در این مقاله از مدیرنو به ۱۰ راز رشد سریع کسب و کار میپردازیم. قبل از اینکه در مورد عوامل رشد کسب و کار صحبت کنیم، باید این نکته مهم رو یادآوری کنیم که هیچ فرمول مطمئنی برای موفقیتهای فوری کسب و کار وجود نداره. پس اگه جایی با چنین تبلیغاتی مواجه شدید، سریعاً از اون محل و اون افراد دورشید. اما اگه دنبال رشد پایدار کسب و کار هستید، گامهایی که در این مقاله گفته میشه رو موبهمو و با بازه زمانی مناسب اجرا کنید.
وقتی کسب و کارتون رو شروع میکنید، هدف اصلی شما رشد کسب و کارتون، تبدیلشدن به برند قدرتمندی در صنعتتون و نهایتاً کسب سود پایداره. خبر بد اینه که چنین نتیجهای یک شبه به دست نمیاد. اما خبر خوب اینه که اگه عوامل رشد کسب و کار رو بشناسید و برای اجرای با کیفیتشون برنامه داشته باشید و دست از اجرای اونها در مجموعه تون برندارید، قطعاً به نتایجی بیشتر از اهدافتون میرسید.
عوامل رشد کسب و کار
در ادامه به ۱۰ پارامتری که میتونن بهعنوان عوامل رشد کسب و کار شما اجرا بشن رو با دقت مطالعه کنید.
۱. افراد مناسب را استخدام کنیم.
قبل از اینکه به رشد کسب و کار فکر کنید باید همراهانی قوی داشته باشید. تا بتونید در مسیر سخت رسیدن به اهدافتون روی اونها حساب کنید.
کریستین لانگ، مدیرعامل “ترید شیت” (شرکت ارائهدهنده نرم افزارهای تجاری) درباره اهمیت این پارامتر میگه: مطمئنترین راه برای تضمین موفقیت کسب و کار شما، استخدام افراد مناسب و قویه. همه نتایج خوب یا بد کسب و کار ماحصل کیفیت تیم اون کسب و کاره.
داشتن کارمندانی سختکوش، مسیر رسیدن به اهداف بزرگ رو هموار و کسب و کار شما رو در روزهای بحرانی بازار واکسینه خواهد کرد. از طرفی، داشتن چنین سرمایهای میتونه فرآیند تفویض امور رو تسهیل کنه. تا شما با فراق بال به کارهای مهم و استراتژیک خود برسید.
برای اینکه اطلاعاتتون رو در این زمینه بیشتر کنید می تونید از پکیج راهکارهایی طلایی استخدام مدیرنو استفاده کنید.
2. تمرکز بر منابع درآمدی در دسترس
بهتره بهجای تلاش برای جذب مشتریان جدید، توجه ویژهای به مشتریان حال حاضر خودتون داشته باشید.
جمله بالا به معنی نداشتن برنامه و تلاش نکردن برای جذب مشتری جدید نیست. به این معنیه که از داشته هاتون نهایت استفاده رو ببرید. چون هم در دسترس تره و هم خیلی ارزون تر.
امکان بازخوانی و بازگردانی مجدد مشتریان با سیستمهای خاص مدیریتی و نرم افزارهای متفاوتی وجود داره. پیشنهاد میکنیم، قبل از هر چیز به چرایی، اهمیت و بعد چگونگی اجرای چنین برنامهای در کسب و کارتون دقت ویژهای داشته باشید. چون اگه چرایی مناسبی برای اجرای چنین روشی در کسب و کارتون جود نداشته باشه، هیچوقت جدی گرفته نمیشه. اونجاست که دیگه چگونگیش خیلی هم مهم نیست.
3. ریسک کسب و کارمون رو کم کنیم.
در شرایط متلاطم بازار و در شرایطهای نوسانی باید مراقب رشد کسب و کارتون باشید. من اگر کسب و کارم از زیرساختهای لازم برخوردار نباشه و بیام روی توسعه کسب و کارم متمرکز بشم، یک اتفاقی که برام میوفته، اولاً که این توسعه خیلی گرون برام تموم میشه و در ثانی ممکنه این توسعه باعث بشه که از بیزینس اصلی و از شریانهای اصلی خودم هم باز بمونم.
