در این مقاله از مدیران نواندیش؛ به استفاده از تجزیه و تحلیل SWOT برای رشد بازاریابی میپردازیم. چه میشد اگر یک ابزار تحلیلی وجود داشت که به شما کمک میکرد تا در تمام موقعیتهای بحرانی و مهم یک شرکت توجه همگان را به خود جلب کنید؟ این ابزار وجود دارد و به آن ابزار تجزیه و تحلیل SWOT گفته میشود. از این ابزار عالی برای تراز کردن کمپین بازاریابی و رشد بازاریابی کسب و کارتان استفاده کنید.
با انجام تجزیه و تحلیل SWOT برای کسب و کار و استراتژیهای بازاریابی خود، شما میتوانید:
-نقاط قوت خودرا برجسته کنید.
-نقاط ضعف خودرا بپذیرید.
–فرصتهایی برای رشد و پیشرفت را شناسایی کنید.
-تهدیدهای موجود را مورد هدف قرار داده، آنها را کاهش دهید و یا کاملاً حذف کنید.
با انجام این تجزیه و تحلیل بر روی کمپینهای بازاریابی مستقیم خود، شما میتوانید راههایی را برای صرفه جویی مالی در هنگام تولید کمپین، ایجاد برنامههای مؤثرتر و بهطورکلی ساخت سریعتر کسب و کار خود و دستیابی سریع به سود را پیداکنید.
SWOT چیست؟
SWOT مخفف «قدرت، ضعف، فرصت و تهدید» است. شما میتوانید به نقاط قوت و ضعفتان بهعنوان عواملی فکرکنید که در حال حاضر وجود دارند. فرصتها و تهدیدها عوامل خارجی هستند که به آینده شما اشاره دارند. با شناسایی نقاط قوت و ضعف ، میتوانید قدرت خودرا برای استفاده از فرصتهای پیش رو افزایش دهید، درحالیکه نقاط ضعف خودرا اصلاح میکنید تا نسبت به تهدیدات، کمتر آسیب پذیر باشید.
استفاده از SWOT برای شناسایی مزایای رقابتی از طریق مرتبط کردن نقاط قوت با فرصتهای موجود را تطبیق (MATCHING) گویند. بهاینترتیب شما میتوانید بازار موردنظر خودتان را پیداکرده و بر اساس آن کارکنید.
پیوند زدن و مرتبط کردن نقاط ضعف خودبه تهدیدات موجود و سپس استفاده از آن برای تغییر تاکتیکهای خود، تبدیل (CONVERTING) نام دارد.
بهعنوانمثال، بیایید بگوییم که شما میخواهید محصول خودتان را برای افراد رده سنی ۲۰ سال بازاریابی نمائید. اما حالا دهمین سال کسب و کار شماست، و مشتریان وفادار شما – و مشتریان جدید احتمالی شما – حالا ۳۰ ساله هستند. درعینحال؛ ۲۰ سالهها نیز در حال حرکت بهسوی محصولات دیگری هستند.
با نگهداشتن تاکتیکهای قدیمی بازاریابی، کسب و کار خودتان را از دست میدهید. اما با هماهنگ کردن تبلیغات برای مشتریان قدیمی، یک تبدیل انجام خواهید داد.
یک تاکتیک تبدیلی دیگر اینست که محصولی طراحی کنیدکه ازنظر خریداران جوانتر، جذاب باشد. درهرصورت، شما با استفاده از SWOT مشکل را شناسایی کرده و راهی برای تغییر بازاریابی خوددارید که میتواند به رشد کسب و کار شما کمک کند.
در برخی موارد، تهدیدات و نقاط ضعف را بهراحتی نمیتوان تبدیل کرد. اما با دانش، میتوان آنها را به حداقل رساند یا از آنها دوری کرد. با مشاهده عمیقتر عناصر SWOT و سپس اعمال آنها بر روی یک نمونه، این موضوع واضحتر میشود.
تحلیل گام به گام SWOT
اولین قدم ما در SWOT حرف «S» است: یعنی شناسایی نقاط قوت . به محصولات و خدماتتان نگاه کرده و ببینید چه چیزهایی را انجام یا ارائه میدهید که در مقایسه با رقبای شما بهتر هستند.
شاید محصول شما بهتر است. شاید شما تجربه بیشتری دارید. شاید شما تشکرهای فراوانی از مشتریان خوشحال خود دریافت کردهاید، و در کسب و کار خود بهترین شهرت را دارید. آیا تاکنون جایزه یا تقدیر نامه دریافت کردهاید؟ چه چیزی شمارا از بقیه متمایز کرده و خاص جلوه میدهد؟
گام بعدی اینست که نگاهی دقیق به خودتان بیندازید و نقاط ضعف خود را شناسایی نمائید. شاید این کار چندان برای شما لذت بخش و سرگرم کننده نباشد، اما شما باید ببینید که چه چیزهایی مانع رسیدن شما به هدفتان میشوند.
کجاها را باید بهبود دهید؟ آیا مردم از بیمسئولیتی شما در برابر خدمات پس از فروش شکایت دارند؟ آیا نمیتوانید کمپینهای ایمیلی خود را پیگیری کرده و درنتیجه نمیدانید چه چیزی کار میکند و چه چیزی کار نمیکند؟ شاید بودجه شما کم است و مانع اجرا و اداره کمپینها به نحو احسن میشود. شما میتوانید تمام این مشکلات و مسائل را مدیریت نمایید. اما نه تا وقتیکه آنها را شناسایی نکرده باشید.
فرصت ها
حال، نگاهی به فرصتها میاندازیم. کدام محصولات یا خدمات جدید را توسعه دادهاید که میتوانند درهای کسب و کار شمارا بهسوی بازاری جدید باز کنند و یا اینکه شما را برای پاسخگویی به نیازهای بخش خودتان آماده کند؟ آیا برخی تغییرات در زنجیره تأمین شما امکان ارائه قیمت گذاریهای خاص را ممکن کرده ؟
آیا زمان آن رسیده که محصولات ویژه تعطیلات را ارائه دهید؟ یا اینکه شاید شما کالای مازاد و اضافه در اختیاردارید و میتوانید یک حراج بزرگ راه بیندازید. در حال حاضر در کسب و کار شما و یا در محیط اطراف شما چه اتفاقهایی در حال رخ دادن است که میتواند به جذب بیشتر مشتریان کمک کند و فروش را افزایش دهد.
درنهایت، ما میخواهیم که نگاهی به تهدیدات احتمالی بیندازیم که میتوانند اثرات کمپین بازاریابی شمارا از بین ببرند و از مسیر منحرف کنند. آیا شما رقیب مستقیمی دارید که مخاطبان موردنظر شمارا میدزدند؟ شاید تکنولوژی جدید شما را تهدید میکند و محصول شما در حال منسوخ شدن است.
شاید تعطیلات پیش رو زمان بدی برای فرستادن کمپین ایمیلی است، زیرا مردم سرشان شلوغتر از همیشه است. تمام این مسائل شاید باعث شود شما درباره محصولتان و کمپینهای بازاریابی خوددوباره فکرکنید.
نکات مهم در رابطه با SWOT
1– توجه داشته باشید که تمام آنالیزها و تجزیه و تحلیلهای SWOT بیشتر ذهنی هستند تا عملی. درواقع این، نگاه شما به موقعیت در این برهه زمانی است. شما کسی هستید که باید مسائل و مشکلات را پیدا کند. دو نفر که بهطور مستقل و جدا از هم کار میکنند امکان دارد به آنالیز یا تجزیه و تحلیلهای متفاوتی دست یابند.
پس حواستان باشد که، ورودیها را از دیگران بگیرید. آمادهباشید تا هر شش ماه در میان یا یک سال در میان تجزیه و تحلیل هایتان را دوباره انجام دهید تا ببینید که میتوان مسائل را به همین صورت ادامه داد یا باید تغییراتی انجام گیرد.
۲– صادق باشید. نقاط قوت را بیشازحد بزرگ نکنید. نقاط ضعفتان را کوچک جلوه ندهید. در صورت پنهان کردن مسائل و نقاط ضعف خود نمیتوانید بهصورت بهینه از SWOT استفاده کنید.
۳– در هنگام بررسی شرکتتان تا آنجا که میتوانید دقیق باشید. مشتریان و محصولات خودتان را تعریف نمایید. به ارقام واقعی موجود نگاه کنید.
۴-حواستان به رقبایتان باشد. چقدر از آنها بهتر هستید؟ چقدر بدتر هستید؟ این مشکلات و مسائل چه اثری بر بازاریابی شما دارند؟
۵– تا آنجایی که میشود همهچیز را ساده نگهدارید. شاید درگیر آنالیزهای بیشازحد و بررسیهای بیمورد شوید. این کارها را نکنید! از ابزار SWOT استفاده کنید. اما تحت تأثیر شدید آن قرار نگیرید و درگیر یک تجزیه و تحلیل فلجکننده نشوید!
مثالی از SWOT
تصور نمایید که یک باشگاه تناسب اندام را مدیریت میکنید. SWOT شما احتمالاً بهصورت زیر میباشد:
نقاط قوت:
- -مکانی نو و تمیز
- -امکانات کامل با آخرین تجهیزات روز
- -توجه شخصی فراوان توسط مربیان تناسب اندام
- –کلاسهای گروهی
نقاط ضعف:
- -نداشتن امکاناتی مانند سونا، حمام بخار، استخر
- -ظرفیت ۲۵۰ نفری که باعث محدودیت در درآمد میشود.
- –ساعتهای باشگاه برای افراد شاغل مناسب نیست.
فرصتها:
- -بسیاری از افراد میخواهند وزن خودشان را کم کنند و تناسب اندام خوبی داشته باشند.
- -افراد حرفهای و جوان زیادی میخواهند با دیگران ملاقات داشته باشند.
- -با توجه به نزدیک بودن فصل تابستان افراد زیادی تمایل به پر کردن اوقات فراغت خوددارند.
تهدیدات:
- –یک باشگاه تناسب اندام دیگر سالها پیش در آن منطقه تأسیسشد.
- -افزایش مالیات و اقتصاد ضعیف به معنای درآمد کمتر مردم است.
با نگاهی به همه اینها، شاید تصمیم بگیرید باشگاهتان را بهصورت زیر بازاریابی کنید:
- -استفاده از روشهای جدید و عالی برای تمرین
- -تعداد کمتر مشتری به معنای توجه شخصی بیشتر است. قبل از پر شدن جاهای خالی ثبت نام نمایید.
- -با افراد حرفهای جوان در کلاسهای ما ملاقات نمائید.
اینها تنها چند ایده بود، اما شما میتوانید ببینید که چگونه با تجزیه و تحلیل SWOT میتوان بر روی کمپینهای بازاریابی تمرکز کرد. البته، امتحان کردن یک امر اجباریست. به فروش نگاه کنیدو از خودبپرسید، آیا این روش بازاریابی جواب میدهد؟ آیا بهتر نیست از روش دیگری استفاده کنم؟ فقط با امتحان کردن هست که شما میتوانید پاسخ این سؤالات را بیابید. اما SWOT راه بسیار خوبی برای شروع کار است.
منبع : entrepreneur
پیشنهاد مطالعه: