در این مقاله از مدیرنو؛ به تفاوت بازاریابی و برندینگ میپردازیم. از تفاوتهای بازاریابی و برندینگ چه میدانید؟ در مقاله قبل توضیحاتی در حوزه ماهیت و اساس بازاریابی و برندینگ ارائه شد. این توضیحات به جهت مفتوح شدن مباحث مربوطه به این دو مبحث کلیدی بود و توجه داشته باشید در خلال این سری از مقالات برندینگ سعی داریم تا کلیدواژههای اصلی و کاربردی این مبحث را به خوبی بیان نموده تا بتوانید در تعاملات و استراتژیهای کسبوکارتان به اجرا درآورید. در ادامه به تفاوت بین برندینگ و بازاریابی اشاره خواهد شد تا بتوانیم اهمیت و جایگاه هریک را مشخص نماییم.
تذکر:
در طول این مقاله پیشنهادهایی کاربردی به شما ارائه خواهد شد تا بتوانید دید بازتر و مؤثرتری نسبت به مباحث برندینگ داشته باشید.
به خاطر داشته باشید نمیتوانید هیچکدام از این مباحث برندینگ و بازاریابی را بهصورت مستقل در کسب و کار خود با رویکردی اثرگذار داشته باشید. یعنی این دو مبحث لازم و ملزوم هم هستند. بیشتر مدیران این دو مبحث را ازنظر معنا و مفهوم یکی دانسته و عموماً برندینگ و بازاریابی را بهجای یکدیگر بهکار میبرند. اما هر سازمانی که در حوزه اقتصادی در حال فعالیت است باید تفاوت اساسی و کلیدی موجود بین بازاریابی و برندینگ را بداند.
چرا برندینگ مهم است؟
برندینگ همان چیزی است که هستید.
درواقع برندینگ همان چیزیست که از جانب مشتریان فعلی، بالقوه و حتی کارمندان شما درک میشود. برندینگ همان حس منتقلشده از شنیدن نام مجموعه شما در ذهن مخاطب است.
مواردی که برند شمارا تشکیل میدهند عبارتاند از:
- مأموریت و ارزشهای کسب و کارتان
- مشتریان هدف یا بازار هدف کسب و کارتان
- محصولات یا خدمات شما
- و شاهکلید برندینگ مجموعه شما یعنی مزیت رقابتیتان در بازار
به این موارد میتوانید ویژگیهایی نظیر: قابلیت تشخیص هویت منحصربهفرد محصولات و خدمات در کنار قدرت و نفوذ بالا، همچنین ایجاد وفاداری حاصل از اطمینان خاطر از برندتان را نیز اضافه کنید. پس آمیختهای از هر آن چیز که مجموعه و کسب و کارتان به انجام میرساند و برآیند حس دریافتی مخاطب، همان برند شمارا تشکیل میدهد.
بازاریابی یعنی چطور محصولات و خدمات خود را بفروشید
درصورتیکه برند را بهعنوان استراتژی کسب و کارتان در نظر بگیریم، بازاریابی تاکتیکهای اجرایی کسب و کارتان است. استفاده از هویت برند در کسب و کارتان این اجازه را به شما میدهد تا بیشترین دریافتی را از اتخاذ تصمیمات کارآمد در فروش محصولات و خدماتتان بهدست آورده و همچنین با این ابزار بیشترین سطح دسترسی و دریافت از مخاطبین را داشته باشید.
در نظر بگیرید شما بهعنوان یک رستوران مجلل در ارائه سرویسهای با کیفیت و لوکس در اذهان مخاطبین شناختهشدهاید و برای پر رنگتر کردن این مزیت، تبلیغاتی خاص و ویژه برای اقشار مرفه اجتماع تدارک و ارسال میکنید. طبق توضیحات ارائهشده، “برداشت لوکس بودن مجموعه” برند شماست و “ارسال تبلیغاتتان به جامعهای خاص” بازاریابیتان میباشد.
برندینگ لوکوموتیو و بازاریابی واگنهای کسب و کار شماست
ناهماهنگی بین استراتژیها و تصمیمات بازاریابی و برندینگ میتواند خسارات جبران ناپذیری به کسب کارتان وارد نماید. برخی مدیران بهاشتباه فکر میکنند برند کسب و کارشان نیازی به مراقبت و اصلاح ندارد و مانند یک گیاه خودرو به رشد خود ادامه میدهد. باید خاطرنشان کنیم که این برداشت اشتباه باعث عدم تدوین برنامه ریزی و هدف گذاری در کسب و کارتان خواهد شد که کمترین عواقب آن خدشهدار شدن برند شما در ذهن مشتریان است.
به همان رستوران مجلل در ابتدای مقاله باز میگردیم. شما بهعنوان یکی از برنامههای بازاریابیتان تصمیم به دادن تخفیف ۴۰-۳۰ درصد در یک روز خاص میگیرید. مسلماً در آن روز تعطیل و خاص تراکم مشتریان مراجعه کننده به مجموعه شما بیش از روزهای دیگر خواهد بود. همین ازدحام اثر مخربی بر برداشت مشتریان از لوکس بودن خدمات ارائهشده شما خواهد داشت. (تاکتیکهای بازاریابیتان را با دقت و بررسی هرچه تمامتر انتخاب و اجرا کنید)
بازاریابی برد شمارا در کوتاه مدت و برندینگ در بلند مدت تضمین خواهد نمود.
برندینگ همان سرمایه گذاری بلندمدت برای مجموعه شماست. هیچگاه نمیتوانید از برندینگ انتظار نتایج کوتاه مدت را داشته باشید. عمدهترین دلیلی که مدیران در کسب و کارهای داخلی به دنبال تحقق برنامههای برندینگ و اجرای آن در مجموعه خود نیستند، همین عامل نگاه بلند مدت آنست. درصورتیکه همین افق بلند میتواند باعث تضمین بقا و توسعه کسب و کارشان باشد.
به دلیل نزدیکی و موازی کاری در برخی سطوح، برندینگ و بازاریابی در سطوحی باهم برخورد داشته و حتی به یاری هم خواهند آمد.
برندینگ و بازاریابی دو جنبه متفاوت از یک پروژه یا فرآیند در کسب و کار هست. که به اجرا و توسعه استراتژیهای شرکت کمک خواهند نمود. بدین معنی که هر دو واژه باهم و کنار هم میتوانند باعث رشد و تعالی سازمان شوند.
تفاوت سرمایه گذاری در بازاریابی و برندینگ : سرمایه گذاری در کدامیک بهتر است؟
سرمایه گذاری هم بر روی بازاریابی و هم بر برندینگ خوب و لازم هست. هرکدام از آنها بازگشت سرمایهای متفاوت را از روشهای مختلف شامل حال مجموعهتان خواهند نمود.
همانطور که گفته شد بازگشت سرمایه در بازاریابی در مدت زمان کوتاهی اتفاق خواهد افتاد. زمانی که کمپین بازاریابی را به خوبی طراحی و اجرا کنید، حجم قابلتوجهی از سرمایه و سود را شامل حال مجموعه خواهد نمود. (البته نحوه اجرا در برنامههای بازاریابی حائز اهمیت است)
اصلیترین بازگشت سرمایه در حوزه برندینگ، ساخت و توسعه مشتریان وفادار هست. که مهمترین ابزارهای ایجاد مشتریان وفادار استفاده از ابزارها و تاکتیکهای بازاریابی است. وفاداری مشتریان در تکرار خریدهایشان و عدم علاقهمندی به پیشنهادهای رقبا و همچنین استقبال از محصولات و خدمات جدید خلاصه میشود.
تغییرات کسب و کار
با توجه به تغییراتی که در عرصه کسب و کار اتفاق افتاده و هرروز شاهد تغییرات جدیدی هستیم. مباحث مربوط به کسب و کار نیز دستخوش تغییرات عدیدهای گردیده است. بهعنوانمثال در گذشته نه چندان دور و کماکان در برخی از کسب و کارهای امروزی کشورمان که تعدادشان کم هم نیست، جامعه هدفی مشخص میشد(بیشتر کسب و کارها توجه ای به این بخش ندارند).
سپس کمپین تبلیغاتی جهت اغوای مصرفکننده تدارک دیده میشد. درنتیجه مشتریان نیز بهتناسب خواستههای خود که قبلاً پیشبینیشده بود تبدیل به خریداران محصولات میشدند. در پروسه مذکور موفقیتهای نسبی اتفاق میافتاد که مورد پذیرش مالکین و کارفرمایان بود. از طرفی تلاشهایی در زمینه: اقدامات پس از فروش، ادامه تعاملات با خریدار بعد از فروش و اقداماتی که مطمئن شوند مشتری به سازمان برای خرید مجدد بازخواهد گشت، انجام نمیشد.
همه ما خوب میدانیم نحوه تعاملات با مشتریان و مصرف کنندگان بهکلی دچار تغییرات گشته. مشتریان اندکی که وفادار به کسب و کار و برندمان باشند بهمراتب از خیل بیشمار مصرف کنندگانی که تعلقخاطری به مجموعه ما ندارند بهترند. در اینکه بازاریابی لازمه کسب وکار است شکی نیست! اما بازاریابی بهتنهایی قادر به انتقال و رساندن پیام شما به جامعه هدفتان و توسعه و گسترش آن نیست.
برندینگ همان برداشت یا پیامی است که مخاطبین کسب و کارتان تمایل به دریافت یا درک آن دارند. از طرفی برندینگ از بازآفرینیهای مجدد در پروسههای بازاریابی مجموعهتان جلوگیری کرده و با توجه به وجود زیر ساختهای لازم، نیازی نیست تمامی فرایندهای بازاریابی را برای توسعه برندینگ کسب و کارتان خلق و اجرا کنید. و نکته پایانی، هیچگاه تفاوتهای این دو حوزه را فراموش نکنید.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در این مورد به صفحه آموزش درون سازمانی مدیرنو مراجعه فرمایید.
با ما در ارتباط باشید.