پس من دارم در رابطه با چی صحبت میکنم میگم اگه ریسک رو قراره کنترل کنیم یا تو حداقل نگه داریم. باید حتی تو حوزه توسعه کسب و کارمون هم بهش توجه کنیم.
ریسکهای عجیبوغریب نکنیم. حرکتها و تصمیمهای خیلی متفاوت از بیزینس اصلیمون نکنیم. تا زمانی که از بیزینس اصلیمون مطمئن نبودیم، تا زمانی که بیزینس اصلیمون اون خروجی و سودآوری لازم رو نداره، ورود به دنیای جدید و به دنیای متفاوت میتونه شما رو از دور رقابت همون بیزینس اصلی تون هم خارج کنه.
یک جورایی وقتی مدیریت توی ریسک اتفاق نیوفته تو دورههای بحرانی و تو دورههای نوسانی بازار، شرکت و مجموعه شما خیلی آسیبپذیر تر از مجموعههای رقیب و رقبایی میشه که انحصاراً دارن تو حوزههای محدود کار می کنن. پس ریسک هاتون رو کنترل کنید. چون خیلی از کسب و کارها هزینههای سرسام آوری در ریسکها و مجموعهی خودشون و اقدامها و تصمیمهای جدیدشون پرداخت کردند.
4. تجربه مشتری
تجربه مشتری مبحثی هست که سالهاست تو کشورهای مطرح دنیا داره اتفاق می افته و دارن روش کار میکنند. چند سالیه که تو کشور ما هم دارن روش کار میکنند و موردتوجه قرارگرفته. اما واقعاً خیلی جا برای کار کردن داریم.
تجربه مشتری چی میگه؟
تجربه مشتری میگه که سفر مشتری از ابتداییترین نقطه ( یعنی زمانیکه با کسب و کار ما آشنا میشه) از چه مراحلی طی میشه و کدوم تاچ پوینت هارو رد می کنه. کجا تموم میشه و وقتی تموم میشه بعدش چه اتفاقی می افته ما به این میگیم سفر مشتری.
توی سفر مشتری، هر مشتری که با ما در تعامله یک تجربهای رو داره رقم میزنه و بهدست میاره. اگر روی بهینه سازی تجربه مشتری متمرکز بشید، روی این موضوع متمرکز بشید که در هر کدوم از این مراحل، مشتری تجربه خوبی ورای تجربه و انتظارات خودش داشته باشه، قاعدتاً در مورد شما حرف خواهد زد. پس “سفر مشتری”، “تجربه مشتری” و “تاچ پوینتها” کلیدواژههایی هستند که می تونن به شما کمک کنن تا تجربه مشتری رو رشد بدین و بتونید سودآوری بیشتری رو در تکرارهای خرید، در معرفیها داشته باشید.
5. سرمایه گذاری
من یک بیزینسی دارم، خیلی هم فرقی نمی کنه که در ابتدای مسیر باشم یا یک بیزینس بالغ. سرمایه گذاری روی خودمون دو تا جنبه داره یک بخش سرمایه روی خودمون به عنوان مدیرانه کسب و کاره. کسب و کار، پرسنل و درآمد شما بالاتر و بیشتر از مهارتها و سطح دانش شما پیش نمیره.
یعنی پرسنل شما از یک حدی بالاتر نمیرن. اون حد احتمالاً یک ذره کمتر از حد شماست. بیزینس شما بیشتر از یه حدی درامد و سودآوری نخواهد داشت. احتمالاً یک ذره پایینتر از حد دانش تخصص و مهارت شماست. پس یک طرف این سرمایه گذاری روی خودمون بحث شخصیه مدیران و مالکین مجموعه ست، یعنی شما.
اما یک طرف دیگه این سرمایه گذاری روی خود، بحث مربوط به سرمایه گذاری روی همین کسب و کاره. یک جایی ممکنه وسوسه بشیم سود بیزینس رو در کوتاه مدت در بیاریم و در جای دیگه سرمایه گذاری یا خرج کنیم. بهترین کار اینه که تا زمانی که مطمئن نشدین پایههای کسب و کارتون از ایستایی لازم برخوردار نیست و اون مقاومت لازم رو نداره این پول رو بیرون نبرید. این پول رو سرمایه گذاری کنید توی همون کسب و کار.
درسته که بحث تخم مرغ هارو توی یک سبد نذاشتن هم مطرحه، ولی همون تخم مرغها اگه تو سبدهای مختلف باشه و سبدها اون استحکام لازم رو نداشته باشن، شما همهی سبد هاتون رو از دست می دین. پس بهتره وقتی داریم در مورد سرمایه گذاری صحبت میکنیم از دو زاویه نگاه کنید.
سرمایه گذاری روی خودتون به عنوان مدیر و سرمایه گذاری روی کسب و کارتون. این چرخه اگه با هم دیگه سینک باشه و بتونن دو تا با هم گام به گام پیش برن شما می تونین یک کسب و کار رشد یافته و یک کسب و کار سود آور داشته باشید.
6. آمادگی و برنامه ریزی
ما در کسب و کار نیاز به یک سری ابزارها داریم که دیتاهای مارو طبقه بندی کنه. نیاز به یک سری ابزارها داریم که به ما کمک بکنند و دید بهتری بدن. این دید بهتر اولاً که گام اولش اینه که دادههای خوبی رو جمع آوری کنیم. در ثانی باید رو بحث مربوط به آنالیز و تحلیل اون اطلاعات هم اقداماتی رو هم انجام بدیم. و سوم وقتی من تحلیل رو دارم حالا می تونم براش برنامه ریزی کنم. و وقتی برنامه ریزی کنم برای شرایط متفاوت آمادگی بیشتری دارم.
بیزینسی هم که آمادگی بیشتری داشته باشه قاعدتاً تو بازار ماندگار تره، سود آور تره و از رقباش سرعت بیشتری هم داره پس شما باید این بحث مربوط به آمادگی رو از خط اولش شروع و اقدام کنین. یعنی جمع اوری دیتا و اگر این کار رو تو خط اول نداشته باشین قاعدتاً نمی تونین برنامه ریزی داشته باشید.
7. سرعت در اجرای تغییرات و سازگاری با تغییرات محیطی کسب و کار
من بهعنوان مالک کسب و کار باید آمادگی اینرو داشته باشم توی شرایط مختلف بازار تغییرات لازم رو توی کسب و کارم ایجاد کنم. یک اتفاقی که گاهی اوقات مدیران ما این کارو انجام نمیدن به این علته که وابستگی زیادی به روندها، مسیرها و اهداف از پیش تعیینشده پیدا می کنن. این چسبندگی باعث میشه که خیلی دیر تغییر مسیر بدن.
با توجه به اینکه بحث کرونا که اتفاق افتاد باعث شد خیلی از کسب و کارها از دور خارج بشن خیلیها بهزور تغییر کردن. اما یک سریها هم واقعاً پیشگام بودن و تغییرات خوبی رو اجرا کردن و برداشتهای خوبی هم کردن. پیشنهادم اینه که نسبت به تغییرات استقبال کنین و با روی باز پذیرای تغییرات باشید.
8. تاثیر خدمات پس از فروش در رشد کسب و کار
متأسفانه همچنان خدمات پس از فروش تو کشور ما خیلی از کیفیت بالایی برخوردار نیست. خیلی از کسب و کارها بعد از فروش محصولاتشون به مشتری، به خدمات پس از فروش یا فکر نمی کنن یا جدیش نمی گیرن. پس این برای کسب و کار منو شمایی که دنبال رشد بهتر، دنبال تکرار خرید مشتریان فعلی مون هستیم میتونه یک امتیاز باشه. اگر روی خدمات پس از فروش تون کار کنین شما می تونین بهراحتی از رقباتون جلو بیوفتید.
خدمات پس از فروش خوب، یکی از عوامل رشد کسب و کار شماست. اگه شما بیاید خدماتی رو در جایی که مشتری انتظارش رو نداره، بالاتر از انتظارات اون مشتری ارائه بدین، هم خرید تکرار میشه و هم تجربه خوبی رو رقم میزنه و هم با دیگران در مورد شما صحبت می کنه. تمامی این موارد زمانی اتفاق می افته که شما برای این بخش هم برنامه داشته باشید.
9. شبکههای اجتماعی
نمیدونم چقدر بر روی شبکههای اجتماعی بیزینس تون متمرکزید. یا چقدر براتون مهمه و چقدر دارید وقت و انرژی و هزینه میکنید. اما آن چیزی که هست اینه که باید روی این بخش با تمرکز بالایی کار کنید. حالا ما اگر از دید کلیتر بهش نگاه کنیم بحث دیجیتاله که سایت هم شاملشه.
مباحث مربوط به دیجیتال باید همچون مباحث و موارد مربوط به حوزه لوکال، حوزه حضوری کسب و کارتون جدی گرفته بشه چون میتونه سکوی پرتاب عجیبوغریبی برای بیزینس تون باشه. حتماً برای این بخش برنامه داشته باشید، پرسنل داشته باشید. بسته به ابعاد و بودجهای که در اختیار دارید می تونید برای این بخش سرمایه گذاریهای متفاوت انجام بدین.
هدفم برای گفتن این مورد اصلاً خرج کردن بی چونوچرا و بی حسابوکتاب نیست. هدفم اینه که اگه قراره رشد کنید باید این بخش رو همراه خودتون داشته باشید. داشتن شبکه های اجتماعی و سایت قدرتمند یکی از عوامل رشد کسب و کار هست. این بخش الان الزامِ و خیلی از کسب و کارها با همین بخش یعنی دنیای دیجیتال به رشدهای عجیبوغریبی دست پیدا کردن. شما می تونید با توجه به همین ابزار کسب و کارتون رو کاملاً متحول کنید.
10. رقبا و اهمیتشون توی بازار و رشد کسب و کار
رصد دائمی رقبا یکی از عادتها و استراتژیهای همیشگی شما باید باشه. باید همیشه بهش فکر کنید. همیشه براش برنامه داشته باشید، همیشه هم یک الزام در کسب و کار شما باشه. اینجوری نباشه که من امروز یک رصد رقبایی رو انجام دادم. اینکه توی رصد رقبا چه کارها و اطلاعاتی رو باید جمع اوری کنید محلی از اعرابه و خیلی میشه راجبش صحبت کرد. اما رصد رقبا فقط دونستن قیمت رقبا نیست.
استراتژی هاشون چیه، چی کار دارن می کنن، چه تعداد پرسنل دارن، پرسنلشون چه کیفیتی دارن، مهارتها، آموزش ها، گامهای حتی بعدی و قدمهای بعدیای که در حال انجام دادن هستن، این میشه رصد رقبا. اگر بخواهیم بازه زمانی رصد رقبا رو مشخص کنیم بسته به صنعتی که دارین توش فعالیت می کنین میتونه متفاوت باشه.
یک پارامتر دیگه هم در نظر بگیرید اگر توی رصد رقبا قراره بازه زمانی مشخص بشه به نوسانها هم مربوطه هر چقدر نوسانهای بازار صنعت شما با تاریخهای کوتاه تره باید رصد رقباتون هم با تاریخهای کوتاهتری اجرا بشه. تا بتونید دید درستی نسبت به بازار داشته باشید و از گردونه بازار عقب نمونید.
در این ده موردی که به شما ارائه دادم سعی کردم که مواردی رو جمع آوری کنم که به رشد سریع کسب و کارتون کمک کنه. تا زودتر از رقباتون رشد کنید و به بلوغ برسید و تو یک فضا و لوکیشن مناسبی در بازار قرار بگیرید که استحکام و پایداری بیشتری داشته باشید. پس هوشمندانه روی تکتک این موارد دقت کنید و توی کسب و کارتون اجرا کنید.
علی معبودی