیگویند. ولی چرا بعضی‌ها پول بیشتری به‌دست میاورند؟ چرا تعداد معدودی، از کاری که انجام میدهند خوشحال‌تر هستند و زندگی شادتری دارند؟ دلیلش این است که برای کاری که انجام میدهند، چرایی دارند و هدفمند کار می‌کنند.

هدف باید “کمبود” داشته باشد. «ک» کوتاه‌مدت، «م» میان‌مدت، «ب» بلندمدت، «و» واضح و «د» دور از دسترستان فعلیتان باشد.

وقتیکه از این افراد می‌پرسید چرا سرکار میروی، جواب‌های متفاوتی دریافت می‌کنید. میگویند امروز دارم میرم سرکار که فلان کار را انجام بدم و چه اشتیاقی هم برای انجام دادن ان کار دارند. افراد موفق معمولاً اصول روزانه و هفتگی خاصی برای کنترل وقت خود دارند که در ادامه بیشتر توضیح میدیم.

 

10) بهره برداری از مغز

بهترین کارایی مغز و بدن ما سرصبح است. «سحرخیز باش تا کام روا شوی».

نکته اینجاست که مغز احساسی ما همین‌جوری بیکار ننشسته که ما با یک هدف، از خواب سر صبحمون بزنیم و بیدار شویم.

مغز انسان از سه قسمت تشکیل‌شده

  1. مغز منطقی: که حساب‌ و کتاب‌ها و تصمیمات هوشمندانه را می‌گیرد.
  2. مغز احساسی: همان‌طور که از اسمش پیداست کارهای احساسی و لذت بردن به عهده‌اش هست و تصمیماتی که همراه با احساس است را می‌گیرد.
  3. مغز ابتدایی: که کارش زنده نگه‌داشتن ماست.

مغز منطقی ما در اینجا تصمیم گرفته که زود از خواب بیدار شود تا ما به کارها و اهدافمان برسیم. اما مغز احساسی ما میگوید بخواب و لذت ببر و این دو با همدیگه سر جنگ دارند. اگر حتی مغز منطقی برنده شود، طولی نمی‌کشد که شما مجدد برمی‌گردید به حالت قبل و نمی‌توانید به‌راحتی از خواب بیدار شوید.

حالا باید کاری کرد که مغز احساسی هم لذت ببرد. بهتره ببینیم از چه چیزی لذت می‌برید. اگر یک فنجان قهوه دوست دارید به مغز احساسی‌تان قول بدهید اگر ۶ صبح بیدار شود، بهش یه فنجان قهوه جایزه میدید و بعد از گرفتن جایزه میبینید که هر روز ساعت ۶ بیدار هستید.

پس نتیجه می‌گیریم که:

مغز منطقی با مغز احساسی‌ رو با همدیگر آشتی بدید، اما فراموش نکنید که برای کنترل وقت ابتدا نیاز به یک هدف جامع دارید که عاشقش باشید و جلوتر که میروید مغز احساسی‌تان هم از انجام هدفتان لذت میبرد و حالا اگر صبح زود بیدار نشید اذیت خواهید شد. با خرید این وقت‌ها برای خودتان میتوانید از زمان جلوتر باشید. و زمانیکه وقت اضافه میاورید، میتوانید به گذراندن در کنار خانواده و مواردی که برایتان لذت‌بخش است بگذرانید.

اگر زندگی‌نامه آدم‌های موفق را مطالعه کنید، می‌بینید که همه‌ شان صبح زود از خواب بیدار میشوند و برنامه‌ریزی روزانه دارند.

 

مدیریت زمان

اصول و تکنیک های مدیریت زمان به روش برایان تریسی

برایان تریسی، روش ABCDE را پیشنهاد می‌کند.

تکنیک مدیریت زمان به روش برایان تریسی به این صورت است که در دفتر برنامه‌ریزی روزانه باید به کارها اولویت دهید که ابتدا به کارهای مهم‌تر برسید که اینجا کارهای مهم‌ترو با A علامت‌گذاری می‌کنیم.

  • A برای کارهایی که خیلی مهم و اورژانسی هستند و انجام ندادنش پیامد منفی دارد. مثل قرار ملاقات، دستوراتی که مدیر میدهد.
  • B برای کارهای مهمی که فوریتی ندارند و می‌توانید عقب بندازید. مانند سمینارها، ارائه گزارش و ورزش کردن.
  • C کارهایی که انجام دادن و ندادنش پیامدی ندارد و انجامش معمولاً مفرحه، مثل صحبت با همکاران، چک کردن پیام‌های شخصی.
  • D کارهایی که می‌توانید به دیگران بسپارید که برایتان انجام دهند.
  • E برنامه‌ای که باید از بین ببریدش. این را در دفترتان می‌نویسید و علامت می‌زنید که دیگه انجامش ندهید و خوبی نوشتنش این است که دیگر مغز شما درگیر انجام دادنش نیست و از شما انرژی نمی‌گیرد.

