ورود/ثبت نام

تماس با ما
مرکز تخصصی مشاوره و آموزش کسب‌وکار

نقش EQ یا EI در موفقیت

در این مقاله میخوانید

سطح:

تخصصی

ویدئو:

ندارد

پادکست:

ندارد
افزایش هوش هیجانی - هوش هیجانی چیست و چه نقشی در موفقیت ما دارد؟

در این مقاله به اینکه EQ یا EI چیست می‌پردازیم. در ادامه به افزایش EQ و اینکه EQ چه نقشی در موفقیت ما دارد خواهیم پرداخت. وقتی‌که هوش عاطفی یا هیجانی (Emotional intelligence) برای اولین بار به مردم معرفی شد، به خاطر اهمیت آن در موفقیت، آن را حلقه گمشده‌ی یک اکتشاف ویژه نامیدند! در زمینه عملکرد EQ می‌توان گفت برای فردی با EQ بالا در 70 درصد مواقع عملکرد افرادی که ضریب هوشی یا IQ متوسطی دارند، بهتر از عملکرد افرادی است که دارای ضریب هوشی بالایی‌اند. این ناهنجاری چالشی بزرگ پیش روی IQ یا همان ضریب هوشی گذاشت که در گذشته تنها منبع موفقیت به‌حساب می‌آمد.

 

EQ یا EI چیست؟

Emotional intelligence (EI or EQ) هوش هیجانی توانایی شناسایی و تنظیم عواطف خود و درک احساسات دیگران است. EQ بالا به شما در ایجاد روابط، کاهش استرس تیم، خنثی کردن تعارض و بهبود رضایت شغلی کمک می کند. در نهایت، EQ بالا به معنای داشتن پتانسیل افزایش بهره وری تیم و حفظ کارکنان است. به همین دلیل است که وقتی نوبت به استخدام نقش‌های مدیریتی می‌رسد، کارفرمایان به دنبال استخدام و ارتقای نامزدهایی با «EQ» (ضریب عاطفی) بالا هستند – نه IQ (ضریب هوش) بالاتر.

اینکه چگونه احساسات خود را خوب کنترل می کنیم می تواند مستقیماً بر نحوه مدیریت خود و روابطمان تأثیر بگذارد. این هوش هیجانی به ما کمک می کند تا در عین حال که احساسات خود را برای حل مشکلات درگیر می کنیم، خلاقانه تحلیل و فکر کنیم.

EQ برای همه کسانی که می خواهند برای شغل آماده باشند مهم است. با توجه به کارهای دانیل گولمن، در زیر پنج رکن هوش هیجانی و اینکه چگونه به شما در نیروی کار برتری می دهند، آورده شده است.

EQ هوش هیجانی در محیط کار چیست؟

هوش هیجانی (EI یا EQ) از سه جزء اصلی تشکیل شده است:

  1. شناسایی دقیق احساسات خود و دیگران.
  2. مدیریت احساسات، که شامل کنترل احساسات و توانایی تأثیرگذاری بر احساسات دیگران است (مانند آرام کردن آنها یا شاد کردن آنها).
  3. استفاده از احساسات و به کارگیری آنها در کارهایی مانند تفکر و حل مسئله.

کارکنانی که این توانایی ها را دارند عموماً هوش هیجانی بالاتری دارند. و کسانی که هوش هیجانی بالاتری دارند در کار موفق‌تر هستند زیرا بهتر می‌توانند:

  • مشکلات را حل کنند
  • تحت فشار خودشان را آرام نگه دارند
  • تعارضات را بهتر حل کنند
  • به انتقادات سازنده گوش میدهند، تأمل میکنند و پاسخ میدهند

در واقع، یک نظرسنجی نشان داد که هوش هیجانی قوی‌ترین پیش‌بینی‌کننده عملکرد بالا است، به طوری که 90 درصد از افراد برتر از نظر هوش هیجانی رتبه بالایی دارند.

افزایش EQ چه نقشی در موفقیت ما دارد؟

سال‌ها تحقیق در مورد EQ نشان داد که EQ عامل مهمی برای تشخیص و تمایز قائل شدن بین افراد با عملکرد بسیار خوب از دیگران محسوب می‌شود. افزایش EQ تاثیرزیادی بر موفقیت شما خواهد داشت. EQ در درون همه ما وجود دارد و تا حدی نامشهود است. هوش عاطفی بر نحوه مدیریت رفتار ما تأثیر می‌گذارد، رهگشای مشکلات اجتماعی است، و باعث تصمیم‌گیری‌های شخصی‌ای می‌شود که نتایج مثبتی به همراه دارند. هوش عاطفی از چهار مهارت اصلی تشکیل‌شده که در دو نوع توانایی مختلف به نام‌های توانایی شخصی و توانایی اجتماعی دسته‌بندی‌شده‌اند.

استفاده از هوش هیجانی در محل کار می تواند به شما کمک کند تا کارمندی سازنده تر و موثرتر باشید و شما را به موفقیت های حرفه ای بزرگ تری سوق دهد.

روش افزایش EQ چیست؟

توانایی شخصی

این مهارت یعنی توانایی شخصی شامل خودآگاهی و مهارت‌های خود مدیریتی می‌شود. بیشتر بر خود شخص تمرکز دارد و نه روابط او با اشخاص دیگر. توانایی شخصی، توانایی شما در آگاهی از احساساتتان و مدیریت و کنترل رفتارها و تمایلات شماست.

  • خودآگاهی: توانایی درک دقیق احساسات خود و همچنین آگاه و هشیار ماندن نسبت به آن‌ها در هنگام رخ دادنشان است.
  • خود مدیریتی: توانایی شما در استفاده از این آگاهی نسبت به احساسات خود برای انعطاف‌پذیر باقی ماندن و هدایت مثبت و درست رفتارهایتان است.

توانایی اجتماعی

مهارت توانایی اجتماعی، آگاهی‌های اجتماعی شما و مهارت‌های مدیریت روابط شمارا شامل می‌شود. توانایی اجتماعی توانایی شما در درک حالات و احساسات، رفتار، و انگیزه‌های مردم است تا بتوانید به‌طور مؤثر به آن‌ها واکنش نشان داده و روابط خود را بهبود بخشید.

 

آگاهی اجتماعی

توانایی شما در درک دقیق احساسات دیگران و فهمیدن اینکه واقعاً چه اتفاقی در حال رخ دادن است را شامل می‌شود. مدیریت روابط: توانایی شما در استفاده بهینه از آگاهی شما از احساسات خودتان و احساسات دیگران به‌منظور مدیریت روابط موفق را در برمی‌گیرد.

 

فرق EQ و IQ و شخصیت

EQ و IQ و شخصیت سه موضوع کاملاً متفاوت هستند.

EQ بر عناصر اساسی و بنیادی رفتارهای انسان تأثیر می‌گذارد که مقوله‌ای جدا و متمایز از هوش است. هیچ‌گونه رابطه مشخص و شناخته‌شده‌ای بین IQ و EQ وجود ندارد. شما نمی‌توانید فقط بر این اساس که فردی باهوش است، EQ او را بسنجید.

هوش توانایی شما در یادگیری است. و هوش شما چه زمانی که 15 ساله هستید و چه زمانی که 50 سال دارید یکسان است و تغییر نمی‌کند. برعکس آن، EQ مجموعه‌ای انعطاف‌پذیر از مهارت‌هاست. که می‌توان با تمرین کردن آن‌ها را به‌دست آورده و بهبود بخشید. اگرچه به‌طور طبیعی بعضی افراد نسبت به دیگران EQ بیشتری دارند. اما حتی درصورتی‌که در هنگام تولد EQ بالایی هم نداشته باشید می‌توانید آن را رشد داده و بهبود دهید و با تمرین‌های مداوم به EQ بالایی دست‌یابید.

 

شخصیت آخرین قطعه این پازل است.

درواقع شخصیت یک حالت ثابت است و تعریف‌کننده هر یک از ماست. شخصیت هر فرد نسبت به دیگری متفاوت است. درواقع شخصیت نتیجه‌ی اولویت‌ها و سلیقه‌های مختلف ما مانند تمایل به درون‌گرایی یا برونگرایی است. اما همانند IQ، نمی‌توان از شخصیت برای پیش‌بینی EQ استفاده کرد. همانند IQ، شخصیت نیز در طول عمر شخص ثابت بوده و تغییری نمی‌کند. IQ ، EQ و شخصیت، هرکدام زمینه‌ای خاص را در وجود انسان تحت پوشش قرار می‌دهند و به تعریف وجود یک فرد و خصوصیات او کمک می‌کنند.

 

EQ می‌توان عملکرد افراد را پیش‌بینی کند

افزایش EQ تا چه حد بر موفقیت‌های شخصی شما تأثیر دارد؟ برای پاسخ به این سؤال باید گفت: خیلی زیاد!

EQ روشی بسیار مفید و قدرتمند است تا بتوانید تمام انرژی و حواس خود را در یک مسیر متمرکز کرده و به نتیجه ه­ای فوق‌العاده دست‌یابید. در یک بررسی EQ همراه با 33 مهارت مهم دیگر در محیط کاری بررسی شد. نتایج نشان داد که EQ بهترین و قوی‌ترین پیش‌بینی کننده‌ی عملکرد افراد است که در 58% از مواقع در تمام انواع شغل‌های موجود موفق بوده است.

EQ شما پایه و اساس مهارت‌های اصلی شماست. تقریباً بر تمام کارهایی که در طول روز انجام می‌دهید و حرف‌هایی که می‌زنید تأثیر می‌گذارد.

در بررسی‌های انجام‌گرفته در محیط‌های کاری، مشخص شد که 90% کسانی که عملکرد بسیار خوبی دارند از EQ بالایی نیز برخوردار هستند. و تنها 20 درصد از کسانی که عملکرد ضعیفی هستند دارای EQ بالا می‌باشند. شما بدون داشتن EQ بالا نیز می‌توانید عملکرد بسیار خوبی داشته باشید. اما احتمال وقوع آن بسیارکم است.

طبیعتاً افرادی که از EQ بالایی برخوردار هستند درآمد بیشتری نیز به‌دست می‌آورند. درآمد سالانه آن‌ها از کسانی که EQ پایینی دارند بیشتر است. این یافته‌ها در مورد تمام افرادی شاغل در صنایع، در تمام سطوح، و در هر منطقه‌ای از جهان که هستند صادق است. ما هنوز نتوانسته‌ایم شغلی پیداکنیم که در آن عملکرد کاری و درآمد رابطه مستقیمی باEQ نداشته باشند.

پیشنهاد می‌کنیم در تست های روانشناسی ما شرکت کنید

افزایش EQ

ارتباط بین هوش عاطفی و منطقی در مغز رخ می‌دهد. مسیر EQ از مغز، و از طناب نخایی آغاز می‌گردد. حواس اولیه شما به این نقطه واردشده و به سمت جلوی مغز حرکت می‌کند. تمام این‌ها قبل از تفکر منطقی شما در مورد تجربیاتتان رخ می‌دهد. اما این حواس ابتدا باید از جایی که احساسات جمع‌آوری و تولید می‌شوند، انتقال پیدا کند. بنابراین ما قبل از اینکه ذهن منطقی قادر به تعامل باشد. نیز نوعی واکنش منطقی از خود نشان می‌دهیم. برای افزایش EQ و داشتن EQ خوب ضروریست که رابطه مؤثری بین مراکز منطقی و عاطفی مغز برقرار شود.

همان‌طور که شما مغز خود را با استفاده از تمرین‌های مداوم رفتارهای EQ جدید آموزش می‌دهید، مغز شما مسیرهایی برای تبدیل این رفتارها به عادات روزانه ایجادمی‌کند. پس از مدتی، شما به محیط اطراف خود با استفاده از EQ خود واکنش نشان می‌دهید. بدون اینکه نیاز داشته باشید در مورد آن فکرکنید. همان‌طور که مغز شما برای پذیرش رفتارهای جدید تقویت می‌شود، ارتباط‌هایی که رفتارهای قدیمی و مخرب را پشتیبانی می‌کردند با یادگیری محدود کردن استفاده از آن‌ها از بین خواهند رفت.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در این مورد به صفحه آموزش درون سازمانی مدیرنو مراجعه فرمایید. 

با ما در ارتباط باشید.

منابع:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *