ورود/ثبت نام

تماس با ما
مرکز تخصصی مشاوره و آموزش کسب‌وکار

استراتژی و مهارت های تصمیم گیری درست رهبران

در این مقاله میخوانید

سطح:

تخصصی

ویدئو:

ندارد

پادکست:

ندارد
استراتژی و مهارت های تصمیم گیری درست رهبران به زبان ساده

در این مقاله از مدیرنو به تمرین مهارت های تصمیم گیری به زبان ساده می‌پردازیم. استراتژی و مهارت های تصمیم گیری درست برای رهبران چیست ؟ کاری نکنیم یا اقدام کنیم؟ چگونه مهارت های تصمیم گیری را تقویت کنیم ؟ در تحقیقاتی که توسط دکتر فیلیپ ون د کالسیید در سال 2017 انجام شد، مشخص شد که سرعت تصمیم‌گیری روی کیفیت انتخاب‌های رهبران تاثیرگذار است.

محققان به این نتیجه رسیدند: « تصمیمات سریع افراطی‌تر از تصمیمات آهسته هستند.»

به‌عبارت‌دیگر، آنها تصور می‌کنند که تصمیم‌گیری‌های سریع یا به‌شدت خودخواهانه یا به‌شدت مشارکتی هستند. همچنین مردم بر این باورند که؛ تصمیم‌گیرندگان سریع نسبت به کسانی که به‌کندی تصمیم‌گیری می‌کنند، تصمیماتشان کمتر اخلاقی بوده و از پذیرش کمتری نیز برخوردارند.

بااین‌وجود، تصمیم‌گیری فرآیند پیچیده‌ای است. بیایید چارچوب‌هایی را مرور کنیم که می‌تواند رهبران را در تنظیم سرعت تصمیم‌گیری خود با پیچیدگی سناریوهای مختلف راهنمایی کند.

دوره آموزشی

اهمیت تصمیم گیری درست

یک رهبر باید آماده باشد تا انواع مختلفی از تصمیمات را اتخاذ کرده و نتایج زیر اغلب با اجرای استراتژی تصمیم گیری درست حاصل می شود.

  • مقابله با مشکلات

زمانی که چالش‌ها به وجود می‌آیند چه به‌صورت فردی چه سازمانی، ایجاد یک نتیجه مثبت اغلب به تصمیم گیری درست و نهایی یک رهبر بستگی دارد. زمانی که رهبران در زمان مناسب و بدون تأخیر تصمیمات درستی می‌گیرند، کسب‌وکارها راحت‌تر کار می‌کنند.

 

  • می‌توانند انگیزه‌بخش باشند

وظیفه اصلی یک رهبر، توانمندسازی استعدادها برای انجام کارها به‌صورت سازنده است. وقتی‌که کارمندان بینند که مدیر آنها از مهارت‌های تصمیم‌گیری بالایی برخوردار است، انرژی خوبی برای در مسیر رشد قرار گرفتن و الگوپذیری از مدیر خواهد داد. همچنین می‌تواند کیفیت تلاش، ارتباطات و همکاری‌های کارمندان را بهبود دهد.

 

  • در زمان صرفه‌جویی می‌کنند

همه ما این روزها به‌شدت مشغول کار و امور روزانه هستیم. در چنین شرایطی که برنامه‌ها پر هستند، مدیریت و راهبری یک تیم به‌مراتب سخت‌تر خواهد بود. تصمیم گیری درست می‌تواند تفویض اختیار را آسان کرده، خطاها و سردرگمی کارمندان را کاهش خواهند داد. تصمیم‌گیری درست چراغ راه خوبی برای سازمان و تیم شماست.

 

  • بهره‌وری را بهبود می‌بخشند

تصمیم گیری درست می‌توانند پروژه‌های کاری را به جلو سوق داده تا بهره‌وری کارکنان نیز افزایش یابد. اکثر متخصصان شاغل از کارهای متوقف‌شده یا بلاتکلیف که حاصل عدم تصمیم‌گیری مناسب مدیران آنهاست ناامید شده‌اند. تصمیم‌گیری ضعیف کار را کند کرده و ناکارآمدی ایجاد می‌کند. بااین‌حال، زمانی که یک رهبر بتواند مزایا و معایب یک کار را بسنجید و سریع‌تر تصمیم بگیرد، به کارمندان اجازه می‌دهد کار را سریع‌تر شروع کنند.

مهارت های تصمیم گیری به زبان ساده چیست ؟

مهارت های تصمیم گیری به زبان ساده ، مهارت‌هایی هستند که برای تصمیم‌گیری آگاهانه و منطقی به آنها نیاز دارید. با تمرین مهارت های تصمیم گیری خوب در محل کار، فرد می‌تواند تمام حقایق را ارزیابی کرده، وضعیت فعلی و وضعیت آینده شرکت را درک کرده و بهترین روش را انتخاب کند.

 

استراتژی های تصمیم گیری درست در محل کار

  • جلسه طوفان فکری برای تصمیم‌گیری در مورد ویژگی محصول جدید
  • انتخاب فردی مناسب برای ارائه پیشنهاد شغلی خاص
  • جمع‌آوری بازخورد از اعضای تیم برای ایده پردازی در مورد جریان کاری جدید
  • تحقیق در مورد روندهای بازار برای درک چگونگی تأثیر آنها بر استراتژی شرکت
  • شبکه‌سازی با یک شخص خارجی برای یادگیری نحوه برخورد آنها با مشکلات محل کار در شرکتشان
  • همکاری با یکی از اعضای تیم که نظر مخالفی با شما دارد (برای یافتن راه‌حلی مشترک)
  • شناسایی یک مشکل و جستجو برای رفع آن

استراتژی و مهارت های تصمیم گیری درست رهبران به زبان ساده

انواع مهارت های تصمیم گیری چیست ؟

تصمیم‌گیری تنها نتیجه نهایی نیست. انواع مختلفی از مهارت‌ها شامل تجزیه‌وتحلیل، خلاقیت، همکاری و مهارت‌های رهبری در تصمیم‌گیری نقش دارند.

 

مهارت‌های تحلیلی

مهارت‌های تحلیلی به شما کمک می‌کند قبل از اجرای استراتژی تصمیم گیری نهایی، اطلاعات را جمع‌آوری و ارزیابی کنید. یک فرد تحلیلگر جزئیات مشکل و واقعیات پنهان و آشکار آن را را بررسی کرده و سعی می‌کند هر الگو یا یافته ممکنی را تفسیر کند. این نوع مهارت‌ها به شما کمک می‌کند تا با استفاده از تفکر منطقی تصمیمات مبتنی بر واقعیت بگیرید.

 

مهارت‌های خلاقیت

تصمیم‌گیری فقط واقعیت‌ها و ارقام نیست. همچنین برای ایده پردازی نیاز به تفکر خلاق داشته که ممکن است چندان ساده یا روتین نباشند. تصمیم‌گیرندگان خلاق خارج از آنچه قبلاً انجام‌شده فکر می‌کنند و برای حل مشکلات ایده‌ها و راه حل‌های اصلی را توسعه می‌دهند. علاوه بر این، آنها برای آزمایش چیزهای جدید ذهنی باز و پویا دارند.

 

مهارت‌های همکاری

تصمیمات خوب، ایده‌ها و دیدگاه‌های متعددی را مدنظر قرار می‌دهند. مهارت‌های همکاری به شما کمک می‌کند تا با همکاری با یک یا چند هم‌تیمی راه‌حلی پیدا کنید. مشارکت دادن افراد متعدد در فرآیند تصمیم‌گیری می‌تواند به گردآوری مهارت‌ها و دیدگاه‌های مختلف کمک کند و شمارا در معرض سایر روش‌های تفکر حل مسئله قرار دهد.

 

مهارت‌های رهبری

درحالی‌که همکاری اغلب برای اجرای استراتژی تصمیم گیری بسیار مهم است، کسی باید رهبری را بر عهده بگیرد و تصمیم نهایی را بگیرد. مهارت‌های رهبری می‌تواند به شما کمک کند تا همه دیدگاه‌ها را در نظر بگیرید و در مورد راه‌حل منحصربه‌فردی تصمیم بگیرید که ایده‌های اعضای تیم شمارا به بهترین شکل نشان دهد.

برای اینکه در تصمیم‌گیری پیشرو باشید، نیازی نیست که الزاماً مدیر باشید. حتی اگر حرف آخر را نزنید، صحبت کردن و به اشتراک گذاشتن ایده‌هایتان نه تنها به شما کمک می‌کند تا در محل کارتان برجسته شوید، بلکه ثابت می‌کنید که می‌توانید یک رهبر مؤثر باشید.

 

راهنمای استراتژی های تصمیم گیری در سناریوهای مختلف

رهبران مؤثر باید برای همگام شدن با محیط رقابتی کسب‌وکار فعال باشند. بیایید سناریوهای تجاری معمولی و استراتژی های تصمیم گیری احتمالی را بسته به موقعیت بررسی کنیم.

 

سناریوهای روتین

سناریوهای روتین ماهیت تکراری داشته و نیاز به استراتژی کمی دارند.

هدف در حل مشکلات معمول، ایجاد یک مزیت یا دستاورد خاص نیست، بلکه حل مشکل در سریع‌ترین زمان ممکن است. تصمیم‌گیری برای سناریوهای معمول نیز تحت تصمیم‌گیری برنامه‌ریزی‌شده قرار می‌گیرد. رهبران باید رویه‌های عملیاتی استاندارد یا سایر روش‌های تعریف‌شده و مستند را برای مقابله با مشکلات معمول ایجاد کنند.

یک نمونه از یک سناریوی معمول زمانی است که یک رهبر می‌خواهد کارکنان پاره‌وقت را برای انجام کارهای اضافی در دوره‌های شلوغ‌کاری استخدام کند. یک رهبر معمولی چه خواهد کرد؟ داده‌های گذشته را مرور می‌کند تا متوجه شود که در چند سال گذشته چه ماه‌هایی شلوغ بوده، به چند کارمند دیگر نیاز بوده و چه وظایفی به بیشترین پشتیبانی نیاز داشته است.

هنگامی‌که داده‌های گذشته بررسی شد، رهبر می‌تواند برنامه‌ای را تنظیم کند تا تصمیم بگیرد که به‌طور متوسط چند کارمند پاره‌وقت باید استخدام کند.

گاهی اوقات ممکن است بنا بر هر دلیلی تعداد کارکنان پاره‌وقت موردنیاز افزایش یا کاهش پیدا کند، اما ساختار اصلی به‌راحتی قابل تنظیم مجدد است. بنابراین با نظارت اندک می‌توان این روند را تکرار کرد.

بااین‌حال، رهبران باید در نظر داشته باشند که گاهی اوقات مشکلات بیشتری ممکن است از این سناریوهای معمول ناشی شود. با ساده‌سازی بیش‌ازحد مشکل و دادن پاسخ از پیش تعریف‌شده، رهبران ممکن است راه‌های جدیدی را که از طریق آن می‌توان مشکل را حل کرد نادیده بگیرند.

 

سناریوهای با درگیری بالا

سناریوهای با درگیری بالا آنهایی هستند که در صورت اشتباه می‌توانند ضرر بزرگی را به همراه داشته باشند. چنین سناریوهایی شامل ریسک‌پذیری و ماهیت پیچیده‌ای هستند. تصمیمات اتخاذشده در سناریوهای با درگیری بالا شامل برخی ریسک‌های مالی (مثلاً قیمت‌گذاری یک محصول یا خدمت جدید)، ریسک اجتماعی (ممکن است تصمیم برای تیم قابل‌قبول نباشد)، یا ریسک روانی (تصمیم اشتباه ممکن است باعث نگرانی و اضطراب شود) می‌باشند.

یک سناریوی متداول با درگیری بالا مربوط به دورکاری کارکنان در حین و تا بعد از فراگیری کرونا بود. رهبران به زمان نیاز داشتند تا بهره‌وری و کارایی تیم خود را هنگام کار از خانه در مقایسه با زمانی که از دفتر کار می‌کنند ارزیابی کرده و سپس تصمیم بگیرند که کدام گزینه بهترین است.

در حین اتخاذ این تصمیمات، انجام تحقیقات کامل و بررسی دقیق گزینه‌ها ارزش اختصاص زمان و انرژی لازم را دارد. رهبران باید اطلاعات گسترده‌ای را از منابع متعدد (مدیران و رهبران تیم) جمع‌آوری کرده، جایگزین‌های فن‌آوری موجود را برای افزایش بهره‌وری ارزیابی کرده و تلاش قابل‌توجهی را برای اتخاذ بهترین تصمیم برای نیروی کار سرمایه‌گذاری کنند.

 

سناریوهای سیاست‌گذاری

سناریوهای سیاست‌گذاری، رهبر را ملزم به تصمیم‌گیری در موارد زیر می‌کند:

  • بایدها و نبایدهای رفتاری
  • خط مشی‌های حضور (تعطیلات و مرخصی)
  • فرصت‌های برابر و سیاست‌های عدم تبعیض
  • امنیت محل کار
  • سیاست‌های الکل و مواد مخدر
  • سیاست‌های ضد آزار و اذیت
  • سیاست‌های حفظ حریم خصوصی
  • و غیره

زمانی که یک رهبر در مورد خط‌مشی‌های سازمان تصمیم‌گیری می‌کند، باید در نظر داشته باشد که همه تصمیم‌های مربوط به سیاست‌ها توسط تیم پذیرفته نمی‌شوند. به‌عنوان‌مثال، فرم لباس، سبک خاصی از رفتار کاری را دیکته می‌کند. اگر نیروی کار از پیشینه‌های مختلف باشد، فرم لباس واحد می‌تواند منجر به اختلاف‌نظر شود. با جمع‌آوری بازخورد از کارمندان، رهبران می‌توانند فرم لباس را به‌گونه‌ای تغییر دهند که برای همه قابل‌قبول باشد.

رهبران باید برای درک چیستی و چرایی سیاست‌هایی که می‌خواهند اجرا کنند، وقت بگذارند تا نتیجه تصمیمات آنها برای همه کارکنان قابل‌قبول بوده و احتمال بروز کینه‌ها یا اختلافات شخصی را کاهش دهد.

برخی از چالش‌هایی که می‌توانند تصمیم‌های مرتبط با خط‌مشی را بی‌اثر کند، زمانی است که رهبران از روش‌های قدیمی برای به‌روزرسانی کارکنان در مورد خط‌مشی‌های جدید استفاده کنند. راه‌حل این است که؛ همه خط‌مشی‌ها را در یک مکان متمرکز در دسترس قرار داده و اطمینان حاصل کنید که کارمندان موارد مرتبط با بخش و شغل خود را خوانده و درک کرده‌اند.

برای اینکه ناخواسته روند تصمیم‌گیری کند نشود، رهبران باید از قبل تصمیم بگیرند که چگونه می‌توانند اطمینان حاصل کنند که همه خط‌مشی‌ها به‌راحتی در دسترس تیم‌ها بوده و همچنین راهی را برای اطمینان از اجرای آنها فراهم کنند.

 

سناریوهای پیچیده

سناریوهای پیچیده به رهبرانی نیاز دارند که برای رسیدن به یک تصمیم زمان بگذارند، زیرا ممکن است چندین انتخاب معقول با روابط علت و معلولی نامشخص وجود داشته باشد که نیاز به بررسی گسترده‌ای دارند. فرآیند تصمیم‌گیری برای یک سناریو پیچیده باید شامل زمان کافی و مکانیسم‌های پشتیبانی داخلی باشد تا تصمیم‌گیری را تسهیل کند.

نمونه‌های رایج سناریوهای پیچیده شامل کاهش بودجه، توقف پروژه‌ها، توقف دستمزدها، اخراج کارکنان به دلیل بحران‌های اقتصادی یا بار کاری اضافی است. مهم است که رهبران درک کنند که پس از یک فرآیند تصمیم‌گیری دشوار، تقریباً همیشه یک نفر ناراحت می‌شود یا دیدگاه متفاوتی دارد.

 

استراتژی تصمیم گیری درست

 

چگونه مهارت های تصمیم گیری را تقویت کنیم ؟

با تمرین مهارت های تصمیم گیری و با تکرار بیشتر آن، بهبود می‌یابد، اما برای تمرین این مهارت‌ها نیازی به حضور در محیط کاری پرمخاطره ندارید. حتی می‌توانید تصمیم‌گیری خود را با تمرین‌هایی مانند آنچه برای شام درست می‌کنید بهبود ببخشید.

راه‌های مختلفی وجود دارد که رهبران می‌توانند با تمرین مهارت های تصمیم گیری خود را توسعه داده و آن‌ها را عملی کنند. یک مربی رهبری باهوش این موارد را در نظر گرفته و به توسعه آنها کمک می‌کند، بنابراین:

1- آهسته شروع کنید

تصمیم‌گیری سریع مهارتی ارزشمند است، اما اگر سریع حرکت کنید، در ابتدا بهترین تصمیم را نخواهید گرفت.

بنابراین به‌آرامی و با بزرگنمایی و مشاهده تمام عوامل، فرآیند تصمیم‌گیری خود را شروع کنید. لازم نیست فقط تصمیمات بزرگ را در نظر بگیرید. چیزهایی مانند چه لباسی بپوشیم یا این آخر هفته چه‌کاری انجام دهیم نیز اهمیت دارد. باید به این سؤال‌ها پاسخ دهید:

  • چه حقایقی را در نظر می‌گیرید؟
  • چند راه‌حل به ذهن شما می‌رسد؟
  • چگونه به نتیجه‌گیری خود می‌رسید؟

وقتی فرآیند تصمیم‌گیری را به‌آرامی طی می‌کنید، به پایبندی به مراحل تصمیم‌گیری مؤثر عادت خواهید کرد. گذشت زمان و تکرار چنین تمرین‌هایی، می‌تواند به شما کمک کند تا به تصمیم‌گیری کارآمد و سریع تبدیل شوید.

 

2- ابتدا با استرس‌زاترین تصمیمات مقابله کنید

به تعویق انداختن کارها یکی از بزرگ‌ترین تهدیدها برای تصمیم‌گیری خوب است. بسیاری از افراد از تصمیم‌گیری‌هایی که باعث استرس یا اضطراب می‌شود اجتناب می‌کنند. رسیدگی به موارد مشکل‌ساز در همان ابتدا، می‌تواند از استرس بیشتر جلوگیری کرده و به کسب‌وکارتان اجازه دهد راحت‌تر پیش برود.

 

3- آگاه باشید: (حقایق را در نظر بگیرید)

رهبران هر چه تحقیقات بیشتری انجام داده و اطلاعات دقیق‌تری جمع‌آوری کنند، برای تصمیم‌گیری آگاهانه مجهزتر هستند.

مهم است که بدانید چه عواملی در تصمیم‌گیری دخیل بوده و هر اطلاعات ضروری دیگری که برای درک کامل تصویر موردنیاز است، جمع‌آوری کنید. تصمیم‌گیری بر اساس مفروضات، ساده‌ترین و آسان‌ترین راه است، اما بهترین راه برای تصمیم‌گیری مؤثر و منطقی کاوش عمیق‌تر و جستجوی حقایق است

. تمرین کنید که یک قدم به عقب برگردید و اطلاعاتی را که برای تصمیم‌گیری در اختیاردارید ارزیابی کنید. آیا همه حقایق را می‌دانید؟ آیا به دلیل یک فرضیه به نتیجه‌گیری تمایل دارید؟ تمرکز بر حقایق راهی عالی برای یادگیری و شناسایی تعصبات شماست.

 

4- از تصمیم‌گیری بر اساس احساسات اجتناب کنید

تصمیم‌گیری بر اساس احساسات می‌تواند منجر به انحراف و انتخاب‌های ضعیف شود. اگر رهبران از نظر عاطفی به موضوع یا تصمیمی که باید گرفته شود دلبستگی دارند، اغلب بهتر است تا زمانی که نتوانند در مورد آن موضوع عینی باشند، آن را اتخاذ نکنند. حقایق اصلی مربوط به تصمیم را به‌جای احساسات در مورد آن در نظر بگیرید و از درخواست زمان اضافی برای شفافیت احساسی، نترسید.

 

5- کمک بخواهید

برخی از تصمیم‌ها را می‌توان به‌تنهایی گرفت، اما وقتی از کسی می‌خواهید که آن را ارزیابی کند، می‌تواند برایتان دیدگاه‌ها و روش‌هایی از تفکر را که ممکن است قبلاً در نظر نگرفته‌اید نمایان کند. علاوه بر این، به شما کمک می‌کند تا در معرض روش‌های مختلف و جدید حل مسئله قرار بگیرید.

 

برای تصمیم گیری بهتر میتوانید از مشاور کسب و کار کمک بگیرید.

 

6- بازنگری و تحلیل تصمیمات گذشته

بهترین راه برای بهتر شدن در تصمیم‌گیری، تأمل در تصمیماتی است که قبلاً گرفته‌اید.

بازنگری می‌تواند به شما کمک کند الگوهای اشتباه را در تصمیم‌گیری خود شناسایی کرده و به مرور زمان به تصمیم‌گیرنده بهتری تبدیل شوید.

 

کلام آخر

درحالی‌که هیچ تضمینی وجود ندارد که تصمیم اتخاذشده نتایج مورد انتظار را به همراه داشته باشد، اما شما می‌توانید اقداماتی را با حمایت استراتژی های تصمیم گیری تان انجام دهید تا شرایط بهتری را برای نتیجه مورد انتظار ایجاد کنید. از طرفی، با تمرین مهارت تصمیم گیری می توانید در این مهارت نیز به تبحر لازم برسید.

 

منابع

 

برچسب ها: تمرین مهارت تصمیم گیری به زبان ساده چیست , “استراتژی تصمیم گیری” , “تصمیم گیری درست”, چگونه مهارت های تصمیم گیری را تقویت کنیم ؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

طرح مشاوره کسب و کار 90
چرا طرح 90 برای کسب و کار شما نیاز است ؟