مشاوره مدیریت کسب و کار چیست. منظور از مشاوره مدیریت کسب و کار ، ارائه هرگونه کمکی در محتوا، فرآیند و ساختار موضوع و یا موضوعات مختلف میباشد. در ادامه با مدیران نواندیش همراه باشید.
مشاوره مدیریت کسب و کار توسط افرادی عرضه میشود که مسئولیت اجرایی را بر عهده نداشته و درواقع به مسئولین اجرایی کمک میکنند.
با توجه به اینکه تعاریف گوناگونی از مشاوره مدیریت مطرحشده اما دو نوع نگرش کلی در مورد مشاوره مدیریت وجود دارد. در این مقاله به معرفی این دو نوع نگرش میپردازیم.
نگرش اول:
بیشتر در مورد دیدگاه کارکردی وسیع مشاوره گسترشیافته است.
از دیدگاه فریتس استیل مشاوره مدیریت یعنی:
هر نوع کمکی به محتوا، فرآیند یا ساختار یک وظیفه یا یک سری از وظایف است.
مشاور، مسئول انجاموظیفه نیست بلکه به افرادی که محور انجام آن هستند کمک میکند.
از دیدگاه پیتر بلاک
وقتیکه میخواهید وضعیتی را تغییر داده یا آن را بهبود بخشید درحالیکه کنترل مستقیم بر اجرای آن ندارید، از مشاوره مدیریت استفاده میکنید.
تعاریف فوق حاکی از آن است که مشاوره مدیریت امدادگر و توانبخش است.
نگرش دوم:
در این نگرش مشاوره را یک خدمت حرفهای خاص تلقی نموده و مشخصههای ویژه این خدمت را ارائه میدهد.
از دیدگاه لاری گرینر مشاوره مدیریت یعنی:
خدمت ارائهشده توسط افراد مجرب و تعلیمدیده که به شیوهای عینی و مستقل، با سازمان متقاضی برای تشخیص، تجزیهوتحلیل و ارائه راهحلهایی برای این مسائل همکاری نموده و در صورت درخواست سازمان در پیادهسازی راهحلها کمک مینمایند.
چرا از مشاوره مدیریت کسبوکار استفاده میکنیم؟
عموماً در ایران مواقعی که مدیران با مشکلی روبهرو میشوند به مشاوره مدیریت رجوع میکنند. بنابراین شروع کار مشاورین در شرایط بحرانی بوده و عموماً انتظار معجزه از طرف مشاور وجود دارد. از طرفی تغییرات ارائهشده از جانب مشاور، باید بهصورت کاربردی در روندها و نتایج کسبوکار تغییراتی ایجاد نماید.
در ادامه دلایل اصلی رجوع به مشاور را موردبحث قرار خواهیم داد:
۱-دانش و مهارت خاص
زمانی که سازمان با فقدان افرادی باقابلیت حل مسئله روبروست از مشاوره مدیریت استفاده مینماید. از طرفی ممکن است مدیر سازمان قابلیت حل مسئله را دارا بوده ولی به جهت فقدان مهارتهای لازم برای برنامهریزی، ایجاد و اجرای مؤثر فرآیند تغییر، نیاز به حضور مشاور مدیریت باشد.
در ضمن سرعت تغییرات محیط و تکنولوژی مدیریت آنقدر زیاد و نیازهای سازمان آنقدر متنوع است که حتی سازمانهای بسیار بزرگ و قدرتمند نیز فاقد منابع داخلی برای پرداختن به بعضی از مسائل و فرصتهای جدید هستند و به همین دلیل است استفاده از مشاورین مدیریت در پیشبرد امور کاملاً مفید و مثمر ثمر میباشد. برای آشنایی بیشتر با مزایای استفاده از مشاوره مدیریت در سازمان، مقاله ” استفاده از مشاور چه مزایایی دارد؟ ” را مطالعه کنید.
۲– کمک حرفهای و مؤثر
در بیشتر سازمانها افراد دچار روزمرگی وظایف بوده و حجم امور به قدری است که اجازه تمرکز بر حل چالشها و برنامهریزیهای راهبردی را نخواهند داد. بنابراین مشاوره مدیریت، با توجه به دارا بودن وقت کافی میتواند به بررسی کامل مسائل بپردازد. همچنین تدوین برنامهریزیهای لازم اقدام نموده و پس از پایان کار سازمان را ترک نماید.
۳– دیدگاه بیطرفانه و بهدوراز تعارفهای درونسازمانی
حتی بهترین افراد درون سازمان ممکن است متأثر از موقعیت شغلی خود نتوانند شرایط و ارزشهای موجود را به خوبی ارزیابی نمایند. و با توجه به واقعیتها، راهحلهای معقولی ارائه نمایند. به همین دلیل است که مشاوره مدیریت میتواند بهدوراز تعصبات درونسازمانی و حتی فشارهای ناشی از سطوح کاری متفاوت بهصورت بیطرفانه مسائل را ارزیابی نموده و نسبت به ارائه راهکارها و تغییرات اقدام نماید. مقاله ” چگونه مشاوره مدیریت سازمان را نجات میدهد؟ ” میتواند روشها و راهکارهای توسعه و بهبود کسبوکارتان را ارائه دهد.
۴– توجیه تصمیمات مدیریت
در برخی شرایط از مشاورین خواسته میشود تا بنا به شرایط سازمان تصمیمات مدیریت را توجیه نمایند. خواسته میشود مخالفت و عدم همکاری همه عوامل سازمان را به حداقل برساند. در این موارد با توجه به اینکه تصمیمات اتخاذی از جانب مدیریت میباشد. اما بار اصلی مسئولیت بر دوش مشاوران قرار میگیرد.
۵– یادگیری از طریق مشاور کسبوکار
بر اساس نظر لیندون اورویک ” تنها کاری که بهعنوان یک مشاور میتوان بهصورتی ارزشمند ارائه نمود آموزش است، بدین معنی که به مشتریان و کارکنان آنها بیاموزی که بهتر مدیریت کنند.”
در مفهوم مدرن و امروزی مشاوره مدیریت، بیشتر سازمانها در تعاملات خود با مشاورین به دنبال برطرف نمودن مشکل خاصی نیستند، بلکه درصدد رفع مشکلات کلی و ساختاری مجموعه و همچنین روشهایی که برای تشخیص مسئله و اجرای تغییرات بهکار میگیرند، هستند.
۶– افزایش دادن منافع نسبت به هزینهها
در فرآیند همکاری با مشاوران، علاوه بر انتقال آموزشهای فنی و تئوری، بعد مالی نیز مطرح است. مشاوره مدیریت رایگان نیست و باید بر اساس ارائه راهکارها و تعامل با مشاور، تغییراتی در سیستم اعمال گردد که موجب پوشش هزینههای تحمیلشده به سازمان باشد.
از طرفی به دلیل بحرانی بودن شرایط سازمانها در بدو تعاملات همکاری، نباید انتظار پوشش هزینههای خود را از بدو ورود مشاور داشته باشند. همانطور که هر بیماری نیازمند سپری کردن دوره نقاهت میباشد، هر کسب و کار بحرانزدهای نیازمند دوره مرمت و بازسازی است. با توجه به گستردگی مشکلات درونسازمانی حضور مشاور در سازمان موجب اعمال تغییراتی در کلیات و جزئیات کسبوکار خواهد شد و بر همین اساس مطالعه مقاله ” مشاور مدیریت چه تغییراتی در سازمان ایجاد میکند؟ ” میتواند افق دید بهتری برایتان نمایان سازد.
نکته پایانی:
در تعاملات خود با مشاورین، بررسیهای میدانی لازم را قبل از شروع همکاری انجام دهید. زیرا پس از شروع همکاری هر شک و تردیدی نسبت به راهکارهای ارائهشده باعث تأخیر در اجرای برنامهها و هزینه کرد بیشتر بابت وخیمتر شدن شرایط بحرانی سازمان متحمل خواهید شد.