دز این مقاله از مدیران نواندیش؛ به ۶ راهکار برای انگیزه بخشی به پرسنل میپردازیم. هیچ دو شرکتی هرچند با تعداد پرسنل، ابعاد فیزیکی و حیطه کاری مشترک، شکل و ساختار یکسانی ندارند. به همین دلیل هم برخی از کسب و کارها از همکارانی شاد، با انگیزه و راضی تشکیلشده و برخی دیگر هرچقدر تلاش میکنند (شاید بهظاهر علاقهمند باشند اما در عمل هیچ تلاشی نمیکنند) به دستاوردی در حوزه انگیزش پرسنل نمیرسند.
متأسفانه در همه حوزههای مربوط به کسب و کار حرکتهای سینوسی باعث عدم دستیابی به حداکثر پتانسیل کاری میشوند و این مقوله در حوزه انگیزه بخشی به همکاران از اهمیت بیشتری برخوردار است.
بهعنوانمثال، مدیران زمانی که شرایط کسب و کار مطلوب نیست و مهرههای کلیدی در حال ترک سازمان هستند. تمام تلاش خود را برای حفظ و انگیزه بخشی به آنها میکنند. اما دقیقا همین مدیران، زمانی که شرایط کسب و کار به ثبات برسد و جای خالی پرسنلشان بهراحتی پر شود، تلاشهای خود را به حداقل میرسانند و یا کاری میکنند که پرسنل بهراحتی از مجموعه جدا شوند.
درهر شرایطی باید ایجاد انگیزه به وظیفه همیشگی کسب و کار شما بدل شود. تا در روزهای سخت بازار بتوانید روی پرسنل خود حساب بازکنید.
راهکار برای انگیزه بخشی به پرسنل
یکی از مشکلات اصلی حوزه کسب و کار در سالهای اخیر، کاهش وفاداری نیروی کار به دلیل حجم بالای اخراجها، کاهش حجم کار و تغییر ساختارها بوده است. در گام یک باید وضعیت کسب و کارتان را در این مورد بررسی نمایید تا بتوانید راهکارهای بهینهای جهت ارتقا سطح انگیزه همکاران و در نتیجه ثبات و ارتقا سودآوری مجموعه خود داشته باشید.
۱- ایجاد محیط کاری مثبت
یکی از اصلیترین و مهمترین عوامل در میزان انگیزه همکاران شما، فرهنگ شرکت شماست.
به خاطر داشته باشید شرکت شما محل مناسبی برای فعالیت هر شخصی با هر نوع ویژگی شخصیتی و رفتاری نیست، به همین دلیل انتخاب همکاران جدید بر اساس پارامترهای فرهنگی کسب و کار شما کمک شایانی در وفاداری آنان خواهد داشت.
اینکه چه نوع ارتباطی در کسب و کارتان جاری است از اهمیت ویژهای برخوردار میباشد. به این معنی که، همکاران باید باعث ترقی یکدیگر شوند نه اینکه باعث رکود و سقوط یکدیگر!
از طرفی همکاران باید احساس ارزشمندی در حوزه کاری خود داشته باشند که این ارزشمندی میتواند با اعتماد به آنها از جانب شما شروع شود. اما داشتن یک محیط همکاری خوب چیزی بیشتر از نشان دادن اعتماد، طراحی و تنظیم یک محیط کاری دوستانه است، بلکه باید به هر فرد بهعنوان فردی ارزشمند در کسب و کار شما بهاداده و تفاوتهای شخصیتیشان را نیز به رسمیت بشناسید.
به خاطر داشته باشید اگر همکارانتان نتوانند در بیرون از محیط کار بهکارهایی که به آن علاقهمندند برسند و یا حتی نتوانند زمانشان را با خانوادهشان بگذرانند، در محیط کاری شما نیز خوشحال نخواهند بود.
بر همین اساس ایجاد توازن و هماهنگی بین محیط کاری و محیط خانوادگی از وظایف اصلی مدیران بوده و همین امر نشاندهنده لزوم مراقبت همکاران خارج از محیط کار را نیز گوشزد میکند.