چرا مدیریت زمان جواب نمیدهد؟

مدیریت زمان می‌تواند چالش‌برانگیز باشد و دلایل زیادی وجود دارد که چرا ممکن است به نظر برسد که نتیجه نمی‌دهد. در اینجا چند دلیل متداول آورده شده است:

  1. عدم تعیین هدف‌های واضح: اگر هدف‌ها مشخص نباشند، ممکن است نتوانید به درستی زمان خود را برنامه‌ریزی کنید. هدف‌های مبهم یا غیر واقعی می‌توانند منجر به برنامه‌ریزی نامناسب و در نتیجه عدم موفقیت در مدیریت زمان شوند.
  2. عدم اولویت‌بندی: اگر نتوانید وظایف خود را بر اساس اهمیت و فوریت اولویت‌بندی کنید، ممکن است وقت زیادی را صرف کارهای کم‌اهمیت کنید و کارهای اصلی ناتمام بمانند.
  3. بیش‌ازحد برنامه‌ریزی: بعضی اوقات برنامه‌ریزی بیش‌ازحد برای کارها و وظایف می‌تواند منجر به احساس فشار و استرس شود و شما را از رسیدن به اهداف اصلی بازدارد.
  4. عدم انضباط فردی: حتی بهترین برنامه‌ها نیاز به انضباط فردی دارند. اگر نتوانید به برنامه‌ریزی‌های خود پایبند باشید، نمی‌توانید به نتایج مطلوب دست یابید.
  5. پرهیز از وظایف سخت: ممکن است به وظایف دشوار و مهم تمایل نداشته باشید و وقت خود را به کارهای راحت‌تر و کم‌اهمیت‌تر اختصاص دهید.
  6. عدم پیش‌بینی وقفه‌ها: در طول روز، وقفه‌ها و وقایع غیرمنتظره ممکن است رخ دهند. اگر برای این وقفه‌ها برنامه‌ای نداشته باشید، ممکن است نتوانید به درستی زمان خود را مدیریت کنید.
  7. عدم استفاده از ابزارهای مناسب: ابزارهای مدیریت زمان مانند تقویم‌ها، فهرست کارها و برنامه‌های زمان‌بندی می‌توانند به شما کمک کنند. عدم استفاده از این ابزارها می‌تواند باعث شود که زمان خود را بهینه نکنید.

برای حل این مشکلات، بهتر است به تحلیل دقیق روش‌های مدیریت زمان خود بپردازید و تلاش کنید تا تغییرات لازم را انجام دهید. از تکنیک‌هایی مانند تعیین اولویت‌ها، استفاده از فهرست‌های کار و تخصیص زمان مشخص برای هر وظیفه استفاده کنید.

 

نتیجه گیری

در این مقاله از مدیرنو به این سوالات که چرا مدیریت زمان مهم است؟ چرا به مدیریت زمان نیاز داریم؟ چطور با روش ماتریس آیزنهاور، از آن جلو بزنیم؟پاسخ دادیم.

با استفاده از اصول و تکنیک های مدیریت زمان گفته شده در این مقاله، مخصوصا تکنیک ماتریس آیزنهاور، یاد گرفتید که به یک مهارت مدیریت زمان و برنامه ریزی درست در زندگی شخصی و کاریتان برسید و نه تنها دیگه با کمبود وقت مواجه نمی شوید بلکه میتوانید وقت بخرید و ازش جلو برنبد.

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر خصوص دریافت مشاوره به صفحه مشاوره کسب و کار مدیرنو مراجعه فرمایید. 

با ما در ارتباط باشید.

 

منابع: skillsyouneed و هیئت تحریریه مدیرنو

اشتراک گذاری با دوستان
در حال ثبت نام
عضویت
اطلاع از
0 نظر
جدیدترین
قدیمی ترین بیشترین رای
Inline Feedbacks
مشاهده همه نظرات

برگزیده اخبار و مقالات

0
علاقمندیم نظراتتان را بشنویمx
وبینار مهارت های ارتباطی و مذاکره | از 22 مهر
پرسش 24

پرسش

24

خدمتی رایگان برای کارکنان