در این مقاله از مدیران نواندیش؛ به اینکه مدیریت تغییر در سازمانها به چه معناست میپردازیم. در سازمان ها دو نوع عمده از تغییرات وجود دارد: تغییرات اعمالشده توسط شرایط و تغییرات برنامه ریزی شده برای تشویق به رشد و بهبود سازمان . این تغییرات هم در افراد و هم در سازمان های بزرگ اجرا میشود. سیستمهای مدیریت تغییر برای کمک به برنامه ریزی برای تغییر در سازمانها بهجای واکنش دادن سازمانها در مقابل تغییرات طراحی شدهاند.
به گفته تونی بلر: «ایدهها و اهداف با تغییر زنده هستند و اگر در مقابل چالشها تغییر نکنند، میمیرند».
هدایت سازمانها در فضای پر تلاطم و ناهموار کنونی، درصورتیکه سازمان برای تغییرات برنامه ریزی شده و آماده باشد، سخت نخواهد بود. در این شرایط پیاده سازی فرآیند تغییرات بهصورت مؤثر میتواند به سازمانکمک کند.
مدلها و چهارچوبهای زیادی برای آموزش پیاده سازی شیوههای مدیریت تغییر وجود دارد. که پیدا کردن شیوه مناسب برای سازمان شما میتواند سخت باشد.
مدیریت تغییر چیست
فلسفه ذاتی این نوع مدیریت ساختار یافتهی امروزی، برنامه ریزی در مقابل چالشهای تغییر سازمانی است. این صنعت با هزاران کتاب و چهارچوبهای علمی مدیریتی در حال رشد است. که ضرورت و مشکلات مدیریتی برنامه ریزی برای تغییرات را نشان میدهد.
دلایل زیادی برای رشد صنعت مدیریت تغییر وجود دارد. محصولات، فناوریها و یا ایدههایی که سالها برای طراحی، توسعه، تست و استقرار آنها زمان صرف شده است، شاید در طی چند ماه یا حتی چند هفته در اثر تغییرات به وجود آمده در سازمان یا محیط پیرامون نابود شوند.
همچنین انتظارات مصرف کنندگان برای تحویل کالاها و محصولات بهتر، سریعتر و ارزانتر باعث میشود سازمانها برای پاسخگویی به این انتظارات نیاز پیدا کنند. که فرهنگ سازمانی خود را به یکباره تغییر داده و به سمت و سوی جدیدی هدایت کنند.
مدلها و گواهینامهها از انجمنهای حرفهای مدیریت تغییر برای پشتیبانی از این صنعتِ در حال رشد، ایجاد شدهاند. یکی از استانداردهای معروف که میتواند مدیریت تغییر را پشتیبانی کند استاندارد ایزو ۹۰۰۱ میباشد.
این استاندارد در ورژن ۲۰۱۵ به مدیریت تغییر اشاره داشته و پیاده سازی این استاندارد در سازمانها، علاوه بر مزایای متعدد و بیشمار آن، نیاز اولیهی سازمان به مدیریت تغییر، مدیریت ریسک و مدیریت دانش را برطرف میکند. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، میتوانید مقالات بخش استانداردهای ایزو را مطالعه نمایید.
مدیران نو اندیش با ارائه خدمات “مشاوره برای پیاده سازی و اخذ گواهی ایزو ۹۰۰۱:۲۰۱۵ ” به سازمانها برای دستیابی به اهدافشان کمک میکند.
درک اصطلاحات مدیریت تغییر
مدیریت تغییر در طول سالیان گذشته شامل مدلها، برنامههای توسعهای و فرآیندهای مدیریت تغییر برای کمک به کاهش تأثیر تغییرات در سازمان بوده . حال این سؤال مطرح است که مدل، فرآیند و برنامه مدیریت تغییر چیست؟ و چه تفاوتهایی دارند؟
مدلهای مدیریت تغییر بر اساس تحقیق و تجربه در روشهای مدیریت تغییرات موجود در سازمانها و زندگی شخصی توسعهیافته. بسیاری از مدلهای مدیریت تغییر، یک فرآیند حمایتی ارائه میدهند که میتوانند برای رشد سازمانها و رشد شخصی پیاده سازی شوند.
فرآیندهای مدیریت تغییر شامل یک توالی از روشها و فعالیتها برای حرکت از شروع تا وقوع یک تغییر است.
برنامههای مدیریت تغییر برای پشتیبانی از یک پروژهی ارائه تغییر توسعه یافته و بهطورمعمول در مرحله برنامه ریزی یک فرآیند مدیریت تغییر ایجاد میشوند.
مدلها، روشها و چهارچوبهای مؤثری برای مدیریت تغییر شامل مدل ۷S McKinsey، مدل مدیریت تغییر John Kotter و فرآیند ADKAR و چرخه Deming وجود دارد که در زیر به خلاصهای از آنها میپردازیم.
در مقاله “مشاور مدیریت چه تغییراتی در سازمان ایجاد میکند؟ ” به تغییرات حاصل از راهنمایی مشاور در سازمان پرداختهایم که مطالعه آن را به شما پیشنهاد میکنیم.
مدل ۷s McKinsey
مدل ۷S مک کنزی یک چهارچوب و مدل مدیریتی است که هفت عامل را جهت سازماندهی یک شرکت دریک نگاه کلی و مؤثر بیان میسازد. عواملی که با یکدیگر نحوه عملکرد شرکت را تعیین میکنند. این عوامل همگی با یکدیگر در ارتباط هستند. و در مرکز این مدل و وصل کنند عوامل، “ارزشهای مشترک” میباشند.
مدل ۸ مرحله ای تغییر John Kotter
مدل ۸ مرحلهای تغییر جان کاتر متشکل از ۸ مرحله متداخل در هم میباشد. ۳ مرحله اول شامل ایجاد بستر و محیط لازم برای مدیریت تغییر و مراحل بعد شامل درگیر شدن و فعال شدن سازمان و درنهایت اجرا و حفظ تغییر است.
مدل ADKAR
مدل ADAKAR یک مدل مدیریت تغییر هدفمند برای هدایت فردی و سازمانی است. ADKAR نشاندهنده خروجی پنج عامل است. که فرد برای دستیابی به موفقیت باید انجام دهد شامل: آگاهی، تمایل، دانش، توانایی و تقویت.
چرخه دمینگ PDCA
چرخه PDCA یک روش سریع برای تست یک تغییر با برنامه ریزی، انجام، مشاهده نتایج و اقدام بر اساس نتایج بهدستآمده از آنست. این یک روش علمی مورداستفاده برای یادگیری عمل گراست. شامل ۴ مرحله به رنام ریزی، اجرا، بررسی و اقدام میباشد.
در مقاله آتی ۸ مرحله اساسی برای راه اندازی سیستم مدیریت تغییر موثر را به شما ارائه مینمائیم.
منبع: smartsheet