۲- انگیزه بخشی به پرسنل با ایجاد مسیرهای ارتباطی باز
بهترین استراتژیها و تغییرات در کسب و کار زمانی به خوبی اجرا میشوند که همکارانتان با شما همراه و همگام باشند. این همگامسازی از طریق وجود ارتباطات باز در سازمان نشأت میگیرد.
ارتباط یک گفتگوی ۲ طرفه بوده و شما بهعنوان مدیر باید نقش خود را به خوبی ایفا کنید. این انتظار که بتوانید عقب بنشینید و تنها با تماشا کردن ارتباطات خوبی در سازمان ایجاد کنید، کاملاً اشتباه است. بهعنوان مدیر باید نسبت به رضایتمندی، تلنگر زدن به همکاران و کمک کردن در درس گرفتن همکاران از موفقیتها و شکستها حساس بوده و اقدامات لازم را انجام دهید.
در مقاله “ ارتباطات چه نقشی در زندگی ما دارند؟ ” از مدیران نواندیش، به بررسی ۵ عامل مهم در روابط با دیگران می پردازیم تا شما راحت تر بتوانید روابطتان با دیگران را مدیریت کنید.
۳- انگیزه بخشی به پرسنل با ایجاد فرصت پیشرفت
انجام کارهای روتین میتواند هر شخص باانگیزه را بیحوصله و خسته نموده و نتیجه این فرآیند چیزی جز خروج پرسنل نخواهد بود. یکی از ابزارهای آماده سازی شرایط پیشرفت در کسب و کار تبدیل مدیریت میکرو به مدیریت ماکرو میباشد.
بدین معنی که بهجای ریزبینی و دقت در تمامی فرآیندهای جزئی با مشخص کردن اهداف کلان و ارزیابیهای مدون، آزادی عمل بیشتری به پرسنل خود در جهت دستیابی به خواستههایتان را بدهید.
۴- ایجاد سیستم پرداخت حقوق عادلانه
پول بهتنهایی نمیتواند باعث انگیزه بخشی و حفظ همکاران و پرسنل خسته و بیانگیزهتان در شرکت شود، اما نقش مهمی در خوشحال نگهداشتن آنان دارد.
به خاطر داشته باشید، همکاری که سودای رفتن از کسب و کار شما را به هر دلیلی دارد، نمیتوانید و به صلاح نیست که با پرداخت بیشتر حقوق و مزایا در شرکتتان حفظ کنید. چون درصد افزایش حقوق پیشنهادی بعد از بازهای کم و بیاثر شده. و شما یا مجبور به افزایش مجدد حقوق و مزایا و یا قطع همکاری خواهید شد.
حقوق منصفانه و در حد متعارف میتواند باعث کاهش درصد قابلتوجهی از نارضایتیهای همکارانتان باشد.
در ویدئوی زیر آقای علی معبودی به فواید انگیزه در سازمان اشاره می نمایند. فایل کامل این ویدئو را می توانید از اینجا دریافت نمائید.
۵- ایجاد سیستم پاداش
وجود سیستم پاداش در سازمان ضروری است. دانستن این که چه چیزهایی آنها را بهصورت فردی یا گروهی تشویق میکند، یکی از الزامات مدیریتی شماست. مدیر خوب کاری میکند که همکارش احساس ارزشمند بودن نماید.
۶- ایجاد و ترویج کار گروهی
شرکتها از چند گروه مجزا اما با اهداف مشترک تشکیلشده اند. وظیفه شما بهعنوان مدیر این است که کار گروهی را در سازمان تقویت کنید. یکی از اهرمهای تقویت کار گروهی تبیین پاداشهای گروهی در سازمان میباشد. تا پرسنل برای اهداف مشترک تلاش بیشتری نمایند.
در انتها باید یادآور شوم در صورت رعایت همه موارد بالا باید خود شما نیز از انگیزه بالایی برخوردار باشید، چون شما منبع قدرت کسبوکارتان هستید و خالی شدن شما به معنی خالی شدن کل مجموعه از انگیزه و روحیه جنگندگی است.
پیشنهاد مطالعه: