در این مقاله از مدیرنو؛ به تکنیک های بازاریابی شبکه های اجتماعی میپردازیم. به ۸ راهحل برای چالش های بازاریابی در شبکه های اجتماعی اشاره خواهیم کرد. امروزه، شبکههای اجتماعی به جولانگاه برندها و شرکتهای مختلف تبدیلشده. فیسبوک، اینستاگرام یا توئیتر با هزاران لایک، نظر و خبر به میعادگاهی برای مخاطبان بدل گشتهاند. یک سوم از جمعیت ۷ میلیارد و ۱۲۵ میلیون نفری زمین ما، یعنی آماری در حدود ۲ میلیارد و ۳۰۷ میلیون نفر، در شبکههای مجازی حضوری فعال دارند. آنها کاربران پر مشغلهی شبکههای اجتماعی خوانده میشوند.
متأسفانه تاکنون دانشآموختگان علم بازاریابی شبکه اجتماعی تنها بخت دسترسی به ۰.۰۰۰۰۰۱ این جمعیت را داشته اند. آماری که میتواند برای صاحبان کسب و کاری که امیدشان به بازاریابی و جذب مشتری از طریق سرمایهگذاری در شبکه اجتماعی است، دلسرد کننده و نگرانکننده باشد.
تکنیک های بازاریابی شبکه های اجتماعی
در اهمیت نقش شبکههای اجتماعی در بازاریابی شرکتها، همین بس که برندی مثل گربهی اخمو (Grumpy Cat) نیز توانسته، از سال ۲۰۱۲ میلادی تاکنون، ۱۰۰ میلیون دلار از حضور در فضای مجازی به جیب بزند.
با این تفاسیر، باید برای این پرسش که اشکال کارمان در شبکههای اجتماعی چیست؟ کجای راه را غلط میرویم، به فکر چارهای باشیم.
با آزمون و خطا و پند گرفتن از تجربهها، در پاسخ به این سؤال، فهرستی را آماده کردهایم که ۸ راهکار مؤثر برای مواجهه با شناختهشدهترین چالش های بازاریابی را در برمیگیرد.
8 راه حل و تکنیک برای چالش های بازاریابی در شبکه های اجتماعی
۱- مخاطب شبکه های اجتماعی خود را به درستی بشناسیم.
در سالهای گذشته شاهد بودهایم که شبکههای اجتماعی در مسیر رشدشان، پیچوخم زیادی را از سر گذراندهاند و تحت تأثیر عوامل متنوعی قرارگرفتهاند. این دگرگونی مدام، مدیران و تصمیمگیران بنگاههای اقتصادی را ترغیب کرده تا از نزدیک با مخاطبان خود آشنا شوند. از روحیات و سلایق شخصی بازار هدفشان غافل نباشند.
شناخت صحیح مخاطبان باعث میشود تا به برند سازمان، صورتی انسانی بخشیده و ارزشهای برند را برای مشتریان ملموس نمود.
راهکار:
مجراهای ارتباطی با مخاطبان را از طریق برنامههای نظارتی رایگان یا ارزانقیمتی مانند Mention،Respond یا Tweetdeck مدیریت کنید. با مخاطبان ارتباط مستمر داشته باشید. هیچ نظر و پیشنهادی را بدون جواب رها نکنید.
تمام کانالهای در دسترس بر روی فضای مجازی را زیر نظر داشته باشید. به نظرها و کامنتها با سبک و الگویی یکسان و هدفمند، پاسخ دهید. برای این منظور میتوانید از ترفندهایی مانند طرح یک پرسش، اظهارنظر در وبلاگهای دیگران، فراهم آوردن زاویههای دید جدید و متفاوت و ارائهی راهحل برای مشکلات متداول کمک بگیرید.
از تأثیر فورومها و انجمنها در فضای مجازی به نفع خودتان استفاده کنید. برای بازاریابی بهتر در شبکه اجتماعی عام پسند مانند فیسبوک و لینکدین یا خاص پسندهایی مثل Inbound یا Grownhackers جامعهی مجازی مخصوص به خود را تشکیل و پروبال دهید.
2- نقشه مسیر پیشرو را ترسیم کنید.
شاید در ذهنتان ایدهای از اینکه قرار هست چهکار کنید و به کدام هدف دست پیدا کنید، داشته باشید. اما تا زمانی که استراتژی مدون و نقشهی مشخصی نداشته باشید، بهسلامت به مقصد نمیرسید.
باید به این نقشه بهعنوان راهنمایی نگاه کنید که مقصد و مقصود را برای شما نشانهگذاری کرده. با کمک آن میتوانید راههای رفته را وارسی و راه صحیح برای رسیدن به هدف را در چشم به هم زدنی پیدا کنید.
راهکار:
برای ترسیم استراتژیها، بیشازحد وقت صرف نکنید و هفتهها وقت نگذارید. همینکه محورهای کلیدی را بر روی کاغذ داشته باشید، میتوانید شروع کنید:
- در شبکههای اجتماعی دنبال چه میگردیم؟ اگر فقط برای خالی نبودن عریضه مهمان فضای مجازی شدهایم، بهتر است اسباب و اثاثمان را جمع کنیم و بیهوده وقت و سرمایهی خود را برای کارهای بیفایده هدر ندهیم. بنابراین، پیش از هر چیزی باید پاسخی روشن برای این پرسش داشته باشید که کسب و کار شما به لطف حضور در شبکههای اجتماعی چه دستاوردی کسب خواهد کرد؟
- کیمیای موفقیت را چطور میتوانید، پیدا کنید؟ در گام بعدی باید دنبال جوابی برای سؤال چطور باشید؟ برای پیدا کردن چطورِ کار، میتوانید به سراغ کانالهای اجتماعی، بودجههای تبلیغاتی پرداخت شده، تصویرسازی و انتشار ویدئو یا به اشتراکگذاری مطالب خود با افرادی باشید که در فضای مجازی کم طرفدار ندارند.
- برای اندازهگیری موفقیت از چه ابزاری استفاده کنیم؟ برای این منظور باید کانونهای کلیدی را هدف بگیرید و کارهای روزانه، هفتگی، ماهانه و سالانه را برای رسیدن به هدف کلیدی مشخص کنید. بدین ترتیب همانطور که به سمت مقصد اصلی درحرکت هستید، به فعالیتهای هر روزهی خود واقف خواهید بود.
3- همیشه در شبکه های اجتماعی در دسترس باشید.
فرقی نمیکند که اوضاع مثل ۴ یا ۵ سال گذشته بر وفق مراد باشد و شبکههای اجتماعی برند سازمان شما پربازدید باشند یا اینکه مثل سالهای اخیر رقابت سختی برای جذب مخاطب بیشتر در میان شرکتهای مختلف در جریان باشد، بههرحال مدیران شبکههای اجتماعی باید تاکتیکهای دستبهنقدی برای جلب مخاطب بیشتر در آستین داشته باشند.
راهکار:
گاهی اوقات صاحبان کسب و کار میتوانند به سراغ حلال قدیمی مشکلات بروند و از پول برای رفع مشکل کمبود مخاطب بهره بگیرند. باید به این موضوع توجه داشت که حتی اگر بودجهی کمی برای تبلیغات در اختیاردارید از هزینه کردن برای معرفی محتوایی که ارزش دیدن را دارد، ضرر نخواهید کرد. این نکته را نیز فراموش نکنید که تعداد بازدید پستهای شما در فضای مجازی شاخصی برای موفقیتهای شرکت شما در آینده هستند.
رفتار مخاطبان خود را در فضای مجازی دنبال کنید تا بیشتر در مورد علائق و سلایق آنها بدانید و برای آنها حکم رفیق گرمابه و گلستان را پیدا کنید. هرچقدر با روحیات مخاطبانتان بهتر آشنا باشید، در انتقال پیام موردنظرتان و نشانه گرفتن هدف اصلی در تبلیغاتی که برای آنها هزینه میکنید، موفقتر خواهید بود.
4-همیشه مراقب کیفیت محتوای تولیدشده باشید.
تردیدی نیست که مدیریت شبکه اجتماعی میتواند به مشغلهی بسیار وقتگیری تبدیل شود و حکم یک کار تماموقت را پیدا کند. همین حجم کاری زیاد است که خلاق بودن و مبتکر ماندن را به یکی از پیچیدهترین چالش های بازاریابی شبکه های اجتماعی تبدیل میکند.
برخی مواقع به نظر میرسد که فهرست کارهای مدیران شبکههای اجتماعی را پایانی نیست: خلق، برنامه ریزی، نظارت، پاسخگویی، روزآمدی و بازنشر محتوا در صفحات مختلف فضای مجازی. همین فهرست بلند بالاست که مدیریت زمان را برای تصمیمگیران شبکه اجتماعی از نان شب واجبتر میکند و کسب آن را به مهارتی ضروری برای فعالان این حوزه تبدیل میکند.
راهکار:
اگر با اصول پایهای تولید محتوا و توجه بهویژگیهای نسلی آشنا هستید و از سرکشی به پستهای فیسبوک مخاطبان و جستوجوی محتوا در سایتهایی مثل Buzzsum یا Quora، نتیجهی لازم را نگرفتهاید، میتوانید از راههای دیگری که وقت کمتری میگیرند، استفاده کنید.
با مخاطبان غریبه نباشید
بعضی از مشهورترین محتواها و پستهای شبکههای اجتماعی، آنهایی هستند که از منظری متفاوت به سازمان و ماجراهایی که پیرامون یک برند اتفاق میافتد، نگاه میکنند. عموماً مردم دوست دارند تا با چهرهی انسانی که مسئولیت شبکهی اجتماعی یک برند را بر عهده دارد، بیشتر آشنا شوند. بدون سانسور داستان هر برندی را بشنوند.
تا میتوانید از نمودارهای ابتکاری و خلاقانه استفاده کنید:
نمودارهای جذاب به شما این امکان را میدهند تا از آماری که در اختیاردارید نهایت استفاده را ببرید. برای مثال میتوانید از ابزارهایی که سایتهایی مانند Pablo یا Canva در اختیارتان قرار میدهند برای رنگ و لعابدار کردن آمارهای خشک و بیروح استفاده کنید.
5- کیفیت را فدای کمیت نکنید.
بعضی برندها فکر میکنند که هر که پستش بیشتر باشد، مخاطبش نیز بیشتر خواهد شد. شاید بعضی مواقع این روش کارساز باشد، اما در بسیاری مواقع مشاهدهشده که این عمل بیشتر باعث رنجش مخاطب میشود.
البته این موضوع تا حد زیادی به کیفیت کار هر برند و اخباری که روزانه در هر سازمانی تولید میشود، باز میگردد. برای مثال سایت The Next Web به دلیل حجم بالای محتوایی که هرروز تولید میکند این امکان را دارد تا روزانه ۳۰ تا ۴۰ پست جدید بر روی فیسبوک بارگذاری کند. اما همین موضوع برای برندهایی که اخبار چندانی در اختیار ندارند و میتواند به تکراری و یکنواخت شدن محتوای منتشرشده منجر شود.
راهکار:
بهترین کار برای قربانی نکردن کیفیت بهپای کمیت، نظارت دقیق بر هر محتوایی است که در فضای مجازی منتشر میشود. حالا هیچ فرقی هم نمیکند که این محتوا قرار است به یک توئیت تبدیل شود یا پستی باشد که بر روی فیسبوک منتشر میشود. یا اینکه قرار است در قالب یک ایمیل برای مخاطب ارسال شود. تجربه ثابت کرده که مخاطبان، کیفیت را به کمیت ترجیح میدهند. آنها بیشتر دوست دارند در معرض محتوای جذاب باشند تا اینکه مدام محتوای بیبو و بیخاصیت مشاهده کنند.
6- تا میتوانید پیام خود را به مخاطبان بیشتری منتقل کنید.
باور نادرستی وجود دارد مبنی بر اینکه محتوای خوب، معجزه میکند. و خودبهخود مخاطب و خوانندگان را نیز پشت در مجرای ارتباطی برند شما در فضای مجازی بهصف میکند. همانطور که مدیران سرد و گرم چشیده مطلع هستند، تنها تولید محتوای فرد اعلاء، مخاطبان جدید را به شبکههای اجتماعی سازمان سرازیر نخواهد کرد. برای رسیدن به این هدف و بازاریابی بهتر باید از راهکارهای مختلفی مثل ارتباط با افراد پرمخاطب بر روی شبکه های اجتماعی استفاده کرد.
البته محتوای خوب و مورد تحسین مخاطب، این اطمینان خاطر را به تولیدکننده میدهد که از کیفیت پیامش خیالش راحت باشد. و با خاطری آسوده به دنبال مخاطبان بیشتر بگردد.
راهکار:
در این مورد نیز، درست مثل تکنیکهای سرمایهگذاری، قطرهقطره است که جمع میگردد و به دریایی از مخاطبان تبدیل میشود. یک دست از خودش صدایی ندارد.
بهعنوان نمونه اگر هر مخاطبی ۱۰۰ دنبال کننده داشته باشد. این ۱۰۰ نفر نیز هرکدام توسط ۱۰۰ مخاطب دیگر پستهایشان پیگیری شوند. درصورتیکه ۵ درصد از این آمار، پستها و محتوای شمارا با دیگران به اشتراکگذارند، این بخت را خواهید داشت تا پیامتان را به گوش تعداد زیادی از کاربران شبکههای اجتماعی برسانید.
هیچوقت از اضافه کردن تعداد مخاطبان خود ناامید نشوید. همیشه از راههای مختلف درصدد افزایش شمار بینندگان محتوای تولیدی باشید. برای شروع میتوانید:
- به دوستان، خانواده و همکاران خود ایمیل بدهید.
- با افراد پرمخاطب، در ارتباط مستقیم باشید. با ارسال پیامهای خلاقانه، نظرشان را بهکار خود جذب کنید.
- در حوزهی فعالیت خود بر روی لینکدین و انجمنهای آنلاین حضوری فعال داشته باشید.
- در فضای مجازی برای محتوای خود انجمن و تشکل ایجاد کنید.
- محتوای تولیدی را در وبسایتهایی مانند Medium نیز منتشر کنید.
- در سایتهایی مانند Quora سؤال طرح کنید و نظرهای مخاطبان را پاسخ دهید.
۷- مطالب خود را از روشهای گوناگون با مخاطبان به اشتراک گذارید.
یکی از مشکلات شایع در شبکههای اجتماعی، اسارت در دام خلاقیت است. این مسئله زمانی میتواند اتفاق بیفتد که ایدهی خلاقانهای که یکی، دو باری به دل مخاطب نشسته را مدام تکرار کنیم و مورداستفاده قرار دهیم.
8- تا میتوانید کارها را اولویتبندی کنید.
باید پذیرفت که نابرده رنج، گنج میسر نمیشود. در فضای مجازی نیز، به همین سادگیها نمیتوان برای خود، مخاطب و دنباله رو دستوپا کرد. اگرچه همواره توسعه، نتیجهی وجود متغیرها و عوامل مختلف است، اما اغلب کاری وجود دارد که از سایر فعالیتها اهمیت بیشتری داشته باشد. یافتن و تشخیص دادنش نیز نیازمند وجود کاردان و متخصص باشد.
راهکار:
شاید به کمک مثال رشد برایان بالفور (Brian Balfour) بهتر بتوانیم با بحث اولویتبندی مسائل آشنا شویم. بالفور معتقد است که بسیاری از مدیران با فدا کردن تاکتیکها در پای فرآیندها، درگذشته دستوپا میزنند. آنها خودرا از دسترسی امکانات جدیدی که قابلیت اندازهگیری، پیشبینی و تکرارپذیری داشته باشند، محروم میکنند.
بنابراین، همیشه خشت اول فرآیندها را باید درست چید و تا آخر نیز با دقت دنبال کرد.
بهتر است همیشه بر کانالها و مخاطبان بالقوه و بالفعل محصولات و خدمات خود اشراف کامل داشته باشید. بر پایهی بررسیهای علمی و واقعیتهای بازار محتوای مناسب را تولید کنید. این موضوع باعث خواهد شد تا همیشه هوای کارهای مهمتر را داشته باشید.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در این مورد به صفحه آموزش درون سازمانی مدیرنو مراجعه فرمایید.
با ما در ارتباط باشید.
منبع: blog.bufferapp
پیشنهاد مطالعه:
۱۳ضرورت بازاریابی شبکه های اجتماعی برای کسب و کار کوچک
۷ اصل مهم برای مدیریت ارتباط با مشتری در شبکه های اجتماعی
چگونه از اینستاگرام بیشترین استفاده را ببرید
چرا کسب و کار شما باید از شبکههای اجتماعی استفاده کند؟